Ζάκυνθος

Θεοδόσης Συγούρος: Με την πανδημία ή θα νοσήσουμε η θα κάνουμε το εμβόλιο

Την κοινή λογική επικαλείται ο συμπολίτης μας γιατρός Συγούρος Θεοδόσης για να σκεφτούν οι συμπολίτες μας τι πρέπει να κάνουν με την πανδημία και να αποφασίσουν να εμβολιαστούν.

Με δεδομένο ότι διανύουμε ένα δύσκολο χειμώνα και ότι καθημερινά ο αριθμός των νεκρών, των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων ανεβαίνει, ο κ. Θεοδόσης έθεσε ενώπιον όλων το δίλημμα που υπάρχει και δεν επιδέχεται παρερμηνειών: με την πανδημία ή θα νοσήσουμε ή θα εμβολιαστούμε. Επίσης απάντησε με στοιχεία σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια είναι τρόπος για να θησαυρίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Θεωρώ ότι πάμε καλά με τον εμβολιασμό αν και θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα.

Μιλώντας για τη δουλειά που γίνεται στα μεγάλα κρατικά Νοσοκομεία ο κ. Θεοδόσης είπε: «Είναι ένας καθημερινός αγώνας αυτός που δίνουν οι γιατροί στα δημόσια Νοσοκομεία και είναι δύο χρόνια τώρα, εγώ είμαι περήφανος για τους συναδέλφους μας. Έχω εργαστεί σε μεγάλα Νοσοκομεία και θυμάμαι τι γινόταν στις εφημερίες, περιμέναμε να περάσουν τα δευτερόλεπτα. Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται τώρα που είναι καταστάσεις πολέμου! Αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και λογική την πανδημία εμείς οι πολίτες, πρέπει να το κάνουμε και για τους υγειονομικούς».

Το εμβόλιο

Ο γιατρός έκανε έκκληση στους Ζακυνθινούς να μην αφήνουν το χρόνο ανεκμετάλλευτο και να πάνε να εμβολιαστούν λέγοντας: «Στενοχωριέμαι κάθε απόγευμα που ακούμε τον αριθμό των συνανθρώπων μας που έφυγαν από τη ζωή από τον κορονοϊό και θέλω να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Να αναθεωρήσουν κάποιοι τις απόψεις τους και το λέω με μεγάλη αγάπη και όχι με ύφος. Αυτοί οι άνθρωποι που φεύγουν κάθε μέρα, αφήνουν πίσω τους παιδιά, μανάδες, συζύγους, συγγενείς…

Δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή τη δίνη αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός της γης

Το 84% αυτών που είναι διασωληνωμένοι αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει μόνο τη μία δόση. Το 16 με 17% είναι αυτοί που έχουν πλήρη εμβολιασμό. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα και πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας. Να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να κάνουμε το εμβόλιο. Ποτέ δεν είναι αργά».

Πολύ σημαντική ήταν η επισήμανση του γιατρού αναφορικά με την πορεία της πανδημίας σε όλη τη γη κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές, ούτε μπορεί να ξεφύγει κανένας από τον ιό.

«Δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή τη δίνη αν δεν εμβολιαστούμε. Πρέπει να καταλάβουμε πως ή θα νοσήσουμε η θα κάνουμε το εμβόλιο.  Και δεν μας συμφέρει να νοσήσουμε ανεμβολίαστοι. Αν νοσήσουμε είναι πολύ καλύτερα να είμαστε εμβολιασμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδόσης.

Συγκρίνοντας καταστάσεις με εμβολιασμένους και μη ο κ. Συγούρος Θεοδόσης είπε: «Μπορεί το εμβόλιο να αστοχεί σε κάποιους αλλά και σε αυτή την περίπτωση αν κολλήσουμε είναι καλύτερα να είμαστε εμβολισμένοι.

Παρακολουθώ συνέχεια τα νέα για τον κορονοϊό και δεν μπορείτε να φανταστείτε το λένε οι γιατροί που είναι στις ΜΕΘ και στα Νοσοκομεία που δέχονται μόνο άτομα με κορονοϊό.

Οι εμβολιασμένοι είναι σε πλεονεκτική θέση και το περνούν σαν μία απλή ίωση. Περιμένουν να περάσουν οι ημέρες της καραντίνας».

Το κίνημα κατά των εμβολίων είναι κίνημα κατά της επιστήμης

Οι αρνητές

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Θεοδόσης για τους ανθρώπους εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν και έθεσε το θέμα σε καθαρά επιστημονική βάση. «Το κίνημα κατά των εμβολίων δεν έχει λογική. Λυπάμαι που βλέπω να υπάρχει κίνημα κατά της επιστήμης το 2021! Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει άλματα στην ιατρική. Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής. Νοσήματα από τα οποία καταλήγαμε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, τώρα αντιμετωπίζονται με φάρμακα. Είναι οι ίδιοι επιστήμονες που βρήκαν την ινσουλίνη, τα καλά αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουμε τις σπάνιες λοιμώξεις, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, φάρμακα για ορισμένες μορφές καρκίνου. Γιατί λοιπόν αυτούς τους επιστήμονες τους αμφισβητούμε επειδή έβγαλαν ένα πολύ καλό εμβόλιο; Ζητώ να τα δούμε με τη λογική!» είπε ο κ. Θεοδόσης.

Οι φαρμακοβιομηχανίες

Για εκείνους που ισχυρίζονται ότι με τα εμβόλια κερδοσκοπούν οι φαρμακοβιομηχανίες, ο κ. Θεοδόσης έδωσε απτά παραδείγματα με τα οποία απέδειξε ότι αυτές οι πολύ μεγάλες εταιρείες έχουν συμφέροντα να πουλάνε φάρμακα σε ασθενείς και όχι να δίνουν εμβόλια που κοστίζουν ελάχιστα χρήματα.

«θέλω να πω ότι από την πανδημία είναι χαμένες οι φαρμακοβιομηχανίες γιατί το εμβόλιο κοστίζει 16 ευρώ και η νοσηλεία του ασθενή σε ΜΕΘ κοστίζει κατ’ ελάχιστο 600 ευρώ ημερησίως. Στο εξωτερικό μπορεί να είναι και 10.000 δολάρια την ημέρα η νοσηλεία στη ΜΕΘ. Τι συμφέρει καλύτερα;  Την εταιρεία την συμφέρει να αρρωστήσεις.

Αν 2 μεγάλες εταιρείες ωφελήθηκαν οικονομικά, υπάρχουν άλλες που  κατέρρευσαν.

Οι φαρμακοβιομηχανίες χάνουν από τα εμβόλια και τους συμφέρει να υπάρχουν ασθενείς για να δίνουν φάρμακα

Ένα κράτος το συμφέρει καλύτερα να δώσει το εμβόλιο ή να νοσηλεύσει σε Εντατική;

Βέβαια τώρα δεν μιλάμε για το μέγιστο όφελος που είναι η ζωή μας, η οποία είναι μία και μοναδική αλλά για κάτι άλλο. Μην λέμε δικαιολογίες και ιστορίες που δεν έχουν βάση και ισχύ.  Τις εταιρείες τις συμφέρει να αρρωστήσουμε για να πουλάνε φάρμακα. Ο διασωληνωμένος  με κορονοϊό στη ΜΕΘ ασθενής  θέλει πανάκριβα σκευάσματα  και  το κόστος είναι πολύ μεγάλο.  Παρακαλώ τον κόσμο να λογικευτεί. Δεν γίνεται  να βλέπουμε τον κόσμο καθημερινά να πεθαίνει κι εμείς να κοιτάμε χωρίς καμία βούληση. Τίποτα δεν θα γίνει.  Πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος με την  τρίτη δόση για να μην μένει ακάλυπτος  αναφορικά με τα αντισώματά του. Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να το αποφασίσουν τώρα.

Ξέρουμε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δεν γίνεται να αμφισβητούμε την επιστήμη και να μην παίρνουμε το όπλο που μας δίνει για να   γίνουμε καλά και να προστατευτούμε από αυτή τη θανατηφόρο νόσο.

Εγώ απευθύνομαι στους συμπολίτες μας που μπορεί να μην είναι κατά του εμβολιασμού αλλά έχουν επηρεαστεί  και πρέπει να ακούσουν τους γιατρούς που εμπιστεύονται, είτε ως οικογένειες είτε ως μονάδες» ανέφερε ο κ. Συγούρος Θεοδόσης.

Οι γιατροί

Αναφερόμενος στο ρόλο των γιατρών ο κ. Θεοδόσης είπε: «είναι πολύ μικρό το ποσοστό των γιατρών που αντιδρούν στα εμβόλια, σχεδόν όλοι οι γιατροί είναι υπέρ του εμβολιασμού. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε πιστά την επιστήμη. Να λαμβάνουμε τα δεδομένα , να τα αναλύουμε, να τα φιλτράρουμε. Να παίρνουμε πολλές πληροφορίες και μετά να  συμβουλεύουμε τους ανθρώπους. Η επιστήμη είναι μία και τα δεδομένα ίδια για όλους μας.

Πριν από το 1900 το 1/3 του πληθυσμού έφευγε από τους ιούς. Σήμερα και μετά το 1950-1960 αυτά τα αντιμετωπίζουμε με τα εμβόλια  και λέω πράγματα που δεν αμφισβητούνται. Δείτε πού έφτασε το προσδόκιμο ζωής, από τα 55 οδηγηθήκαμε στα 85».

Επανερχόμενος στο θέμα του εμβολιασμού ο κ. Θεοδόσης είπε τα εξής: «Δεν γίνεται στις ΜΕΘ να είναι το 84% ανεμβολίαστοι και το 16% εμβολιασμένοι. Αυτό πρέπει να πείσει κάποιους.  Να συγκρίνουν και να δουν γιατί πεθαίνουν οι ανεμβολίαστοι, γιατί διασωληνώνονται οι ανεμβολίαστοι.  Μήπως το εμβόλιο βοηθάει… Τι λέει η κοινή λογική

Πρέπει να υπερισχύσει η επιστήμη με τα επιτεύγματά της και με τα επιχειρήματά της.  Το ρόλο αυτό τον έχουν οι γιατροί και όχι οι πολιτικοί.

Βέβαια υπάρχει αύξηση των ατόμων που θέλουν να εμβολιστούν καθώς βλέπουν τι γίνεται καθημερινά.  Θεωρώ ότι πάμε καλά αν και θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *