Ζάκυνθος

Σοβαρή έλλειψη μηχανικών στις υπηρεσίες του Δήμου

Μία από τις πιο σοβαρές ελλείψεις που έχει ο Δήμος είναι σε μηχανικούς και το πρόβλημα δημοσιοποιείται επί μακρόν από τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Ενδεικτικά να αναφερθεί πως το Τμήμα Κτηματολογίου και Δημοτικής Περιουσίας είναι κλειστό γιατί  δεν έχει υπάλληλο εδώ και δύο χρόνια.

Για το θέμα αυτό μίλησε στον –Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου των μηχανικών Γεώργιος Μοθωναίος ο οποίος σημείωσε ότι ανάμεσα σε αυτά που σχετίζονται είναι και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των Σχεδίων Πόλης.

«Εδώ και χρόνια δεν έχει προχωρήσει τίποτα στο θέμα των πολεοδομήσεων στη Ζάκυνθο. Είναι τα Σχέδια Πόλης σε Λαγανά, Κήπους, Πλάνο, Γαϊτάνι και Μπόχαλη. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει κάνει ένα βήμα μπροστά στα Σχέδια Πόλης.

Τα Σχέδια Πόλης είναι μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας, θα έπρεπε λοιπόν να ,ην κωλυσιεργεί ο Δήμος από το 2010 που πήρε το θέμα στα χέρια του και να προχωρήσει με τις υπηρεσίες του. Αυτό το εργαλείο δίνει για το Δήμο κοινόχρηστους χώρους και στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη γη τους με το συντελεστή δόμησης που αυξάνεται. Λέμε λοιπόν ότι τα Σχέδια είναι στάσιμα και καρκινοβατούν».

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Συλλόγου εκτίμησε πως «οι Πολεοδομίες έπρεπε να μείνουν στην Περιφέρεια και όχι να πάνε στους Δήμους γιατί θα υπήρχε η δυνατότητα να γίνει ένας σχεδιασμός για όλη την Περιφέρεια αναφορικά με τα Σχέδια Πόλης που έχει κάθε Περιφερειακή Ενότητα».

Ο κ. Μοθωναίος ανέφερε πως οι Δήμοι δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό και στη Ζάκυνθο η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου έχει 3 μηχανικούς, εκ των οποίων οι 2 είναι ΠΕ και ο 1 είναι ΤΕ.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου είπε: «ξέρουμε τι γίνεται με τις συνταξιοδοτήσεις και με τα μνημόνια που δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν προσωπικό, όμως οι υπηρεσίες δεν έχουν μηχανικούς. Το ίδιο ισχύει για  την έλλειψη προσωπικού και με τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Το Τμήμα Κτηματολογίου και Δημοτικής Περιουσίας είναι κλειστό γιατί  δεν έχει υπάλληλο εδώ και δύο χρόνια. Το κεντρικό κράτος πρέπει να σκύψει σε αυτά τα προβλήματα. Τώρα με χίλια δύο βάσανα ο Δήμος περιμένει δύο μηχανικούς μέσω ΑΣΕΠ από τους τρεις που προσλήφθηκαν και ο ένας έχει έλθει. Η κεντρική διοίκηση πρέπει να δει το θέμα της μεταφοράς των Υπηρεσιών Δόμησης στις Περιφέρειες».

Σχέδια Πόλης

Επανερχόμενος στο καυτό πρόβλημα με τις πολεοδομήσεις ο κ. Μοθωναίος είπε: «Πρέπει να αναλάβει ένας μελετητής όλα αυτά τα Σχέδια Πόλης και να  τα φέρει σε πέρας και σε τάξη.

Ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μου απάντησε πως έχει χρήματα στα ταμεία του Δήμου και είναι το 1.000.000 ευρώ που έδωσαν οι ιδιοκτήτες γης για εισφορά σε χρήμα και το πληρώνουν αναγκαστικά. Συγκεκριμένα για το Λαγανά είπε ότι θα αρχίσει να ανοίγει δρόμους για να εφαρμόσει το Σχέδιο. Για τα Ντουρέικα είπε πως έφυγε ο μελετητής γιατί συνταξιοδοτήθηκε και για τη Μπόχαλη ότι χρειάζονται επιπλέον χρήματα και ότι του ζητάει πολλά ο μελετητής.

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο Πόλης είναι μεγάλος μοχλός ανάπτυξης και πρέπει να τελειώσουμε.

Η κεντρική κυβέρνηση έχει δει ότι οι Δήμοι δεν μπορούν και για το λόγο αυτό τα παρέλαβε το ΥΠΕΚΑ  και γι’ αυτό ανέλαβε και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *