Τη λήψη μέτρων ειδικά από τις ευπαθείς ομάδες γι’ αυτό το χειμώνα συνέστησε η ιατρός πνευμονολόγος Κωνσταντίνα Σωληναραίου, η οποία επεσήμανε πως με τα πρώτα κρύα θα αυξηθούν τα περιστατικά ιώσεων, ανάμεσά τους η γρίπη και ο κορονοϊός.
«Με την πτώση της θερμοκρασίας θα έχουμε ξανά τις ιώσεις σε έξαρση, εκτός από τις παραλλαγές του κορονοϊού Α,Β,Γ,Δ,Ο ,έχουμε τις υποπαραλλαγές του ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ που είναι η Q1 και η Q2.
Την περασμένη εβδομάδα έλαβα μέρος σε ένα συνέδριο με θέμα «Πανδημίες, πόλεμοι, οικονομική κρίση και επιπτώσεις στην εξάπλωση και αντιμετώπιση των λοιμώξεων» και εκεί μας είπαν ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν.
Καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, ζαχαροδιαβητικοί, άτομα με καρκίνο, με ανοσοκαταστολή, με αιματολογικά προβλήματα κλπ. πρέπει να κάνουν τα εμβόλια και ειδικά τα επικαιροποιημένα mRNA τα οποία περιέχουν το αρχικό στέλεχος μαζί με μία παραλλαγή της ΟΜΙΚΡΟΝ» ανέφερε η κ. Σωληναραίου.
Ο Covid
Δίνοντας τις τελευταίες πληροφορίες έτσι όπως διατυπώθηκαν στο συνέδριο που παρακολούθησε, η κ. Σωληναραίου είπε για τον κορονοϊό: «Ο ιός ήλθε και θα μείνει κι αυτό μας το είπαν στο συνέδριο. Δεν πρόκειται να φύγει γρήγορα ο κορονοϊός και θα είναι μαζί μας τα επόμενα 2-3 χρόνια. Με τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία (που επιτυγχάνεται με τη νόσηση) τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα αλλά ο ιός θα μείνει εδώ».
Η γρίπη
Σε ερώτημα για τη γρίπη η κ. Σωληναραίου είπε: «Πέρυσι και πρόπερσι χρησιμοποιούσαμε τις μάσκες και είχαμε κλειστεί μέσα και προσέχαμε, γι’ αυτό δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε διάστημα 2 χρόνων δεν είχαμε έλθει σε επαφή με τον ιό της γρίπης και άρα τώρα θα μας χτυπήσει με μεγαλύτερη ένταση και βαθμό.
Αυτή την εποχή έχουν ξεκινήσει οι γρίπες αλλά ακόμα είναι σε ελαφριά μορφή με ρινόρροια, καταρροή και ένα ξηρό βήχα που παραμένει για αρκετό καιρό και ταλαιπωρεί τους ασθενείς. Τον βήχα τον έχουν και αυτοί που πέρασαν κορονοϊό και κρατάει 2 και 3 μήνες.
Στα άτομα με νοσηρότητα ο κορονοϊός είναι καταπέλτης. Ο υγιής οργανισμός συνήθως την περνάει πιο ελαφριά».
Ο πληθυσμός μας
Ειδική μνεία έκανε η γιατρός στο θέμα του πληθυσμού της Ελλάδας που είναι γερασμένος και άρα έχει περισσότερες πιθανότητες για πολλές νοσηλείες και πολλούς αρρώστους. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Στην Ελλάδα που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (τα 2/3) είναι άνω των 60 λόγω της υπογεννητικότητας, πρέπει να προσέχουμε.
Το χειρότερο είναι ότι πολλοί νέοι επιστήμονες και γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό που οι συνθήκες εργασίας είναι πιο καλές. Στη Γαλλία για παράδειγμα οι γιατροί λαμβάνουν 6000 ευρώ το μήνα και έχουν πληρωμένο το σπίτι που διαμένουν».
Οι άλλες ασθένειες
Η κ. Κωνσταντίνα Σωληναραίου μίλησε για την εμφάνιση παλιών ασθενειών που ήλθαν ξανά στο προσκήνιο, όπως για παράδειγμα η χολέρα κλπ.
«Όταν έχουμε φτώχεια και ένδεια ενδημούν κι άλλες αρρώστιες. Στο συνέδριο μας ενημέρωσαν ότι στην Ουκρανία για παράδειγμα είχαν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού για Covid, χαμηλό εμβολιασμό σε πολυομυελίτιδα. Ηπατίτιδα και AIDS. Αυτό σημαίνει ότι θα μειώνεται συνέχεια ο πληθυσμός.
Στο συνέδριο μας ενημέρωσαν ακόμα ότι στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν υπάρχει χολέρα. Επίσης είχαμε 2 περιστατικά χολέρας και στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση της χολέρας αν δεν γίνει αμέσως αντιληπτό από τον ασθενή για να λάβει αγωγή, συνήθως καταλήγει. Ακόμα έχουμε φυματίωση και πολλά ανθεκτικά μικρόβια» εξήγησε η γιατρός.
Για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού η κ. Σωληναραίου είπε ότι πιο επικίνδυνες είναι του κατώτερου αναπνευστικού γιατί δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα, κάνουν δύσπνοιες κλπ. Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού περνάνε πιο εύκολα με αντιβίωση.
Για την εποχή που ακόμα οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, η κ. Σωληναραίου είπε ότι «ακόμα δεν έχουμε δει βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Αυτό θα το δούμε μετά από ένα μήνα περίπου.
Αυτοί που έκαναν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου πρέπει να επαναλάβουν το 5ετές γιατί του λείπουν κάποια στελέχη».
Η κ. Σωληναραίου συνέστησε μεσογειακή διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, πολλά φρούτα και λαχανικά.
Οδηγίες και μάσκα
Μεταξύ άλλων η πνευμονολόγος έδωσε οδηγίες και ζήτησε να γίνεται χρήση της μάσκας, ειδικά όπου υπάρχουν πολλά άτομα.
«Η παραλλαγή ΟΜΙΚΡΟΝ έχει λιγότερο χρόνο επώασης και πιο ελαφριά συμπτώματα από τη ΔΕΛΤΑ. Καλό είναι να φοράμε τη μάσκα στους κλειστούς χώρους κι αυτό θα μας βοηθήσει για γρίπη και κορονοϊό να μην αρρωστήσουμε. Επίσης να αποφεύγουμε τις πολλές συναθροίσεις.
Με τα εμβόλια mRNA καταφέραμε να συμμαζέψουμε την κατάσταση με την πανδημία σε λιγότερο από ένα χρόνο γιατί συνεργάστηκαν κυβερνήσεις και ερευνητές. Τα εμβόλια αυτά ενεργοποιούν και την χημική και την κυτταρική και την ανοσία και προκαλείται η ανοσοποιητική μνήμη, δηλαδή τα κύτταρά μας θυμούνται ότι ήλθε ο ιός και αντιστέκονται» κατέληξε η κ. Σωληναραίου.
DEAR ERMIS
O KORONAIOS -THA MINI EDO- LEEI TO REPORTAZ SAS!! @ALLA@ ESEIS PREPEI NA EMBOLIASTITE ETSI GIA TO THE ATHINE … AFOU ITE ETSI ITE ALIOS SAS @EROTEFTIKE@ O IOS TIS KORONAS….MIA KAI PLISIAZOUN KAI -XRISTUGENNA MIN XEXNIESTE…- DEN THA FIGI APO KONTA SAS….LOIPON, TO ENBOLIO -DILADI- TI THA PROSFERI KATA TIN GNOMI @GIA GELIA@ TIS OLILOUNTAS PERI AUTOU ? MALON TO POS THA POULITHOUN TA ….EMBOLIA …EINAI O KAUGAS TSI NIFIS !!!!!
LIGI PROSOXI… STIN OMILIA PERI NOSIMATON KAI THERAPIAS …DEN BLAPTI DIOTI (DISTIXOS..) SAS DIABAZI O PLANITIS…. SIMERA!!!!
THANK YOU ERMIS
MARLA USA