Οικονομία

Σταϊκούρας: Έρχεται σταδιακή μείωση της φορολογίας και των εισφορών

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την σταδιακή μείωση της φορολογίας και των εισφορών.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο 9ο Ελληνικό Φόρουμ Επενδύσεων σημείωσε πως η ελληνική οικονομία εισήλθε το 2020 σε υγιή βάση, όμως η κρίση του κορωνοϊού, άλλαξε τα δεδομένα. «Από την αρχή της κρίσης, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και δυναμική δέσμη μέτρων για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της απασχόλησης, της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της κοινωνικής συνοχής. Κατά την περίοδο κλειδώματος, η κυβέρνηση υποστήριξε το Σύστημα Δημόσιας Υγείας και δημιούργησε ευρύ δίχτυ ασφαλείας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Στην τρέχουσα φάση, καλύπτοντας τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, συνεχίζει την υποστήριξη των εργαζομένων και των εργοδοτών με την επέκταση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την εφαρμογή στοχοθετημένων μέτρων για τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση.

Στην επόμενη φάση, καθώς ξεκινά η ανάκαμψη, θα υπάρξουν ευκαιρίες να ξεκινήσουν πολιτικές με μόνιμα χαρακτηριστικά, με βάση τη δημοσιονομική αξιοπιστία και την ενίσχυση της οικονομίας ,μέσω της εφαρμογής φιλικών προς την ανάπτυξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», συνέχισε ο υπουργός.

Σταϊκούρας: Οι πέντε λόγοι που το Eurogroup επαίνεσε την κυβέρνηση

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το Eurogroup «επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τη γρήγορη και αποφασιστική πολιτική απάντηση στην κρίση με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης».

Αυτό το συμπέρασμα, ανέφερε, υποστηρίχθηκε από πέντε γεγονότα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες:

Την επιτυχή έκδοση νέους 10ετούς ομολόγου, με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό του προηγούμενου Οκτωβρίου, μισό από αυτό που ήταν πριν από ένα χρόνο. Αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές.

Δεύτερον, τη σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2020.

Τρίτον, τη σημαντικά χαμηλότερη από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Τέταρτον, την ολοκλήρωση της διαδικασίας από μια συστημική τράπεζα για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», ενώ οι καταθέσεις στον τραπεζικό τομέα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Πέμπτον, την επιτυχή ολοκλήρωση της 6ης Έκθεσης Βελτιωμένης Επιτήρησης. Πρόκειται για την 3η συνεχόμενη θετική έκθεση σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Σταϊκούρας: Στα 24 δις το κόστος των μέτρων για την κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 24 δισεκ. ευρώ και ενδέχεται να αυξηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης και ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , την οποία χαρακτήρισε φιλόδοξη και ταυτόχρονα ευέλικτη, ρεαλιστική και φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς «βασίζεται σε επιχορηγήσεις και όχι σε δάνεια, δίνει σε κάθε κράτος μέλος την ευκαιρία να σχεδιάσει την εθνική του στρατηγική, προβλέπει κοινό δανεισμό και δίνει έμφαση σε τομείς που είναι σημαντικοί για το μέλλον της Ευρώπης, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη ανάπτυξη και η αγροτική πολιτική. Αυτές οι προτεραιότητες αποτελούν επίσης μέρος του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».

Σταϊκούρας: Να κλείσουμε το επενδυτικό κενό

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε, πολλά χρόνια, ένα σημαντικό επενδυτικό κενό, το οποίο θα πρέπει να κλείσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση θέτουμε δύο, αλληλένδετους, στόχους», επεσήμανε ο κ. Χρ. Σταϊκούρας.

«Ο πρώτος είναι πώς θα καλύψουμε το αρνητικό κενό παραγωγής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δημόσια οικονομικά. Και ο δεύτερος, πώς θα βελτιώσουμε την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας, προκειμένου να επιτευχθούν βιώσιμοι και χωρίς αποκλεισμούς υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, με υψηλό επίπεδο κοινωνικών συνοχή, αντιμετωπίζοντας επίσης τις δημογραφικές προκλήσεις», σημείωσε.

Σταϊκούρας: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να επιτευχθούν οι στόχοι

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είπε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει φιλόδοξα σχέδια:

Εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, που θα ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της φορολογίας και κυρίως, των κοινωνικών εισφορών.

Υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, σημειώθηκε πρόοδος στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, των λιμένων και της μαρίνας του Αλίμου, καθώς του Ελληνικό.

Θα συνεχιστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα ελαφρύνει περαιτέρω το διοικητικό φόρτο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Συνεχής εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, με την κατάθεση 25 νομοσχεδίων στο κοινοβούλιο έως τα τέλη Ιουλίου, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δράσεων, από τη μικροχρηματοδότηση και την εταιρική διακυβέρνηση, στην ηλεκτροκίνηση και τις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία.

Εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *