Ζάκυνθος

Στο προσκήνιο η ημιτελής αποχέτευση της Πόλης – ΥΠΕΣ: “Το δίκτυο καλύπτει το 100% του οικισμού”

Επανέρχεται ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης στα ζητήματα που αφορούν τα προβληματικά  αποχετευτικά δίκτυα στο νησί μας και στην πρόσφατη Συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε αναφέρθηκε στην σοβαρή υπόθεση του ημιτελούς δικτύου αποχέτευσης για την Πόλη της Ζακύνθου, που όπως επανέλαβε για το Ελληνικό Δημόσιο φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξασφαλιστεί νέα χρηματοδότηση.

Η υπόθεση είναι γνωστή από το παρελθόν, καθώς παρά το γεγονός ότι το έργο έχει εξασφαλίσει τρεις διαφορετικές χρηματοδοτήσεις, τόσο από το ΚΠΣ όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει μείνει ημιτελές, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε ένα μεγάλο μέρος της Πόλης. Να σημειωθεί δε πως αν και η ολοκλήρωση του δικτύου είχε συμπεριληφθεί σε όλα τα τεχνικά προγράμματα της ΔΕΥΑΖ τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα είχε εξαγγελθεί από όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, πέρα από διαπιστώσεις και ανακοινώσεις για τις ευθύνες του παρελθόντος, λύση για την ολοκλήρωση του έργου δεν έχει δοθεί.

Δήμαρχος : “Κάποιοι έχουν ευθύνη που το έργο θεωρείται ολοκληρωμένο και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί!”

Ο Δήμαρχος που είναι παράλληλα και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ στην πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου  στάθηκε ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο θέμα, που όπως ανέφερε διερευνά το τελευταίο διάστημα και επανέλαβε πως λόγω του ότι το έργο θεωρείται ολοκληρωμένο, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών αναγκάζοντας το Δήμο να αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης από ίδιους πόρους.

«Τα θέματα που εγώ ο ίδιος δεν μπορώ να επιλύσω θα τα προωθήσω με οποιοδήποτε τρόπο μπορώ. Αυτή την στιγμή έχω έτοιμη μελέτη για την αποχέτευση της Πόλης και το έργο δεν μπορεί να επιδοτηθεί . Για αυτό κάποιοι φταίνε! Δεν με ενδιαφέρει τι έγινε αλλά τι θα γίνει. Δεν μπορεί όμως να μην φταίει κανένας για το γεγονός ότι σήμερα τα χέρια μας είναι δεμένα. Το πρόγραμμα Τρίτσης έχει αποκλειστεί εντελώς! Ζητήσαμε πιστώσεις και το αίτημα μας απορρίφθηκε, γιατί το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου θεωρεί το έργο ολοκληρωμένο από το Α΄ και Β΄ πακέτο στήριξης. Εμείς δε θα αναζητήσουμε που πήγαν τα χρήματα, αλλά είναι σοβαρό το πρόβλημα της Πόλης” ανέφερε ο Δήμαρχος.

Αξίζει πάντως αναφερθεί η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Συνοτινισμού Αποβλήτων και το Τμήμα Ελέγχου και Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν το θέμα ήρθε προς απάντηση στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στην απάντηση της Υπηρεσίας που δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη αναφέρεται ότι: “Όσον αφορά στη διαχείριση των αστικών λυμάτων ισχύει η Οδηγία 91/271/ΕΟΚ ΕΟΚ, όπως ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 5673/400/1997. Η Υπηρεσία μας έχει ως αρμοδιότητα την παρακολούθηση εφαρμογής της Οδηγίας σχετικά με τη συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων, για τους οικισμούς που εμπίπτουν σε αυτή (με Ισοδύναμο

Πληθυσμό άνω των 2.000 Μ.Ι.Π.), όπως είναι και η Ζάκυνθος.

Σύμφωνα με τα ήδη καταχωρημένα απαιτούμενα στοιχεία για τον οικισμό της Ζακύνθου, το δίκτυο αποχέτευσης είναι χωριστικό και καλύπτει το 100% του οικισμού.

Επίσης οι μετρήσεις εκροής της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων είναι ικανοποιητικές, οπότε ο οικισμός και η ΕΕΛ, βρίσκονται σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *