Ζάκυνθος

Στο 30% έφτασε η απογραφή στη Ζάκυνθο μέχρι και τις 13-12

Μικρό  είναι το ποσοστό των ατόμων που έκαναν αυτοαπογραφή στη Ζάκυνθο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φτάνει στο 30% του πληθυσμού. Σημειώνεται δε ότι τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου έληξε η παράταση που δόθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του πληθυσμού.

Όσοι δεν κατάφεραν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν το επόμενο διάστημα από τον Απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης, η οποία ενδεχομένως να γίνει τηλεφωνικά.

Στη Ζάκυνθο το αρμόδιο γραφείο της Στατιστικής υπηρεσίας το τελευταίο διάστημα έχει εργασία σε εντατικούς ρυθμούς κι αυτό γιατί έπρεπε να βρει απογραφείς για όλα τα χωριά και την πόλη. Όμως δημιουργήθηκαν κενά καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που οι απογραφείς παραιτήθηκαν της δουλειάς και έπρεπε να βρεθούν άλλα άτομα να τους αναπληρώσουν.

Πλήθος ερωτημάτων είχαμε καθημερινά στα γραφεία της εφημερίδας από συμπολίτες μας που ζητούσαν πληροφορίες για την απογραφή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζονταν σε χωριά και μονοκατοικίες που είναι απομακρυσμένες.

Οι απογραφείς έπρεπε να βρουν τους ιδιοκτήτες και να τους ενημερώσουν ώρες εργάσιμες, διαδικασία που δεν ήταν εύκολη γιατί δεν είχαν κινητά τηλέφωνα κάθε πολίτη. Στην πρώτη αυτή επικοινωνία τους έδιναν κωδικούς για αυτοαπογραφή αλλά από σήμερα η διαδικασία θα γίνεται με επίσκεψη σε κάθε σπίτι. Όμως τα προβλήματα για να βρεθούν οι απογραφείς με τους πολίτες παραμένουν.

Το στάδιο της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής έληξε αρχικά 26 Νοεμβρίου, όμως λόγω εμποδίων στην διαδικασία, κρίθηκε αναγκαία η παράταση  που δόθηκε μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, αλλά εν θα δοθεί άλλη παράταση.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, μέσω της απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές). Παράλληλα δε, συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του

Ένα ακόμα θέμα που ανέκυψε και έγιναν ερωτήματα από την κοινή γνώμη είναι η διαρροή των στοιχείων ή η προώθησή τους σε κρατικές υπηρεσίες.

Για το θέμα αυτό έγινε γνωστό ότι η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.

Για την αυτοαπογραφή χρησιμοποιήθηκε ο «Μοναδικός Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας που έπρεπε να πάρει ο υπεύθυνος του σπιτιού. Με τους κωδικούς  στο taxisnet, μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr ο καθένας μπορούσε να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Από σήμερα όμως πιάνουν δουλειά οι απογραφείς για την επίσκεψη στα σπίτια που δεν απογράφησαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *