Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας τα στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου και θα συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την κορινθιακή σταφίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα γίνει μέχρι την Πέμπτη και σε αυτήν θα τεθούν επί τάπητος τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τον Συνεταιρισμό Αιγίου που ζητά λύση στα αποθέματα του προϊόντος.
Ο ΕΑΖ αμφισβητεί το ύψος των αποθεμάτων και βάζει σοβαρά ζητήματα στο τραπέζι του διαλόγου.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στον –Ε- ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης ανέφερε: «Για το φημολογούμενο αποθεματικό σταφίδας το γνωρίζει ο Συνεταιρισμός του Αιγίου (Παναιγιάλειος) και πρέπει να το μάθει και το υπουργείο. Εμείς αμφισβητούμε ότι υπάρχουν 7 με 8 χιλιάδες τόνοι σταφίδας που να είναι εμπορεύσιμη. Ίσως να υπάρχει κάποια ποσότητα εμπορεύσιμη αλλά τα υπόλοιπα πιθανόν να είναι κακή διαχείριση προηγουμένων ετών και σταφίδα από άλλα κράτη, απορρίμματα κλπ. Όμως το υπουργείο πρέπει να κάνει τον έλεγχο και να δει τι υπάρχει. Επίσης πρέπει να δούμε αν είναι αλήθεια αυτό που λέει η Παναιγιάλιος ότι δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο τα αποθέματα».
Σταφύλια-σταφίδα
Αναφορικά με την φετινή παραγωγή σταφίδας και σταφυλιών ο κ. Βισβάρδης δήλωσε: «Η σταφίδα φέτος είχε πρόβλημα λόγω του καύσωνα γι’ αυτό έγιναν και οι δηλώσεις στον ΕΛΓΑ, έγινε ο έλεγχος και τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα για να μάθουμε το ύψος της αποζημίωσης.
Η μείωση της παραγωγής ήταν σοβαρή στη σταφίδα ενώ πρόβλημα δημιουργήθηκε και με τα αμπέλια από τον παρατεταμένο καύσωνα. Φέτος είχαμε μεγάλη παραγωγή στα σταφύλια αλλά η ωρίμανσή τους ήταν προβληματική γιατί δεν πήραν τα ζάχαρα που έπρεπε και το τελικό αποτέλεσμα στην ποιότητα του κρασιού θα το δούμε … Οι βαθμοί που έχουν είναι χαμηλοί γιατί δημιουργήθηκε ανάσχεση από τον καύσωνα και ο οινολόγος μας είπε ότι δεν θα έπαιρναν ποτέ αυτούς τους βαθμούς, αλλά ακόμα κι αν τους έπαιρναν θα έχαναν άλλα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να βγει ένα καλό προϊόν.
Στη Γαλλία δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα με τα αμπέλια λόγω του παγετού και καταστράφηκε το 30% της παραγωγής. Υπάρχει συνολικό θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα κρασιά. Στην Ελλάδα που μιλήσαμε με την ΚΕΟΣΟΕ που παρακολουθεί τον ελληνικό αμπελώνα, θα έχουμε μείωση που θα φτάσει στο 20-30% στην παραγωγή κρασιού. Εκείνο που ελπίζουμε είναι να μην έχουμε προβλήματα με την ποιότητα».
Ελιές
Για τα ελαιόδεντρα ο κ. Βισβάρδης είπε ότι μέχρι τις πρόσφατες βροχές η κατάσταση ήταν απελπιστική. «Τώρα και μετά την τελευταία βροχόπτωση θα αποκατασταθεί εν μέρει η κατάσταση και φαίνονται από τώρα τα δέντρα ότι πήραν ανάσα. Η καρπόδεση ήταν μικρότερη λόγω των καιρικών φαινομένων το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αλλά ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στην παραγωγή και η ποσότητα ελαιολάδου θα είναι μειωμένη. Αυτό συμβαίνει σε όλη τη Μεσόγειο και τα κράτη που παράγουν ελαιόλαδο.
Περιμένουμε κάποιες καλύτερες τιμές στο λάδι φέτος, αλλά θα δούμε. Για τον παραγωγό δεν είναι ότι καλύτερο να μειωθεί η παραγωγή του για να πάρει μία καλύτερη τιμή. Ο παραγωγός θέλει καλύτερη λειτουργία της αγοράς και τιμές χωρίς να παίζει τζόγο» κατέληξε ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ.
A.Ξ.