Ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Σπύρος Μυλωνάς στον –Ε-
Την δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στο χώρο του εμπορίου από τις πρώτες ημέρες που άνοιξαν τα καταστήματα μετά το Lockdown περιέγραψε στον –Ε- ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου Σπύρος Μυλωνάς, ο οποίος επεσήμανε πως η κυβέρνηση τώρα πρέπει να βοηθήσει οικονομικά για να συνεχίσει να κινείται η οικονομία.
«Έχω εμπειρία ολίγων ημερών από τη στιγμή που άνοιξα το κατάστημά μου και σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται με τους υπόλοιπους συναδέλφους τα πράγματα είναι αποκαρδιωτικά.
Ο κόσμος παραμένει φοβισμένος από υγειονομικής άποψης και στον οικονομικό τομέα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα και αυτό αφορά επαγγελματίες και ιδιώτες, γιατί έχουν πληγεί όλοι! Επειδή δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, βλέπουμε πως όλοι είναι κουμπωμένοι και επιφυλακτικοί. Η αγορά είναι χάλια ψυχολογικά. Αν δεν δοθεί κρατική βοήθεια σε όλους τους επαγγελματίες, τα πράγματα δεν θα πάνε καλά» επεσήμανε ο κ. Μυλωνάς.
Πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή τα μέτρα για να μην σταματήσει να λειτουργεί η οικονομία
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του κλάδου ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου είπε: «Πιστεύουμε πως η βοήθεια πρέπει να δοθεί τώρα και όχι αργότερα. Αυτό το λέμε για να μην σταματήσει να λειτουργεί η οικονομία.
Αν δίνεις τη βοήθεια κατόπιν εορτής, το πλήγμα είναι βαρύ.
Πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή τα μέτρα. Οι υποχρεώσεις τρέχουν και το κλίμα είναι βαρύ. Μπορεί να πήραμε αναστολές πληρωμών αλλά οι οφειλές συσσωρεύονται και έρχεται ο μήνας κατά τον οποίο πρέπει να πληρώσουμε, δηλαδή ο Ιούνιος. Αποκλείεται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειάζεται για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις από το Μάρτιο. Ακόμα και εκείνοι που δεν είχαν προβλήματα, τώρα θα αρχίσουν να έχουν χρέη. Δηλαδή θα επαναληφθούν αυτά που ζήσαμε από το 2010 με τη συσσώρευση χρεών. Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος αλλά κρατάω μικρό καλάθι με αυτά που άκουσα για τα μέτρα».
Αναφερόμενος σε ορισμένα από αυτά τα μέτρα ο κ. Μυλωνάς είπε: «Για την επιστρεπτέα προκαταβολή τα ποσά είναι μικρά. Υπάρχει ένας αλγόριθμος προϋποθέσεων και δεν μπαίνουν όλοι καθώς εξετάζουν τις εισπράξεις των 3 τελευταίων ετών για το μήνα Μάρτιο συγκριτικά με το Μάρτιο του 2020. Μπήκαν 90 χιλιάδες επιχειρήσεις και ο αριθμός είναι πολύ μικρός για όλη την Ελλάδα.
Αναφορικά με ένα δάνειο που είπαν ότι θα δώσουν με επιδότηση του επιτοκίου για 2 έτη, πληροφορηθήκαμε πως μέσα σε ελάχιστες ημέρες τελείωσαν τα χρήματα.
Τώρα εντός των ημερών θα ανοίξει ένα άλλο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου κατά 80% αλλά δεν ξέρουμε πόσα χρήματα υπάρχουν και τι επιτόκιο θα ζητηθεί.
Αυτά τα δάνεια εκτιμάμε πως θα γίνουν «κόκκινα».»
Για την ανεργία ο κ. Μυλωνάς είπε ότι αν δεν δοθεί ρευστό στις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και δεν είναι μέτρο βοήθειας τα 800 ευρώ που δόθηκαν στους εργαζόμενους. «Το επόμενο διάστημα θα έχουμε ανέργους που δεν θα δουλέψουν στο χώρο του τουρισμού συν αυτούς που θα προκύψουν από τις μικρές επιχειρήσεις. Για το κράτος είναι δύσκολη η εξίσωση που καλείται να λύσει» ανέφερε ο Γραμματέας του Συλλόγου και σημείωσε πως «όταν η Γερμανία δίνει για την αεροπορική της εταιρεία 7 δις δεν γίνεται για ολόκληρη την Ελλάδα να δίνονται 9 δις. Δηλαδή εξισώνουν τη χώρα μας με τη Lufthansa»….
Της Αγγελικής Ξενόφου