Ζάκυνθος

Την Δευτέρα 29/11 στις 9 το πρωί η άσκηση ετοιμότητας της Περιφέρειας σε σενάριο σεισμού

Στις 9 το πρωί της Δευτέρας θα ηχήσει «συναγερμός» στο κτήριο της Περιφέρειας σηματοδοτώντας την άσκηση ετοιμότητας που έχει προγραμματιστεί από την ΠΕΖ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και προβλέπει την ασφαλή εκκένωση του Διοικητηρίου σε περίπτωση σεισμού.


Με αφορμή την επικείμενη άσκηση, το μεσημέρι της Τετάρτης παραχωρήθηκε Συνέντευξη Τύπου από την Αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Μοθωναίου, στην οποία συμμετείχε η Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Μ. Μουζάκη μαζί με το Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δ, Γιαννούλη και τον υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας Π. Ψάρρη.


«Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου προγραμματίστηκε μια άσκηση εκκένωσης κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Μια τέτοια άσκηση για πρώτη φορά οργανώνεται και αυτό που αρχής εξαρχής θέλω να ξεκαθαρίσω είναι πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη η πληροφορία για σεισμό, αλλά μια δράση προληπτική στο πλαίσιο του Σχεδίου «Τηλέμαχος» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κ. Μοθωναίου κάνοντας γνωστό πως μελλοντικά αντίστοιχες ασκήσεις θα γίνουν και για τα υπόλοιπα κτήρια που στεγάζουν υπηρεσίες της Περιφέρειας όπως είναι το μικρό Διοικητήριο.


Η κ. Μοθωναίου υπογράμμισε πως σκοπός της άσκησης είναι να φανούν τα προβλήματα που θα προκύψουν και να διορθωθούν, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην μελέτη Αντισεισμικού Σχεδιασμού του Δήμου Ζακύνθου που θα εφαρμοστεί.


Καθώς η μελέτη εκπονήθηκε πριν από αρκετό διάστημα και έχει ‘ήδη επικαιροποιηθεί δύο φορές, η κ. Μοθωναίου σημείωσε πως χρειάζεται και νέα επικαιροποίηση για να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι η μελέτη προβλέπει ως χώρο συγκέντρωσης το οικόπεδο όπου σήμερα έχει ανεγερθεί το Ειδικό Σχολείο.


Περισσότερες λεπτομέρειες για την άσκηση έδωσε η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μ. Μουζάκη που ανέφερε πως το σενάριο περιλαμβάνει την εκκένωση του Διοικητηρίου και την συγκέντρωση του προσωπικού στην πλατεία Αγίου Μάρκου και εφόσον υπάρχει κώλυμα στην πλατεία Σολωμού. Η άσκηση περιλαμβάνει ακόμη τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από το Διοικητήριο που δεν κατάφεραν να διαφύγουν, με το ένα να είναι τραυματισμένο. Σύμφωνα με την κ. Μουζάκη οι Διευθυντές των Υπηρεσιών της ΠΕΖ είναι επιφορτισμένοι με κάποιες αρμοδιότητες που αφορούν το προσωπικό αλλά και τους πολίτες που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα γραφεία των υπηρεσιών αυτών.


«Για πρώτη φορά εκπονήθηκε ένα σχέδιο δράσης για το ενδεχόμενο σεισμού» ανέφερε η κ. Μουζάκη κάνοντας γνωστό πως στην άσκηση θα συμμετέχουν η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, το ΕΚΑΒ, οι Εθελοντικές Οργανώσεις και ο Ερυθρός Σταυρός ,ενώ ο Δήμος Ζακύνθου έχει προσκληθεί ως «παρατηρητής». Επίσης στη Ζάκυνθο θα ταξιδέψουν για τις ανάγκες της άσκησης και στελέχη του ΟΑΣΠ.


Η κ. Μουζάκη τόνισε και από την πλευρά της την ανάγκη να αναδειχθούν προβλήματα που θα προκύψουν σε πραγματικές συνθήκες, όπως είναι η κυκλοφορία των οχημάτων μέσα στην Πόλη την ώρα που καταστήματα , σχολεία , γραφεία και υπηρεσίες είναι ανοιχτά.


Κλείνοντας η κ. Μοθωναίου υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα τακτικών ασκήσεων ετοιμότητας, σημειώνοντας η συζήτηση για την πρόληψη πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή και αυτό δε σημαίνει πως περιμένουμε κάποιον μεγάλο σεισμό στο νησί μας.

ermisnewsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *