Ελλάδα

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου η επίσημη έναρξη εργασιών για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 ορίστηκε τελικά ως η ημερομηνία έναρξης των έργων για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος. Όπως έγινε γνωστό, εκείνη την ημέρα θα περιοδεύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη στα εργοτάξια του άξονα προκειμένου να διαπιστωθεί η εκκίνηση των εργασιών.

Η τελετή έχει σχεδιαστεί να γίνει στο εργοτάξιο της Αμαλιάδας στο οποίο θα μιλήσουν οι 3 άνδρες αλλά και εκπρόσωπος της Ολυμπίας Οδού όπου θα αναφερθούν στο μεγάλο αυτό έργο. Τα έργα τα οποία γίνονται πραγματικότητα μετά από 11 χρόνια από τότε που σταμάτησαν (το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης) ήταν ένα σταθερό αίτημα των κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Ήδη από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ έχει δοθεί η προκαταβολή της συμμετοχής του δημοσίου με την οποία παίρνουν μπρος τα έργα και πλέον τον λόγο έχουν οι μπουλντόζες. Με την έναρξη των έργων ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τον δρόμο καρμανιόλα στον οποίο τα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία είναι αρκετά.

Αναφορικά με τα έργα, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, έχουμε τρεις εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Το τμήμα Μιντιλόγλι-Καραίικα θα αναλάβει η ΑΒΑΞ, το τμήμα Καραίικα-Γαστούνη θα αναλάβει η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και το τμήμα Γαστούνη-Πύργος θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Ένα μεγάλο οδικό έργο

Με την κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος, η Ολυμπία Οδός “δικαιολογεί” πλέον το όνομα της. Ο δρόμος θα φτάνει σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Ολυμπία και υπολογίζεται πως θα απαιτούνται περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά από την Ελευσίνα μέχρι τον Πύργο. Αυτό σημαίνει μια συρρίκνωση του χρόνου οδήγησης κατά τουλάχιστον 30 λεπτά.

Παράλληλα αυξάνεται γεωμετρικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας αλλά και οδηγικής εμπειρίας σε νέο τμήμα μήκους 74,8χλμ. Το νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου, στα πρώτα 13,0χλμ θα κατασκευαστεί με διαπλάτυνση της υφιστάμενης Εθνικής Οδού (ΕΟ), ενώ στα υπόλοιπα 61,8χλμ θα κατασκευασθεί σε νέα χάραξη.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα διαθετει 2 λωρίδες και ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης) ανά ρεύμα κυκλοφορίας και το συνολικό του πλάτος θα έχει διατομή 21,30μ (χωρίς τις πλευρικές διαμορφώσεις). Στο μέσον του δρόμου θα υπάρχει στηθαίο τύπου New Jersey πλάτους 0,60μ και ύψους 0,80μ. Σε προκαθορισμένες θέσεις του αυτοκινητοδρόμου θα διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης (parking) με τις συνοδές λωρίδες εισόδου–εξόδους.

Συνολικά θα κατασκευαστούν οκτώ ανισόπεδοι κόμβοι/ημικόμβοι:: Μιντιλογλίου (χ.θ.-0+002), ΒΙ.ΠΕ. (χ.θ.6+940), Κ.Αχαΐας (χ.θ.17+734), Βάρδας (χ.θ.33+036), Κυλλήνης (χ.θ.46+016), Γαστούνης (χ.θ.53+676), Αμαλιάδας (χ.θ.62+679) και Πύργου (χ.θ.73+843.).

Στο Πάτρα-Πύργος προβλέπονται δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων στη Χ.Θ. 8+450 μεταξύ των Α/Κ ΒΙΠΕ και Κάτω Αχαϊας καθώς και περί την Χ.Θ. 67+900 μεταξύ των Α/Κ Αμαλιάδας και Α/Κ Πύργος. Επίσης προβλέπονται πλευρικοί σταθμοί διοδίων στους Ανισόπεδους Κόμβους Κάτω Αχαΐας & Αμαλιάδας. Στο νέο τμήμα της Ολυμπίας Οδού θα λειτουργήσουν και δύο αμφίπλευροι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και ΚΕΣ περί τις Χ.Θ. 21+000 και 72+000.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *