Ζάκυνθος

Συγκέντρωση και φύλαξη σπάνιου γενετικού υλικού για την Τράπεζα Σπόρων στην ΠΙΝ

Υλοποιείται το πρόγραμμα «Εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη για την Οργάνωση και εφαρμογή διαδικασιών αναζήτησης, συγκέντρωσης, ελέγχου και φύλαξης σπάνιου γενετικού υλικού για την Τράπεζα Σπόρων».

Γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Addressing joint Agro- and Aqua- Biodiversity pressures Enhancing Sustainable Rural Development (B.E.S.T.)” και χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας V-A Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

Το έργο υλοποιείται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023. Ανατέθηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Παύλο Μπουχάγιερ.

Έχουν γίνει επισκέψεις σε αγροτικές περιοχές της Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου. Εκεί έγιναν συναντήσεις με αγρότες, οι οποίοι καλλιεργούν παλιές ποικιλίες. Ευτυχώς ακόμα υπάρχουν αγρότες που καλλιεργούν παλιές ποικιλίες και έτσι αυτές διατηρούνται. Επίσης από τις συνεντεύξεις με τους παραγωγούς εντοπίζονται θέματα για τα οποία χρειάζεται υποστήριξη προς αυτούς, όπως είναι θέματα ψεκασμών και λήψης μέτρων προστασίας από τους επαγγελματίες ψεκαστές.

Όσον αφορά τους σπόρους που έχουν συλλεχθεί, αυτοί θα καλλιεργηθούν σε αγρόκτημα ώστε να παραχθούν νέα φυτά, θα γίνει βοτανική περιγραφή των φυτών και θα παραχθεί σπόρος ώστε να δοθεί σε άλλους ενδιαφερόμενους αγρότες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *