Ζάκυνθος

Σ.Κουρής: Μέχρι το Πάσχα η δημοπρασία της μελέτης για λιμνοδεξαμενές-ομβροδεξαμενές

Για τα αποτελέσματα των  επαφών που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε στον –Ε- ο αρμόδιος Αντιπεριφερειλάρχης Σωτήρης Κουρής ο οποίος είπε πως πρόκειται για θεσμοθετημένη συνάντηση, ενώ ανακοίνωσε πως για τη Ζάκυνθο η δημοπράτηση των μελετών για τα έργα των λιμνοδεξαμενών και ομβροδεξαμενών αναμένεται  κοντά στο Πάσχα.

Ο κ. Κουρής δήλωσε ότι ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω των πληθωριστικών τάσεων και  ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές, παρότι τα νησιά μας λόγω και αυτής της κατάστασης έχουν στραφεί στον τουρισμό.

«Η συνάντηση στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης γίνεται δύο φορές το χρόνο και αφορά την διαχείριση των προγραμμάτων και την διαχείριση του πρωτογενή τομέα. Συμμετέχουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο υπουργός,  οι γενικοί γραμματείς  και οι αντιπεριφερειάρχες» είπε ο κ. Κουρής και συμπλήρωσε πως  έθεσε την αναγκαιότητα να υπάρξουν ειδικά προνόμια στις νησιωτικές περιοχές για τον αγροτικό τομέα για να κρατηθούν οι άνθρωποι στη γη τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια .

Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν ήταν και οι υψηλές τιμές για τις ζωοτροφές που δημιουργούν πρόβλημα στις κτηνοτροφικές μονάδες για τη βιωσιμότητά τους και εξετάζεται η περίπτωση χρηματοδότησης του 30%.

«Χρειάζονται ειδικά κριτήρια για τις νησιωτικές περιοχές για να μπορέσουμε να έχουμε  κάποια προνόμια στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου γιατί εμείς έχουμε μικρή γη και μικρές αποδόσεις ενώ δεν έχουμε μεγάλα έργα υποδομής στον αγροτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε για παράδειγμα το πότισμα στα χωράφια και τις καλλιέργειες» είπε ο κ. Κουρής.

Η Περιφέρεια

Για τα έργα του αγροκτηνοτροφικού τομέα η Περιφέρεια Ιονίων νήσων ανακοίνωσε: “Την δρομολόγηση της ωρίμανσης των μελετών εγγειοβελτιωτικών έργων, λιμνοδεξαμενών, ομβροδεξαμενών και δικτύων άρδευσης για τις Περιφερειακές Ενότητες Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου προϋπολογισμού ύψους 620.000,00€ (500.000,00€ +ΦΠΑ 24%) σηματοδοτεί η ένταξη της πρότασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ώστε να υλοποιηθεί η επικαιροποίηση των μελετών των λιμνοδεξαμενών και των δικτύων τους ανα νησί, και η μελέτη δημιουργίας ομβροδεξαμενών με τα συνοδα έργα πλήρωσής τους που θα δώσει την δυνατότητα παροχής νερού σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές για την κάλυψη των αναγκών τους.

Η συγκέντρωση και διαχείριση των επιφανειακών υδάτων είναι πρωταρχικής σημασίας, διότι θα δώσει σε αφθονία το πολύτιμο αγαθό για άρδευση και γεωργική εκμετάλλευση και θα βοηθήσει έτσι στην ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα στα νησιά μας. Επιπλέον η κλιματική αλλαγή μας αναγκάζει πλέον να στοχεύσουμε στην διαχείριση των υδάτων ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *