Ζάκυνθος

Σ. Θαλασσινός για απογραφή 2021: καθυστερήσεις σε Αργάσι, Βανάτο, Μπόχαλη και Βολίμες

Ένα τμήμα του πληθυσμού της Ζακύνθου έχει ήδη απογραφεί από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ενώ η διαδικασία συνεχίζεται στο νησί μας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και χωρίς τις ακρότητες που διαπιστώνονται σε άλλες περιοχές της Χώρας. Αν και η προθεσμία που είχε δοθεί αρχικά ήταν η 26η Νοεμβρίου, ήδη από τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκε πως θα δοθεί παράταση της διαδικασίας η οποία -για πρώτη φορά- διενεργείται και ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr. Οι πρώτοι φάκελοι με τις οδηγίες έχουν φτάσει ήδη στα σπίτια των συμπολιτών μας που μπαίνοντας στην πλατφόρμα ολοκληρώνουν της απογραφής τους.


Μέσω της απογραφής, γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δήμο ή κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του. Η τελευταία απογραφή είχε γίνει το 2011 και θυμίζουμε πως στο νησί μας ο πληθυσμός είχε καταμετρηθεί σε περίπου 40.000 άτομα.


Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Ζακύνθου Σωτήρης Θαλασσινός, κάλεσε τους συμπολίτες μας να συνεργαστούν με τους απογραφείς, τονίζοντας πως η διαδικασία είναι πάρα πολύ σημαντική και με πολλά οφέλη για τους πολίτες.


«Η απογραφή είναι ωφέλιμη και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι το οποίο οι συμπολίτες μας θα πρέπει να έχουν επιφυλάξεις. Το όλο εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο για την Υπηρεσία και είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Μέσω της αυτό-απογραφής οι πολίτες εξοικειώνονται με την ηλεκτρονική συναλλαγή με το Δημόσιο που θα είναι όλο και περισσότερο ο τρόπος συναλλαγής» ανέφερε ο κ. Θαλασσινός.


Σε ότι αφορά το νησί μας, εργάζονται περίπου 190 απογραφείς ενώ και εδώ δεν έλειψαν οι παραιτήσεις για μια σειρά από λόγους, που όμως δεν συνδέονται με τα …παρατράγουδα άλλων περιοχών. Ο κ. Θαλασσινός ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με την απόδοση κωδικών στους πολίτες στις περιοχές του Αργασίου, της Μπόχαλης, του Βανάτου και των Βολιμών.


Σε σχέση με τα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρωθούν για την απογραφή, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας σημείωσε πως αποκλειστικός είναι να καταγραφούν δείκτες ευημερίες (πχ αν το μπάνιο βρίσκεται μέσα ή έξω από το σπίτι ή αν υπάρχουν παραπάνω από ένα υπνοδωμάτια) και να υπάρξουν συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το παρελθόν αλλά και άλλα Κράτη. Ως εκ τούτου τόνισε πως η στατιστική έχει νόημα μόνο αν υπάρχει σύγκριση δεδομένων.


«Υπάρχουν διεθνείς πρακτικές για τους δείκτες που καταγράφονται. Την Υπηρεσία την αφορούν οι αριθμοί και τα νούμερα και όχι φυσικά τα πρόσωπα. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτούς τους δείκτες για τον σχεδιασμό της πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο» ανέφερε τονίζοντας πως όλα τα στοιχεία που καταγράφονται είναι απολύτως απόρρητα και όλοι οι απογραφείς έχουν υπογράψει σχετικό νομικό κείμενο.


«Η Υπηρεσία νομιμοποιείται να συγκεντρώνει στοιχεία και δεδομένα αλλά σε καμία περίπτωση ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή το ιατρικό ιστορικό» τόνισε.


Τέλος, σχολιάζοντας επιφυλάξεις που μπορεί κάποιοι να διατυπώνουν σε σχέση με την παροχή των στοιχείων τους, ο κ. Θαλασσινός ανέφερε πως είναι παράλογο μέσω των εφαρμογών μας στα social media και στα έξυπνα κινητά να παρέχουμε αφειδώς προσωπικά στοιχεία όπως οι φωτογραφίες μας και να μην δίνουμε στοιχεία όταν ζητούνται από το Κράτος.

ermisnewsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *