Ζάκυνθος

Στήριξη των κτηνοτρόφων του νησιού για τη διατήρηση της φυλής «Πρόβατο Ζακύνθου»

Στη Ζάκυνθο βρέθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα για να έχει συνάντηση με τους κτηνοτρόφους του νησιού και να προωθήσει τη στήριξη της φυλής «Πρόβατο Ζακύνθου» που θεωρείται από τα απειλούμενα με εξαφάνιση. Σημειώνεται πως το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πρόγραμμά του στηρίζει τις αυτόχθονες φυλές.

Στο κλιμάκιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα επικεφαλής ήταν η υπεύθυνη Λουκία Αικατερινοπούλου ξη οποία έκανε γνωστό πως εδώ καθ καιρό η προσπάθεια γίνεται μέσω του interreg.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Κατερνίνα Μοθωναίου σημείωσε πως είναι δεδομένη η στήριξη στους κτηνοτρόφους, κάτι που γίνεται και μέσα από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής με τους γεωπόνους που διαθέτει.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε η οικογένεια Μπάστα, η οποία ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την κτηνοτροφία και σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο κ. Λάμπρος Μπάστας, διαθέτει κοπάδι με 240 πρόβατα της φυλής «Πρόβατο Ζακύνθου». Το εν λόγω πρόβατο είναι μεγαλόσωμο και παράγει κρέας και γάλα καλής ποιότητας συνδυαστικά.

Στη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι προωθείται η ίδρυση Συλλόγου κτηνοτροφικού που θα ασχολείται μόνο με το πρόβατο Ζακύνθου και θα υπάρχει μελλοντικά η δυνατότητα ενίσχυσης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τόσο για τη διατήρηση της φυλής όσο και για την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών μονάδων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *