Ζάκυνθος

Την εξειδίκευση των μέτρων για το “ναυάγιο” μελετούν στο Υπουργείο Τουρισμού


Τους όρους και τις  προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα επιτρέπεται η πρόσβαση στην ακτή του κόλπου του ναυαγίου στα βορειοδυτικά της Ζακύνθου, εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού υπό το πρίσμα των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το Υπουργείο  Τουρισμού το πρώτο πρόβλημα που, σε συνεργασία με την Επιτροπή διαχείρισης, επιθυμούν να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της ασφάλειας  των επισκεπτών, τόσο στην ακτή όσο και στο πλάτωμα, πάνω από την ακτή, χώρος από τον οποίο έχουν ήδη σημειωθεί πολλά ατυχήματα.
Η ελλιπής φύλαξη και των δύο περιοχών πιστοποιείται ήδη από βίντεο και φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όσο και από τη μεγάλη κατολίσθηση του 2018, κατά την οποία λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα.
Για το λόγο αυτό αναμένεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να έχει διαμορφωθεί η πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση για την επισκεψιμότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. 
Η επιτροπή έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της στο Υπουργείο Τουρισμού, οι οποίες μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν:α. Την περίφραξη του χώρου πάνω από το ναυάγιο και την δημιουργία δύο ή τριών παρατηρητηρίων.β. Αυστηρή εφαρμογή της μελέτης Λέκκα που προβλέπει  ζώνης φύλαξης κάτω από το πρανές του βράχου και τα προηγούμενα καλοκαίρια είχε παρα- βιαστεί.γ. Την περίφραξη του ημιδιαλυμένου πλοίου ώστε να μην φθείρεται από την μόνιμη πρόσβαση των τουριστών και των ημεροπλοίων  που δένουν από τις λαμαρίνες του.
Αυτό  ωστόσο που αναγνωρίζουν  τόσο οι τοπικές αρχές όσο και το υπουργείο  είναι ότι για να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας θα χρειαστεί μόνιμη αστυνόμευση στην περιοχή που μέχρι το περασμένο Φθινόπωρο δεν υπήρχε. 
Τα προηγούμενα καλοκαίρια είχαν παρατηρηθεί πολλές παραβιάσεις των μέτρων που είχαν ληφθεί, ορισμένες από τις οποίες έχουν καταλήξει στα τοπικά δικαστήρια. Μεταξύ αυτών, νυχτερινά πάρτυ στην παραλία με φωτιές, παραβίαση της κόκκινης γραμμής που ορίζει η μελέτη Λέκκα και χρήση του ναυαγισμένου πλοίου για διάφορες ανάγκες.
Το ερώτημα είναι αν η ισχύς των νέων μέτρων θα συνοδευτεί από την αναγκαία αστυνόμευση του Λιμεναρχείου ή θα αφεθεί στον “πατριωτισμό” των επισκεπτών  και όσων τους ξεναγούν, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
΄Ενα άλλο ερώτημα επίσης που απασχολεί τους αρμοδίους είναι εάν θα υπάρξει συναίνεση στην εφαρμογή των μέτρων από τους επαγγελματίες που μεταφέρουν με πλοία εκδρομείς. 
‘Ηδη πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ασκηθεί πιέσεις να μην ισχύσει η πρόταση που διατύπωσε η Επιτροπή του ναυαγίου να υπάρξει εισιτήριο  ή τέλος επί των εισιτηρίων των επισκεπτών, προκειμένου να ενισχυθεί με ίδια οικονομικά μέσα  η διενέργεια διαφόρων έργων που κρίνονται αναγκαία.
Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δέσμη των μέτρων δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί και όλοι στη Ζάκυνθο ελπίζουν να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την προστασία των επισκεπτών σε συνδυασμό με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Ένα σχόλιο

  1. Εδω κάθε μέρα έτρεχε η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο χωρίς να υπάρχουν μέτρα.
    Όπως εχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τις αλληλομυνήσεις και τον ανταγωνισμό, θα χρειάζεται πλέον μόνιμος λιμενικός σταθμός στην περιοχή, συν μία διμοιρία ΜΑΤ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *