Στραβά ξεκίνησαν εδώ και πέντε χρόνια τα έργα στο Λίβα και στραβά προχωρούν.
Το πιο αμφιλεγόμενο, ως προς την σκοπιμότητά του, μεγάλο έργο των τελευταίων χρόνων στη Ζάκυνθο, μπαίνει σε μια ακόμα σοβαρή περιπέτεια που όλοι εύχονται να τελειώσει κατά τον πλέον ορθό, για τον τόπο μας, τρόπο.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια με διοικητικές αρμοδιότητες. Τα άλλα δύο είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο ΄Αρειος Πάγος.
Ως δικαστήριο λοιπόν διέκοψε την αναγνώριση των αποτελεσμάτων μιας διαδικασίας ανάθεσης του ελληνικού δημοσίου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Περιφέρεια Ιόνιων νησιών, μέχρι την διαβίβαση μιας σειράς από έγγραφα, απολύτως απαραίτητα για την διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Πρόκειται για μια νομική διαδικασία που ακόμα κι αν δεν την χειρίστηκε σωστά η Περιφέρεια οφείλει τώρα να την διαχειριστεί με πολύ προσεκτικό τρόπο, προκειμένου να αποδείξει πως δεν είχε την πρόθεση να παραβιάσει σε κανένα σημείο της διαδικασίας, τη νομιμότητα.
Επί της ουσίας τι συνέβη;
Η πληγή που προέκυψε από την άστοχη διαχείριση των πρώτων εγκαταστάσεων Λίβα και η οποία είχε ως συνέπεια την συσσώρευση χιλιάδων τόνων με απορρίμματα, δεματοποιημένα στο οικόπεδο του Δήμου, έπρεπε να κλείσει με σύντομες διαδικασίες που φάνηκε να προσφέρει συγκυριακά η νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επέλαση του τυφώνα ΙΑΝΟΣ το Σεπτέμβριο του 2020.
Στην ουσία δηλαδή η Περιφέρεια πήρε επάνω της όλες τις αστοχίες και τις αμφιλεγόμενες έως παράνομες ενέργειες του Δήμου, (από το διαγωνισμό προμήθειας εξοπλισμού το 2018, έως τη συγκέντρωση των απορριμμάτων στις μέρες μας) και επιχείρησε να απαλλάξει το χώρο από τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση με την μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων σε ένα ΧΥΤΑ στην Πελοπόννησο.
Αν όλα πάνε καλά, όπως εύχονται και προσδοκούν στην Περιφέρεια, τότε μπορούμε να ελπίζουμε, ότι θα δούμε την απομάκρυνση των χιλιάδων δεμάτων με απορρίμματα, σχετικά σύντομα.
Αν όμως δεν πάει καλά η διαδικασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο τότε θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή μια διαγωνιστική διαδικασία που για να προετοιμαστεί και να αποφέρει αποτελέσματα, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας ακόμα χρόνος, μέχρι να ολοκληρωθεί.
Μέχρι τότε η περιοχή του Λίβα θα συνεχίσει να επιβαρύνεται σοβαρά και φυσικά ο ανάδοχος που πήρε το έργο της δημιουργίας του νέου εργοστασίου δεν θα μπορεί να προχωρήσει τις εργασίες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον διαγωνισμό και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες του 2022.
Ως εκ τούτου μπαίνουν ξανά τα γνωστά ερωτήματα.
Γιατί τόσος χρόνος, τόσος κόπος και τόσο χρήμα για μια “λύση” που αποδεικνύεται κοστοβόρα και επιβλαβής για το περιβάλλον, όταν η τάση και οι οδηγίες είναι τα απορρίμματα να τα επεξεργάζονται τα μεγάλα εργοστάσια της ηπειρωτικής Ελλάδας;
Γιατί πρέπει να εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε δημόσιες υπηρεσίες που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται τέτοια ζητήματα;
Γιατί πρέπει να διαιωνίζουμε εδώ και 30 χρόνια ένα πρόβλημα που η λύση του είναι ορατή στον ορίζοντα αλλά για πολλούς λόγους οι αρχές μας δεν θέλουν να δουν;
Η κυρίαρχη αντίληψη στη Ζάκυνθο σήμερα είναι ότι τα απορρίμματα πρέπει να μεταφέρονται στην Πελοπόννησο και οι αρχές οφείλουν να ρίξουν το βάρος τους στην σωστή, γρήγορα και απολυμαντική καθαριότητα σε όλη την έκταση του νησιού μας.
Έτσι θα προσφέρουν, κράτος και αυτοδιοίκηση, καλές υπηρεσίες στους κατοίκους και στην τουριστική οικονομία.
Σε ότι αφορά τα έργα στο Λίβα, παρατηρώντας προσεκτικά τι έχει γίνει από το 2017 έως τις μέρες μας, τολμούμε να πούμε ότι έχει πλέον χαθεί η εμπιστοσύνη για τα αποτελέσματα που μπορούν να υπάρξουν στο μέλλον.
Η δημοσιογραφική ομάδα του ermisnews.