Η Περιφέρεια Ιόνιων νησιών αναλαμβάνει πλέον με νόμο την φύλαξη και τον έλεγχο της πρόσβασης στο ναυάγιο, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αλλά και το σχετικό άρθρο που πέρασε από τη Βουλή προχθές σε νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή τα μέλη της Επιτροπής που έχουν παραιτηθεί ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Τουρισμού για καθυστερήσεις που οδήγησαν σε αδιέξοδο.
Αδιευκρίνιστο προς το παρόν παραμένει το τι θα γίνει με τις άλλες αρμοδιότητες της Επιτροπής και εάν αυτή θα ανανεωθεί ως προς τη σύνθεσή της ή αν θα καταργηθεί.
Τους λόγους της παραίτησής τους από μέλη της Επιτροπής του ναυαγίου έκανε γνωστούς μιλώντας στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο Πρόεδρος του Συλλόγου των μηχανικών Γεώργιος Μοθωναίος, ο οποίος είναι αναπληρωματικός μέλος της Επιτροπής και σημείωσε πως «με έκπληξη έμαθαν από τα μέσα ενημέρωσης ότι μετά το πόρισμα του καθηγητή κ. Λέκκα επίκειται το κλείσιμο του ναυαγίου, στη θάλασσα και στη χερσαία ζώνη και μόνο τα πλοία θα περνούν για να φωτογραφίζουν οι τουρίστες και να φεύγουν».

Ειδικότερα ο κ. Μοθωναίος είπε: «Εμείς ως Επιτροπή είμαστε υπέρ της ασφάλειας των επισκεπτών και της προστασίας του χώρου, μάλιστα είμαστε από τους πρωτεργάτες που ζητήσαμε ένα θεματικό πάρκο στο χερσαίο τμήμα του ναυαγίου, δηλαδή στο πάνω μέρος του.
Από την Πρόεδρο της Επιτροπής είχαμε κάποιες διαφωνίες και είπε πως δεν είναι εύκολο να ανοίξουμε τα ιδιοκτησιακά θέματα.
Εμείς επιμένουμε γιατί θεωρούμε πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου να λύσει το θέμα της χάραξης γραμμής αιγιαλού και παραλίας γιατί θα έλυνε πολλά προβλήματα. Θα δημιουργούσε μία ζώνη και με τις διαδικασίες της απαλλοτρίωσης ο Δήμος θα μπορούσε να την πάρει και να την έχει υπ’ ευθύνη του».
Ο κ. Μοθωναίος έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη γραμμή αιγιαλού και παραλίας και σημείωσε τα εξής: «Παλιά, όταν οριζόταν η γραμμή αιγιαλού, οριζόταν ταυτόχρονα και η γραμμή της παραλίας. Τώρα όμως, με τις προκαταρκτικές οριογραμμές αιγιαλού, έχουμε μόνο τη χάραξη της γραμμής αιγιαλού. Ο κάθε ένας που έχει έννομο συμφέρον, δηλαδή οικόπεδο με πρόσωπο στην παραλία μπορεί να πάει να ζητήσει τη χάραξη της γραμμής για την παραλία. Τώρα γίνεται σε δύο φάσεις.
Εγώ επέμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό γιατί γνώριζα πως η εκκλησία είχε ζητήσει την επαναχάραξη της γραμμής αιγιαλού για να την πάει πιο μπροστά. Η διαδικασία κόλλησε γιατί η Κτηματική υπηρεσία και το υπουργείο Οικονομικών ζήτησαν το ιδιοκτησιακό, δηλαδή ποιο είναι το έννομο συμφέρον για να πάει η γραμμή πιο μπροστά».
Ο κ. Μοθωναίος ανέφερε πως «υπήρξε υπονόμευση και κωλυσιεργία και δεν προχώρησαν τα έργα για τις παρεμβάσεις στο χερσαίο τμήμα για την προστασία, ασφάλεια και πρόσβαση των επισκεπτών.
Ενώ είχε μπει το νερό στ’ αυλάκι, μετά πάτησαν φρένο. Δε γνωρίζω γιατί.
Μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη θεωρήθηκε ότι πρώτιστο για την κυβέρνηση είναι η ασφάλεια και καθώς η περιοχή είναι επικίνδυνη και μετά το πόρισμα του κ. Λέκκα, είπαν να κλείσει το ναυάγιο. Είχαμε πολλά ατυχήματα όπως στο Μάτι, στη Μάνδρα, στα Τέμπη κλπ., και αυτό αιφνιδίασε το υπουργείο πολιτικής προστασίας. Νομίζω όμως ότι έπρεπε να κληθούν οι τοπικές αρχές και να γίνει συζήτηση».