Ζάκυνθος

Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την Πέμπτη 16-12 για τη σταφίδα οι Συνεταιρισμοί

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συναντηθούν την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου αντιπροσωπείες των Αγροτικών Συνεταιρισμών και θα  συζητήσουν με τον Υπουργό τα προβλήματα της σταφίδας. Από τη Ζάκυνθο θα συμμετέχει αντιπροσωπεία που θα καταθέσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την μαύρη σταφίδα που παράγει το νησί μας.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν κινητοποιήσεις των σταφιδοπαραγωγών τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στην Πάτρα με κύριο αίτημα να αυξηθεί η τιμή του προϊόντος που είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα για τον παραγωγό. Επίσης ζητήθηκε να  αγοραστούν οι ποσότητες σταφίδες που υπάρχουν από πέρυσι και το κράτος να τις διαθέσει στο στρατό και αλλού.

Το θέμα ήλθε και στη Βουλή με ερώτηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τους σταφιδοπαραγωγούς είναι δεδομένη και για το σκοπό αυτό έχει διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Χαρίτση.

Η κυβέρνηση πιστεύει σε αυτό το εμβληματικό προϊόν τόνισε ο κ. Λιβανός και για το λόγο αυτό παρά τις εισηγήσεις πολλών το ΥπΑΑΤ διατήρησε τη συνδεδεμένη ενίσχυση στη σταφίδα και για τη νέα προγραμματική περίοδο, είπε ο κ. Λιβανός.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, το θέμα με τη σταφίδα έχει μπερδευτεί γιατί υπάρχει το απόθεμα στην Ένωση Αιγίου. Η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει το απόθεμα από την Παναιγιάλειο.

Οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας έχουν λάβει €10.058,297 εκατομμύρια ευρώ ως

επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν λάβει ενίσχυση

 €3.073.343,23.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποδέχτηκε το αίτημα να υπάρξει παράταση της προθεσμίας  παράδοσης για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους παραγωγούς έως τις  28.01.2022 και για τους μεταποιητές έως τις 18.02.2022.

Η ΠΕΣ συγκεκριμένα, έχει λάβει:

– €350.000 ως επιστρεπτέα προκαταβολή.

– 386.292,78 ως επιδότηση τόκων

Ενώ μέσω του ταμείου εγγυοδοσίας έχει συνάψει και δάνειο 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του, στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς, έχει αρνητική θέση και δεν επιτρέπει την απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας. «Δυνατότητα απόσυρσης λοιπόν δεν υπάρχει. Δεν μας δίνει τη δυνατότητα η ΕΕ».

Η Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Λιβανός,  προτείνει την αξιοποίηση του τριετούς προγράμματος για τη διανομή φρούτων, γάλακτος  και λαχανικών στα σχολεία για την απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας. Δεν μπορεί, όμως, να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα,  διότι έχουν  βγει οι προκηρύξεις για  την υλοποίηση του προγράμματος, κάποιες είναι ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για  προσυμβατικό έλεγχο, και τυχόν ανατροπή με την προσθήκη νέου προϊόντος θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα.  Άρα κι αυτό δεν είναι μια λύση που μπορούμε να υλοποιήσουμε.

«Βρισκόμαστε δίπλα στο πρόβλημα, τόνισε ο κ. Λιβανός. Απλά πρέπει να μας εμπιστευθούν και Ενώσεις της Μεσσηνίας και του Αιγίου ότι αυτό που τους λέμε ισχύει και αποδεικνύεται από τα έγγραφα».

Όπως είπε ο κ. Λιβανός την Πέμπτη(16/12) έχει καλέσει σε σύσκεψη στο Υπουργείο όλες τις Ενώσεις και Ομάδες Παραγωγών προκειμένου να διατυπώσουν προτάσεις ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση των χρημάτων που έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση για τους παραγωγούς σταφίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *