Ζάκυνθος

Τα 3 ευρώ πλησιάζει η τιμή της βενζίνης στα νησιά

Σε τιμές που ξεπερνούν τα 2,7 το λίτρο πωλείται η απλή αμόλυβδη σε πολλά νησιά με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα (Σαντορίνη, Κάλυμνος, Μήλος, Αμοργός, Ρόδος κλπ) να σέρνουν πρώτες το χορό και τους πρατηριούχους να ζητούν να μειωθεί ο ΦΠΑ έστω και πιλοτικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση κατά 20 λεπτά στην τιμή αντλίας (αν ο ΦΠΑ κατέγραφε μείωση της τάξεως του 7%-8%).

Τα έκτακτα μέτρα στα νησιά αποτελούν θέμα που έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο επεξεργάζεται τη στρατηγική που θα θέσει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο προκειμένου μεταξύ άλλων να αντισταθμίσει και τη νέα άνοδο που αναμένεται στη διεθνή τιμή του Brent.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,356 δολάρια το βαρέλι και του πετρελαίου κίνησης στα 1,933 με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω σταδιακή άνοδο αυτές τις μέρες κατά 2 περίπου λεπτά. Σε πολλά νησιά, οι τιμές έχουν πατήσει τα 2,7 ευρώ το λίτρο και όπως εξηγούν εκπρόσωποι του κλάδου οι υψηλότερες τιμές οφείλονται στον ΦΠΑ και στα μεταφορικά τα οποία προσθέτουν περί τα 30 λεπτά στο τελικό κόστος.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τα επίσημα στοιχεία για τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που θα λάβει. Σημειώνεται ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού κατέγραψαν υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 1,748 δισ. ευρώ, με το 43% αυτών (755 εκατ. ευρώ) να αφορούν υπερεισπράξεις από ΦΠΑ, που βοηθούν στη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου για νέο πακέτο στήριξης το οποίο, όπως φαίνεται, θα είναι στον τομέα των καυσίμων.

Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον θεωρηθεί ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα ενεργοποιηθούν από τον Ιούλιο νέα μέτρα στήριξης. Στο τραπέζι έχει πέσει η συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ και μετά τον Ιούνιο και η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο, με ενδεχόμενη επέκταση και στην αγορά βενζίνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *