Ζάκυνθος

Θ. Γαλιατσάτος: με επέμβαση πολιτικού χαρακτήρα η νέα θέση της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια

Με συνέντευξη τύπου, που δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας 23-11 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ολοκληρώθηκε το ταξίδι του πρώην Περιφερειάρχη και επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΑΣΑ Θεόδωρου Γαλιατσάτου στο νησί μας.

Ο κ. Γαλιατσάτος που τώρα είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων, συνοδευόταν από τον περιφερειακό σύμβουλο Σπύρο Γαλιατσάτο και μαζί με τους ζακυνθινούς συμβούλους επισκέφθηκαν διάφορα μέρη όπως το Νοσοκομείο για να ενημερωθούν αναφορικά με προβλήματα που υπάρχουν.
Σύμφωνα με ίσα είπε ο κ. Γαλιατσάτος «επικεντρώνονται σε 6 διαφορετικά σημεία τα οποία ανέλυσαν για να δώσουν τη δική τους άποψη αναφορικά με τις εξελίξεις και όσα πρέπει να γίνουν». Είναι τα έργα, το Ναυάγιο, το Νοσοκομείο, η διαχείριση αποβλήτων κλπ.

Τα έργα

«Βρισκόμαστε στο μισό της περιφερειακής θητείας και θέλω να πω ότι ο σχεδιασμός, οι χρηματοδοτήσεις, ακόμα και οι συμβάσεις που υπεγράφησαν στη θητεία μας, κυριαρχούν στη Ζάκυνθο 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές του 2019.  Τα αντιπλημμυρικά που γίνονται αυτό το χρονικό διάστημα είναι από χρηματοδοτήσεις της δικής μας περιόδου. Τα οδικά έργα, όπως το έργο Αλυκές-Ξύγκια που είναι ένα έργο το οποίο έχει υλοποιηθεί κατά τα 2/3 από πλευράς τμημάτων (γιατί εκκρεμεί η περιοχή του Κολοσύρτη και τα Λάπερδα λόγω του εδάφους και των μελετών που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί), η σύνδεση των επαρχιακών οδών Μαχαιράδου και Ρωμυρίου στη θέση Αλεβίζου, ένα έργο οδικής ασφάλειας που έγινε, η προοπτική του έργου του Κόκκινου Βράχου που έχει χρηματοδότηση 3,5 εκ. € από το 2018 και περιμένουμε τη μελέτη για να προχωρήσει η δημοπράτησή του.

Στα λιμενικά θα αναφερθώ το λιμάνι προσέγγισης στα Στροφάδια, στις μελέτες θα θυμίσω τη μελέτη για το παλιό Νοσοκομείο κλπ.» είπε ο κ. Γαλιατσάτος και χαρακτήρισε έργο υψίστης πολιτιστικής, θρησκευτικής και περιβαλλοντικής σημασίας την επισκευή του καστρομονάστηρου στα Στροφάδια με 10,5 εκ. €.

Για  το λιμάνι των Βολιμών είπε ότι είναι ένα έργο 9 εκ. € περίπου που προέρχεται από χρηματοδότηση της δικής τους θητείας, έχει αργήσει και έπρεπε ήδη να εκτελείται από τη σημερινή περιφερειακή αρχή.

Για τα άλλα έργα ο κ. Γαλιατσάτος είπε ότι το Θέατρο και το Νοσοκομείο είναι έργα που είχαν προβλήματα γραφειοκρατικού χαρακτήρα, κινδύνευαν να παραμείνουν ανεκτέλεστα και έδωσαν λύσεις.

Αυτά είναι έργα ύψους 30 εκ. € που συνεχίζονται στη Ζάκυνθο και ευτυχώς που υπάρχουν γιατί θα προχωρήσουν επωφελώντας την τοπική οικονομία και κοινωνία, συμπλήρωσε ο πρώην Περιφερειάρχης που αναφέρθηκε σε ένα ακόμα μεγαλεπήβολο έργο που ξεκίνησαν σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι ο άξονας Βορά-Νότου με οδικά και λιμενικά και –όπως είπε- είναι αναξιοποίητο από τη σημερινή περιφερειακή αρχή.

Οι επισκέψεις

Ακολούθως ο κ. Γαλιατσάτος μίλησε για τις επισκέψεις που έγιναν σε χώρους δημόσιας υγείας καθώς πήγαν στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) που φιλοξενεί την ΤΟΜΥ και την ΚΟΜΗ  αλλά και το εμβολιαστικό κέντρο.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους εργαζόμενους που κάνουν καλά τη δουλειά τους και προσπαθούν να καλύψουν όλες τις δομές αλλά λείπουν οι γιατροί. Δεν γίνεται να λείπουν οι ειδικότητες του παθολόγου, ακτινολόγου, παιδιάτρου, πνευμονολόγου, ορθοπεδικού και να έχουμε και τα προβλήματα του κτιριακού εξοπλισμού και των υποδομών άλυτα. Αν δεν στηρίξουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν μπορούμε να έχουμε ένα Νοσοκομείο που θα αποφορτίζεται και θα κάνει τη δουλειά του καλά σε πιο δύσκολα ζητήματα» είπε ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και ανέφερε ότι δεν λειτουργούν επίσης το Κέντρο Υγείας Κατασταρίου και Βολιμών, αλλά και τα τακτικά εξωτερικά  ιατρεία του Νοσοκομείου που παραμένουν κλειστά.

Μία ακόμα χρήσιμη πληροφορία αφορά τους αγροτικούς γιατρούς που δεν λαμβάνουν το επίδομα των 350 ευρώ που δίνει η Περιφέρεια και δεν τους ενημέρωσε κανένας. Ο κ. Γαλιατσάτος είπε πως θα ζητηθεί να λάβουν αυτά τα χρήματα αναδρομικά όσοι δεν τα έχουν πάρει επειδή δεν τους ενημέρωσε ούτε η διοίκηση του Νοσοκομείου ούτε η Περιφέρεια.

Τα απορρίμματα

Αναφερόμενος στο θέμα των απορριμμάτων ο κ. Γαλιατσάτος είπε ότι δεν γίνεται ανακύκλωση ούτε διαλογή στην πηγή. «Πρέπει να μειώσουμε τους όγκους των απορριμμάτων αλλιώς το παιχνίδι είναι χαμένο. Ακόμα κι όταν τελειώσει το εργοστάσιο ο χώρος θα γίνει χωματερή. Έχει λήξει η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την ενδιάμεση διαχείριση και γιατί δεν παίρνουν νέα άδεια;  με την πυρασφάλεια τι θα γίνει γιατί δεν έχουν πάρει ποτέ τα τελευταία χρόνια;» αναρωτήθηκε ο κ. Γαλιατσάτος που χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που συμβαίνει στο Λίβα.

Για τον έλεγχο στο χώρο εναπόθεσης των δεμάτων που ζητήθηκε από την ΑΝΑΣΑ ο κ. Γαλιατσάτος είπε ότι έγινε το πρωτοφανές, η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Μοθωναίου να ελέγξει τον εαυτό της και συμπλήρωσε πως την απάντηση την έδωσε η εταιρεία.

Ακόμα κατήγγειλε ότι δεν έχουν αφαιρεθεί από τη θάλασσα του Λαγανά οι σωλήνες για τις οποίες ενημέρωσε εδώ και πολλούς μήνες ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου.

Το Ναυάγιο

Αναφερόμενος στο θέμα του Ναυαγίου ο κ. Γαλιατσάτος είπε ότι αθηναϊκή εφημερίδα δημοσιοποιεί πως ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Μυλωγιάννης είναι και σύμβουλος της ΠΙΜΑΝΑ, της εταιρείας που έκανε την αγορά των 15 χιλιάδων στρεμμάτων στα ορεινά. «Είναι εμφανής η εμπλοκή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στην αγοραπωλησία» είπε ο κ. Γαλιατσάτος και συμπλήρωσε ότι με την ίδρυση της ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ θα γίνει υφαρπαγή της περιουσίας του ζακυνθινού λαού. Θεώρησε πως πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες για να γίνουν οι παρεμβάσεις στην περιοχή του Ναυαγίου από την τοπική κοινωνία.

Η προβλήτα

Ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος έθεσε ευθέως στο Βουλευτή και στον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου το ερώτημα με ποια περιβαλλοντική μελέτη θα προχωρήσουν στη νέα θέση για την προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων και μίλησε για παρέμβαση πολιτικού χαρακτήρα.

«Μέσα σε χρόνο μηδέν ξανασυνεδρίασε η ΕΣΑΛ και άλλαξε σημείο η προβλήτα» είπε ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και δήλωσε πως δεν θα επιτρέψουν πολιτικά παιχνίδια, ενώ ανακοίνωσε ημερίδα στη μνήμη του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *