Τα πολύ υψηλά κοστολόγια λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού παρουσιάζει ως σημαντικά προβλήματα ο περιφερειακός σύμβουλος και ξενοδόχος Σπύρος Γαλιατσάτος, ο οποίος μίλησε στον –Ε- για την κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος, χωρίς ωστόσο να παραλείψει ότι ο κόσμος θα ταξιδέψει.

Με αφορμή της εκλογές που θα έχουμε το 2023 τόσο σε κεντρικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε πως «ο πολιτικός για να πετύχει πρέπει να έχει σύνεση και όραμα, να λειτουργεί με αυταπάρνηση και να βάζει χρήματα από την τσέπη του. Αυτά πρέπει να συνυπάρχουν».
Τουρισμός 2023
Για τα νέα στον χώρο του τουρισμού που μας φέρνει το 2023 ο κ. Γαλιατσάτος είπε ότι δεν θα έχουμε μεγάλες αποκλίσεις από το 2022, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
«Παρά την αβεβαιότητα του υπάρχει και την αρνητική οικονομική συγκυρία, ο κόσμος θα ταξιδέψει. Θα στερηθεί άλλα πράγματα αλλά το ταξίδι είναι πρωταρχικό, έστω και για λιγότερες μέρες.
Δεν ισχύει ότι ο κόσμος θα έχει το ταξίδι σαν τελευταία του έγνοια. Θα κάνει αιματηρή οικονομία και θα ταξιδέψει γιατί είναι ανάγκη. Ακόμα κι εμείς εδώ στα νησιά μας, που είμαστε μέσα στη θάλασσα, έχουμε ανάγκη να πάμε κάπου. Γι’ αυτό δεν πιστεύω πως θα έχουμε αποκλίσεις από το 2022» ανέφερε ο κ. Γαλιατσάτος ο οποίος στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή ήταν υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης τουρισμού.
Η έκθεση της Ολλανδίας
Ο κ. Γαλιατσάτος άσκησε κριτική στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων για την απουσία της από μία μεγάλη και σημαντική για την περιοχή μας έκθεση και ήταν η έκθεση στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.
«Στην άκθεση της Ουτρέχτης πηγαίναμε σαν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από το 1996 και στη συνέχεια πηγαίναμε με τον διορισμένο Περιφερεειάρχη. Μέχρι το 2019 πηγαίναμε αδιαλείπτως, νομίζω και το 2020. Από φέτος όμως η Περιφέρεια δεν έκανε περίπτερο. Πήγε η Ένωση Ξενοδόχων της Κεφαλονιάς που έβαλε και τα χρήματα. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και εύχομαι να μην επαναληφθεί το ίδιο φιάσκο και με την έκθεση του Βερολίνου στη Γερμανία. Να φροντίσουν να κλείσουν ένα περίπτερο. Δεν είναι θέμα το μέρος απόπου θα μοιράσουν τα φυλλάδιά τους, αλλά πού θα είναι ο τόπος συνάντησης των επαγγελματιών με τους τουρ οπερέιτορς» ανέφερε ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος ο ο0ποίος εξήγησε τι γίνεται σε αυτούς τους χώρους.
«Τώρα γίνονται επαγγελματικές συναντήσεις και όχι όπως παλιά που πηγαίναμε να δώσουμε φυλλάδια. Πού θα δώσεις ραντεβού για να σε δούν; Στο αχανές;
Στην Περιφέρεια είμαστε ακροατές έργων και θεατές λόγων. Θλίβομαι που το λέω αλλά έτσι είναι. Θα ήθελα αυτή η περιφερειακή αρχή να είναι καλύτερη από τη δική μας γιατί δεν φταίει ο τόπος και η κοινωνία.
Η Ολλανδία είναι στην κορυφή των αγορών για τα Ιόνια νησιά, είναι στις 5 πρώτες αγορές».
Η ανάπτυξη στη χώρα μας
Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να στηρίξουμε παραγωγικούς τομείς στην Ελλάδα όπως ο αγροκτηνοτροφικός, απέδωσε πολιτικές ευθύνες για όσα έχουν γίνει κι ακόμα μίλησε για την μείωση του πληθυσμού.
«Ο τουρισμός είναι η οικονομία μας από τότε που αποσαρθρώθηκε η παραγωγή και η μεταποίηση και η βιομηχανία. Τώρα λιγοστεύουν και τα αιγοπρόβατα τα οποία οι κτηνοτρόφοι τα έσφαξαν γιατί είναι υψηλό το κόστος στις ζωοτροφές. Κάποιοι άνοιξαν πόρτες για να συμβούν αυτά. Κάποιοι συγκατένευσαν.
Δείτε πόσοι νομοί έχασαν τις έδρες τους τις βουλευτικές! Η Καστοριά, η Ηγουμενίτσα, η Φθιώτιδα, η Κοζάνη, η Μαγνησία κι αυτό δείχνει πως ο κόσμος δεν μπορεί να σταθεί στον τόπο του. Οι μόνες περιοχές που κρατάνε είναι οι τουριστικές. Δεν παίρνουν άραγε το μήνυμα;»