Ζάκυνθος

Στ. Κακολύρης για το ναυάγιο: “Δεν υφίσταται λόγος να συγκληθεί άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο”

Με μια αναλυτική επιστολή στην οποία παραθέτει τις διατάξεις του Καλλικράτη αλλά κυρίως τους τυπικούς Νόμους που πρότεινε το Υπουργείο Εσωτερικών και ψήφισε η Βουλή ενισχύοντας τις αρμοδιότητες του Δημάρχου και της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Κακολύρης απαντά στο αίτημα των 18 δημοτικών συμβούλων για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της εκπροσώπησης του Δήμου στην Πρότυπη Τουριστική Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου.


Ειδικότερα στην επιστολή του ο κ. Κακολύρης επικαλείται διατάξεις Νόμων όπως είναι ο Ν.4674/2020, ο Ν.4735/20 και ο Ν.4804/21σημειώνοντας πως υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις για τις οποίες ο Δήμος μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα εγκριθούν από τις Επιτροπές εκ των υστέρων. Ένα ακόμη επιχείρημα που προβάλει για την μην σύγκληση του συμβουλίου είναι πως ακόμη εκκρεμεί η έγκριση της απόφασης εκλογής Προεδρείου.


Η επιστολή που απευθύνει ο κ. Κακολύρης στους Δημοτικούς Συμβούλους καταλήγει στα παρακάτω:
“Εξεπλάγην διαβάζοντας την γνωμοδότηση του δικηγόρου Νικόλαου Ι. Πέττα, ο οποίος ενώ αναφέρει τις αρμοδιότητες τις οικονομικής επιτροπής τουν.3852/2010 δεν αναφέρει τις νέες αρμοδιότητες που αποκτά και σταματά στο άρθρο ιη και δεν συμπεριλαμβάνει τα άρθρα ιθ,κ,κα,κβ,κγ που έχουν προστεθεί στις νέες αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής και που αναφέρουν τον ορισμό εκπροσώπων του Δήμου (νέα αρμοδιότητα από 27/12/2021 –ημ.έναρξης ισχύος άρθρου 50 ν. 4873/2021).
Καθίσταται σαφές ότι ο Δήμαρχος κινήθηκε στα πλαίσια της νομιμότητας και των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής και έχει αποστείλει ήδη στο αρμόδιο Υπουργείο τους εκπροσώπους του Δήμου για την Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου.
Σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του Δημάρχου (άρθρο 58 ν.3852/2010)όταν δημιουργείται άμεσος και προφανής κίνδυνος ή απειλείται άμεση ζημιά των Δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή λήψης απόφασης ,ο Δήμαρχος μπορεί να αποφασίσει για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Οικονομικής ή της Επιτροπής Ζωής .
Στην περίπτωση αυτή οφείλει να υποβάλει προς έγκριση τη σχετική απόφασή του κατά την επόμενη συνεδρίαση της αντίστοιχης Επιτροπής.
Επίσης την Κυριακή 9/1/2022 πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου,το οποίο πρέπει να αναμένει την ολοκλήρωση του ελέγχου των πρακτικών εκλογής του πριν συγκληθεί σε συνεδρίαση (αρ εγκυκλίου 933 –Α.Π: 96605/29/12/2021).
Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η οικονομική επιτροπή και ο Δήμαρχος διατηρούν την εκ του νόμου αρμοδιότητα ορισμού εκπροσώπων στην Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου και στην οποία θα πρέπει να οριστούν οι εκπρόσωποι του Δήμου έως 15/1/2022.
Ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος να συγκληθεί άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο”

Ένα σχόλιο

  1. “Αφηκετέτονε ” να πάει. Έτσι κι αλλιώς είμαστε ήδη έκθετοι στις κρατικές αρχές!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *