Ζάκυνθος

Τα πρανή του Ναυαγίου δεν έχουν υποστεί κάποια διαφοροποίηση από την προηγούμενη καταγραφή, σύμφωνα με το πόρισμα του ΟΑΣΠ

Για τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε από το κλιμάκιο του ΟΑΣΠ ώστε να ανοίξει ξανά το Ναυάγιο για τους επισκέπτες μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Μαρινάκης, που είναι μέλος της Επιτροπής του Ναυαγίου, ως εκπρόσωπος του Δήμου της Ζακύνθου.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως ο έλεγχος έδειξε ότι δεν υπάρχουν αλλοιώσεις και αλλαγές στα πρανή, συγκριτικά με τα καταγεγραμμένα στοιχεία από την προηγούμενη φορά και άρα το Ναυάγιο μπορεί να είναι προσβάσιμο στο κοινό, αλλά με την τήρηση των μέτρων που προβλέπει ο νόμος.

Από τα θέματα που αναδείχτηκαν τελευταία είναι τα ωράρια που δουλεύουν οι φύλακες, οι οποίοι αναχωρούν πολύ πριν από τη δύση του ηλίου, δηλαδή τις ώρες που εκεί υπάρχουν εκατοντάδες τουρίστες δεν υπάρχει φύλακας.

Στα άμεσα ζητήματα που προωθεί η Επιτροπή του Ναυαγίου είναι η ανάθεση των μελετών, όπως αυτή για τη συντήρηση του πλοίου «Παναγιώτης».

Αναφερόμενος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Συνέπεσε την ώρα της συνεδρίασης της Επιτροπής του Ναυαγίου να γίνει και ο σεισμός ο οποίος προκάλεσε μία μικρή πτώση βράχων σε σημείο πιο μακριά από το πλοίο, στο στόμιο του Ναυαγίου.

Τα μέτρα του Προέδρου του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα που προβλέπονταν στο διάταγμα του 2018 είχαν μία ζωνοποίηση  που πρέπει να εφαρμόζεται ώστε να μην κινδυνέψουν οι επισκέπτες.

Την ημέρα του σεισμού και επειδή δεν γνωρίζαμε ποιά θα ήταν η σεισμική ακολουθία, η Περιφέρεια κάλεσε τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα να δώσει ένα πόρισμα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πρανή στο Ναυάγιο. Το αποτέλεσμα ήταν να έλθει το κλιμάκιο του ΟΑΣΠ να ελέγξει, να δώσει τα συμπεράσματά του και προχθές σε συνεδρίαση του Συντονιστικού αποφασίστηκε επίσημα το άνοιγμα του Ναυαγίου, κάτι που έγινε χθες Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με όσα  έγιναν γνωστά από την καταγραφή του drone, τα πρανή δεν έχουν υποστεί κάποια διαφοροποίηση από την προγενέστερη καταγραφή, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Η νομιμότητα

Αναφορικά με τις ευθύνης τήρησης της τάξης, ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αυτές στο θαλάσσιο χώρο ανήκουν στο Λιμεναρχείο  και για τα χερσαία ζώνη είναι ο Δήμος και η Επιτροπή του Ναυαγίου. «Όμως η Επιτροπή δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα. Εγώ νομίζω πως ο Δήμος είναι ο φορέας που πρέπει να κατευθύνει όλες τις ενέργειες. Το πώς θα διαχωριστούν οι ευθύνες του καθενός θα το δούμε στο μέλλον. Για φέτος θέλω να πω ότι ήταν η αρχή μιας καλής προσπάθειας του κράτους να μαζέψει τα πράγματα μετά από 40 χρόνια και αποδείχτηκε πως κάτι έγινε. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έγινε τίποτα.

Προβλήματα υπάρχουν πολλά στην πράξη  και θα πρέπει  το κράτος με το Δήμο να τα βάλουν σε μία σειρά ώστε την επόμενη σεζόν τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα.

Η τουριστική σεζόν δεν τελείωσε γιατί έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δίμηνο και ευχόμαστε να μην έχουμε κάτι κακό στο Ναυάγιο.

Οι Ζακυνθινοί δικαίως απατούν για το θέμα του Ναυαγίου αλλά η αρχή έχει γίνει. Νομίζω πως σιγά – σιγά θα έρχονται οι λύσεις».

Η φύλαξη

Για τη φύλαξη ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «έγινε σε δύο βάρδιες των 8 ωρών και έγινε πάνω και κάτω, δηλαδή στο πλάτωμα και στην παραλία. Υπήρξε ένα θέμα με τη νυχτερινή και την πρωινή φύλαξη αλλά μετά τη δύση του ήλιου απαγορεύεται η προσέγγιση γιατί είναι και δασική περιοχή. Παρ’ ολα αυτά εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι χρειάζεται φύλακας και τη νύχτα.

Η σύμβαση με τους φύλακες είναι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και μέχρι τότε θα προσφέρονται υπηρεσίες».

Το πλοίο

Για τις εργασίες της Επιτροπής στο άμεσο μέλλον ο κ. Μαρινάκης δήλωσε στον –Ε: «Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Επιτροπή για να αναθέσει τις μελέτες για τις επεμβάσεις που θα γίνουν πάνω και κάτω στο Ναυάγιο και αυτό θα συμπέσει με τη λήξη τα τουριστικής περιόδου για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Μπορεί να γίνουν με τη διαδικασία μελέτη-κατασκευή».

Τέλος ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η Πρόεδρος πρέπει να επισκεφθεί το Ναυάγιο γιατί τώρα έχει άποψη μόνο από τις πληροφορίες που δίνονται από εδώ και  από τα μέλη της Επιτροπής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *