Ζάκυνθος

Σχέδια μακράς διαρκείας για το Ναυάγιο ανακοίνωσε η Περιφερειάρχης

Τα θέματα της τουριστικής προβολής και το πλάνο της κυβέρνησης για την προστασία και ανάπτυξη του Ναυαγίου, ήταν μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα για τα οποία μίλησε στον –Ε- η Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, η οποία με την ευκαιρία αναφέρθηκε στο γενικότερο διεθνές κλίμα της κρίσης και του πολέμου.

Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε για το πλάνο των επαφών και πρωτοβουλιών για την ακρίβεια καθώς και για την προστασία που δημιουργεί στα κράτη μέλη της (όπως και η Ελλάδα), η Ενωμένη Ευρώπη.

Το Ναυάγιο

Για το Ναυάγιο η Περιφερειάρχης είπε ότι είναι σε μία εξελικτική διαδικασία  και μίλησε για το πλάνο της κυβέρνησης και της νεοσυσταθείσας Επιτροπής.

«Οι αρμόδιοι φορείς ήταν αδιάφοροι για  την προστασία του. Τώρα προχωρεί ένα σχέδιο για να προστατευτεί το Ναυάγιο και ήλθαν στη Ζάκυνθο μηχανικοί από το Υπουργείο Τουρισμού για να δουν την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Η επισκεψιμότητα στο χώρο πρέπει να γίνεται με όρους σύγχρονους και με όρους προστασίας.

Το σχέδιο είναι μακράς διάρκειας και το πιο σημαντικό είναι ότι ξεκίνησε.

Σύντομα θα ξεκινήσει και ο δρόμος διαφυγής, που αποτελεί μέρος του σχεδίου της αξιοποίησης και της ασφαλούς προσβασιμότητας στο χώρο. Αυτό το διαφημίζουμε με τους τουριστικούς παράγοντες και με το υπουργείο Τουρισμού. Τώρα το διαφημίζουμε για να δουν τα μέτρα που λαμβάνουμε για την ασφαλή πρόσβαση των τουριστών μας» είπε η Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Αυτό το μοντέλο προστασίας του Ναυαγίου ευαισθητοποίησε κι άλλες περιοχές, Συζητάμε τώρα για την προστασία του Μύρτου στην Κεφαλονιά για να μην φτάνουμε στο να παρεμβαίνει το κράτος.

Το Ναυάγιο το αναδείξαμε σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να καλύψουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί αλλά με συνεργασία. Η Περιφέρεια προσπαθεί να παίξει το συντονιστικό της ρόλο αλλά οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες είναι σε όλα τα επίπεδα».

Ο τουρισμός

Για τον τομέα του τουρισμού η Περιφερειάρχης είπε ότι χρειάζεται συνείδηση σε αυτούς που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες, να κρατήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα κατά την τουριστική περίοδο. «Οι αυξήσεις να είναι λογικές και αναγκαίες γιατί φέτος πιο πολύ από άλλες χρονιές, θα έχουμε τουρίστες μεμονωμένους και τουρίστες της τελευταίας στιγμής, αυτή είναι η τάση της εποχής. Το κριτήριο των τιμών είναι πολύ χ\ψηλά στις επιλογές των τουριστών μας που συγκρίνουν φαγητό, ποτό κλπ».

Για την προβολή η κ. Κράτσα σημείωσε: «Η ΠΙΝ συνεχίζει την τουριστική της καμπάνια και τώρα ετοιμάζει διαφήμιση στο μετρό του Λονδίνου  και στο μετρό της Αθήνας. Οι ίδιες διαφημίσεις έγιναν και πέρυσι και είχαν μεγάλο αποτέλεσμα.  Από την 1η χρονιά της κρίσης δόθηκε έμφαση και στον εσωτερικό τουρισμό.

Η προσπάθειά μας είναι να ανεβάσουμε το επίπεδο των τουριστών που μας επιλέγουν και να δούμε αυτούς που αναζητούν μια πιο ποιοτική και ελκυστική εμπειρία. Μπορεί να είναι η πρώτη αγορά η αγγλική αυτή τη στιγμή αλλά δεν αρκεί γιατί πρέπει να ανεβεί το επίπεδο των τουριστών μας.

Εμείς στο Ιόνιο είμαστε πέρυσι στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες περιοχές στις αφίξεις, αλλά  είμαστε πιο χαμηλά στις εισπράξεις. Η Κρήτη και το Ν. Αιγαίο είχαν τουρίστες ανώτερης εισοδηματικής κατηγορίας».

Το Αργάσι

Ερωηθείς για το έργο της ανάπλασης της παραλίας στο Αργάσι η κ. Κράτσα είπε: «Η παραλία του Αργασίου θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρόσφατα επικαιροποιήθηκε η μελέτη που προετοιμάστηκε επί σειρά ετών από το Δήμο της Ζακύνθου. Η περιοχή το έχει ανάγκη το έργο, περισσότερο σήμερα από τη στιγμή που ξεκίνησε η μελέτη».

Η οικονομία

Αναφορικά με το πολύ σοβαρό θέμα της συνεχούς ανόδου των τιμών η Περιφερειάρχης ενημέρωσε για την διεθνή οικονομία αλλά και το δικό της σχεδιασμό.

«Το παγκόσμιο στερέωμα αποφασίζει πλέον για τα οικονομικά μεγέθη και η διεθνής οικονομία επηρεάζεται ακόμα και από αυτά που συμβαίνουν μεταξύ δύο χωρών. Τώρα καταλαβαίνουμε αυτό που ακούστηκε πριν από αρκετές δεκαετίες, ότι δηλαδή όταν ανοίγει παράθυρο στο Πεκίνο φτερνιζόμαστε στην Ευρώπη. Ειπώθηκε εκείνα τα χρόνια που προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τη σημασία που έχει για όλους μας η παγκοσμιοποίηση.  Ά ρα είμαστε όλοι μας μέσα σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο παγκοσμοποιημένο περιβάλλον και ανακαλύπτουμε πόσο μας επηρεάζουν οι κρίσεις που συμβαίνουν μακριά από εμάς».

Η Ημέρα της Ευρώπης

Στις 9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και  η Περιφερειάρχης με αφορμή αυτόν τον εορτασμό είπε: «θέλω να τονίσω πως η κρίση που προήλθε από τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας προς την Ουκρανία  με τις συνέπειές της, μας κάνει να αντιληφθούμε τη σημασία που έχει η επιτάχυνση για την ενοποιημένη πολιτικά Ευρώπη, ακόμα πιο βαθειά. Μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις και αυτή είναι η δύναμή μας, ότι δηλαδή είμαστε όλοι μαζί. Όταν κάποιοι σκέφτονται την Ελλάδα ότι μπορεί να είναι ένας τόπος επίθεσης εμπορικής ή στρατιωτικής, να γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μία ενωμένη Ευρώπη.

Πρέπει να γίνει ακόμα πιο ηχηρή η δύναμη που έχει η ενοποίηση της Ευρώπης.

Να θυμίσω ί για την υγειονομική κρίση  με την πανδημία του κορονοϊού, ότι καταφέραμε να έχουμε εμβόλια με καλές τιμές, για κάθε συμπολίτη μας και για σε κάθε γωνιά της χώρας μας, ώστε να μην είμαστε ευάλωτοι των αγορών. 

Η Ευρώπη πέρα από πολιτική δύναμη, ελπίζουμε να εξελιχθεί και σε στρατιωτική-αμυντική δύναμη.

Τα θεμέλια της ειρήνης θα γιορτάσουμε στις 9 Μαΐου αλλά βλέπουμε πως η ειρήνη και η ευημερία εξαρτώνται και από άλλες περιοχές και ηγέτες  που δεν έχουν τις δικές μας αρχές, άρα πρέπει να αμυνθούμε για τις αρχές μας και γι’ αυτό που υποσχέθηκαν οι πατέρες της Ευρώπης στους Ευρωπαίους. Ότι δηλαδή θα γίνονται πιο στέρεα της θεμέλια της ενοποίησης και της ειρήνης στην Ευρώπη για να εξασφαλίσουμε  την ευημερία των λαών.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο επίκαιρη είναι η φετινή 9η Μαΐου.  Ο πόλεμος δεν γίνεται μεταξύ μας, αλλά βλέπουμε πόσο επηρεαζόμαστε όταν συμβεί στη γειτονιά μας.  Μόνο ως μέλη της Ενωμένης Ευρώπης μπορούν να μας υπολογίσουν και να μας φοβηθούν».

Η ακρίβεια και οι τιμές

Μιλώντας για την γενικότερη κατάσταση με την άνοδο των τιμών και τη στάση της κυβέρνησης, η Περιφερειάρχης είπε: «Η σημερινή κυβέρνηση από τα πρώτα της βήματα ανέδειξε την αξιοπιστία με την οποία περιβάλλεται από την διεθνή αλλά και από την ευρωπαϊκή κοινότητα, η χώρα μας άρχισε να γυρίζει σελίδα με την επιτάχυνση της ελκυστικότητας των επενδύσεων, το ΔΝΤ έφυγε από πάνω μας, όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των εξωγενών κρίσεων. Μία είναι η πανδημία και η άλλη είναι η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών.

Οι τιμές πρέπει να κρατηθούν σε λογικά επίπεδα και  με δεδομένες τις ανησυχίες που υπάρχουν στην αγορά (για την ακρίβεια που δεν είναι δικαιολογημένη)   χρειάζεται εγρήγορση για να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις και αισχροκέρδεια. Γι’ αυτό θα γίνει μία ευρεία διάσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειάς μας,  Επιμελητήρια και Εμπορικούς Συλλόγους και με τη συμμετοχή δύο αρμοδίων φορέων που είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού και η Γενική Γραμματεία προστασίας του Εμπορίου και του Καταναλωτή. Επισκέφθηκα τον καθηγητή κ. Λιανό που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ένας επιστήμονας γνωστός σε διεθνές επίπεδο. 

Ελέγχεται και παρακολουθείται η αγορά μήπως υπάρξουν μονοπώλια ή καρτέλ που διαμορφώνουν μία τιμή  στην αγορά και δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός για να πέσει αυτή η τιμή.

Επίσης συναντήθηκα με τον κ. Αναγνωστόπουλο που είναι ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, για να δούμε τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να χτυπήσει την αισχροκέρδεια. Αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε ώστε να είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι θα περιμένουμε από τον κρατικό μηχανισμό και τους αρμόδιους φορείς για να κρατήσουν ελεγχόμενες τις τιμές. Πρέπει να είναι όλα καθαρά στο τραπέζι, για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές, αλλά και να ξέρουμε τους κινδύνους που  υπάρχουν για  την πλασματική ακρίβεια ώστε να την καταπολεμήσουμε. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα».

Τέλος χθες έγινε συνεδρίαση για θέματα Πολιτικής Προστασίας στην έδρα της ΠΙΝ.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *