Ζάκυνθος

Στη σύσκεψη για την αστυνόμευση: Εντατικοί οι έλεγχοι και η δειγματοληψία για νοθεία στα ποτά

Στο τραπέζι της συζήτησης μπήκαν το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Ιουλίου όλα τα προβλήματα του Λαγανά στη διάρκεια της σύσκεψης που οργάνωσε ο Δήμος και κλήθηκαν πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η συζήτηση κράτησε τέσσερις ώρες και στη διάρκειά της δόθηκε η δυνατότητα να περιγραφούν τα προβλήματα με όλες τις μορφές παραβατικότητας που εντοπίζονται, από το εμπόριο ναρκωτικών, τις κλοπές και τις φορολογικές παραβάσεις μέχρι την ηχορύπανση, τη μέθη και τις ανεξέλεγκτες συμπεριφορές.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής διαβεβαίωσε πως γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αστυνομευτεί ο Λαγανάς με τη δύναμη που υπάρχει και φέτος είναι 100 άτομα για όλο το νησί. Ο κ. Ανδρέας Τσαπικούνης ανέφερε ότι βρίσκεται σχεδόν κάθε βράδυ ο ίδιος στην περιοχή και παρακολουθεί το έργο της Αστυνομίας.

Στα σημαντικά που ανακοινώθηκαν είναι ότι έχουν ξεκινήσει έλεγχοι για τα νοθευμένα ποτά αλλά και για καταστήματα που δεν λειτουργούν νόμιμα.

Ο Δήμαρχος

Αρχικά πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης για να καλωσορίσει τους παρευρεθέντες στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου και μετά περιέγραψε αυτά που είδε επισκεπτόμενος τη νύχτα το Λαγανά.

Ο Δήμαρχος είπε ότι  είδε μία απελπιστική κατάσταση στο Λαγανά. «Ο Δήμος προσπάθησε να αντιμετωπίσει το θέμα της καθαριότητας αλλά με τις δυνατότητες που έχει στην πεζή καθαριότητα δεν μπορεί γιατί πρέπει να παρατήσει την πόλη. Θα είχε γίνει άλλος προγραμματισμός με εγγραφή περαιτέρω πιστώσεων στον προϋπολογισμό» ανέφερε ο κ. Αρετάκης.

Για τα κέντρα που μαζεύουν τη νεολαία ο Δήμαρχος είπε για την εφαρμογή της κανονιστικής και για τον έλεγχο στα ποτά. «Αν εγώ λάβω παρατάσεις δεν θα χαριστώ σε κανέναν. Δεν γίνεται να δυσφημίζεται όλο το νησί από την αλόγιστη συμπεριφορά ορισμένων επιχειρηματιών. Εγώ θα είμαι ευτυχής αν δοθεί μία λύση τώρα και ικανοποιεί το νησί μας και τις απαιτήσεις του τουρισμού» ανέφερε ο Δήμαρχος..

Για τις «γουρούνες» ο Δήμαρχος είπε ότι κυκλοφορούν παράνομα και προκαλούν ατυχήματα.

Ακόμα ανέφερε ότι θα συγκεντρώσει τα αιτήματα και θα συζητήσει με το Βουλευτή για να σταλούν στην κυβέρνηση η οποία πρέπει να λάβει αποφάσεις.

Ο Κοινοτάρχης του Λαγανά

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παντοκράτορα Δ. Καραμαλίκης είπε ότι έχουν ξαναγίνει συσκέψεις και μάλιστα αρκετές φορές αλλά το ζήτημα είναι να υλοποιούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται. Στα προβλήματα κατέγραψε την ηχορύπανση και τον τρόπο που κυκλοφορούν οι «γουρούνες» οι οποίες είναι σε όλο το νησί και όχι μόνο στο Λαγανά.

«Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε να έρχεται αυτός ο κόσμος στο Λαγανά αλλά χρειάζεται να προστατέψουμε την περιοχή εφαρμόζοντας τους νόμους με τη βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας που είναι ανύπαρκτη αλλά και της Αστυνομίας που κάνει την προσπάθειά της, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη. Ο κόσμος φέτος είναι διπλάσιος» είπε ο κ. Καραμαλίκης που ζήτησε να εφαρμόζονται οι νόμοι όπως στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ακόμα είπε ότι είναι ελάχιστοι οι έλεγχοι για τα ποτά και οι έλεγχοι στην παραλία.

Η Πρόεδρος των ενοικιαζομένων

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Συλλόγου των ενοικιαζομένων δωματίων Λαγανά Νταίζη Καψάσκη είπε ότι η περιοχή είναι ε μαύρο χάλι και τους λόγους τους γνωρίζουμε όλοι. Είπε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να αστυνομευτεί και να μπει τάξη και ζήτησε την εφαρμογή των νόμων πρωί και βράδυ. Για τις «γουρούνες» είπε ότι χρειάζεται να λειτουργήσει ποσόστωση καθώς από τα πολλά τροχαία το νοσοκομείο είναι λες και βρισκόμαστε στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ζήτησε να έλθει περισσότερη αστυνομική δύναμη και επίλεκτα σώματα της αστυνομίας.  «Αυτά που βλέπουμε είναι πέρα από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» είπε η κ. Καψάσκη.

Ο Βουλευτής

Ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης στην παρέμβασή του είπε ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί η έλευση ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας γιατί δεν έχουμε διαδηλωτές αλλά τουρίστες στο Λαγανά. Ανέφερε ότι η Αστυνομία μπορεί να ελέγξει για τις κλοπές και για τα νοθευμένα ποτά αλλά δεν θα έλθουν ειδικές δυνάμεις γιατί αυτό θα είναι δυσφήμιση. «Δεν υπάρχει μέτρηση στο ποτό για την ποσότητα που θα πιούν. Κάπου κοιμούνται αυτοί οι τουρίστες κι αν δεν τους θέλουμε να το πούμε για να μην έλθουν την επόμενη χρονιά στα καταλύματα του Λαγανά. Ακόμα και 300 αστυνομικούς να έχουμε, αν θέλουν να πλακωθούν δεν μπορούμε να τους προλάβουμε. Θα χαθούν όμως κάποια έσοδα» είπε ο κ. Ακτύπης που έθεσε το ζήτημα αλλαγής του τουριστικού προϊόντος σε αυτή την περιοχή.

Η Πρόεδρος των Ξενοδόχων

Μέσω τηλεφωνικής παρέμβασης μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη η οποία είπε ότι ο Λαγανάς που έχει τη μεγαλύτερη παραλία της Μεσογείου δεν πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Υπενθύμισε τη δολοφονία του Αμερικανού Μπακαρί Χέντερσον και το φετινό συμβάν ξυλοδαρμού με τους βρετανούς τουρίστες και τον Πακιστανό.  «Το πρόβλημα της παραβατικότητας είναι σε 500 μέτρα δρόμο και 300 μέτρα παραλία. Όμως ένας τόπος που ανέχεται να συμβαίνουν όλα αυτά δεν μπορεί να αλλάξει» ανέφερε η κ. Τετράδη που ζήτησε ελέγχους στα μπαρ για τους ανηλίκους και τα νοθευμένα ποτά, έλεγχο για τη μουσική, αστυνόμευση στην παραλία τη νύχτα κλπ

Ο Αντιδήμαρχος

Στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος Λαγανά Χαράλαμπος Βαρβαρίγος είπε ότι η παραβατικότητα ξεκινάει από τον τρόπο που σκέπτονται κάποιοι επιχειρηματίες. «Μετά από δύο χρόνια πανδημίας δεν διδαχθήκαμε τίποτα και τώρα ζούμε εικόνες που δεν έχουμε ζήσει ποτέ! Φέτος κάνουν προσφορές τα μαγαζιά που πέρυσι πουλούσαν τα ποτά σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές. Βρίσκουν επιχειρηματίες που τους νοιάζει η αρπαχτή στο Λαγανά και μόνο αυτή» είπε ο Αντιδήμαρχος που ζήτησε να μπουν ιδιώτες για την καθαριότητα.

Η Αστυνομία

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση των αξιωματικών της Αστυνομίας που έδωσαν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τν κατάσταση και ζήτησαν τη βοήθεια των υπηρεσιών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν παράνομα.

Για τα οχήματα «γουρούνες» αναφέρθηκε ότι ακινητοποιούνται σε περίπτωση παρανομιών, έλλειψη διπλώματος κλπ. Το πόστιμο για τους επιχειρηματίες που νοικιάζουν «γουρούνα» χωρίς ο τουρίστας να έχει δίπλωμα είναι 1000 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *