Σημαντικές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας από τη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων για το ναυάγιο της Ζακύνθου μετά την απόφαση του Προέδρου του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, για περιορισμούς στην προσέγγιση σκαφών και λουομένων στον όρμο.
Σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ για τις εξελίξεις στο ναυάγιο, η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, ανέφερε ότι είναι μία υπόθεση απόλυτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των επιβατών και την προστασία του ίδιου του φυσικού μνημείου.
«Η περιοχή ήταν εγκαταλελειμμένη από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρότι είχαν γίνει δυστυχήματα και παρότι προ ετών ο καθηγητής κ. Λέκκας είχε παραδώσει μελέτη με σχέδιο για τους τρόπους επισκεψιμότητας για να μην κινδυνεύουν οι επισκέπτες. Η περιοχή είχε χωριστεί σε ζώνες όμως αυτά δεν κινητοποίησαν την τοπική κοινωνία και τις αρχές για να προστατευτεί το μνημείο και ο κόσμος» ανέφερε η Περιφερειάρχης, η οποία ακολούθως είπε πως οι πρώτες αντιδράσεις ήλθαν από την Περιφέρεια Ιονίων νήσων που δημοπράτησε το έργο για την κατασκευή του δρόμου διαφυγής.
«Ξεκινήσαμε μία πολύπλοκη διαδικασία για να υλοποιήσουμε το έργο παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η οποία διατύπωνε απίθανες απόψεις.
Μετά η κυβέρνηση ανέλαβε να ετοιμάσει την Επιτροπή με εκπροσώπηση όλων για να καταγραφούν τα προβλήματα.
Την ευθύνη και τη χρηματοδότηση των δράσεων την είχε το υπουργείο Τουρισμού» συμπλήρωσε η κ. Ρόδη Κράτσα.
Ακολούθως η Περιφερειάρχης μίλησε για τον ανθρώπινο παράγοντα και είπε ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση γιατί αρχίζει η τουριστική περίοδος.
Επίσης ενημέρωσε για τη σύσκεψη που έγινε με την συμμετοχή των υπουργών κ.κ. Κικίλια, Πλακιωτάκη και Στυλιανέση για να μελετήσουν τις προκλήσεις της επερχόμενης τουριστικής σεζόν.
«Η έκθεση Λέκκα κάνει λόγο για επικίνδυνες καταστάσεις και εγώ από την πλευρά μου από πριν είχα δώσει εντολή για να συνεχισθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος παρακολούθησης του ναυαγίου. Η Πολιτική Προστασία και η Διαχειριστική Αρχή είχαν ενημερωθεί για το ζήτημα» συμπλήρωσε η Ρόδη Κράτσα.
Σε ερώτημα για την φύλαξη του ναυαγίου και τα προβλήματα που υπάρχουν η Περιφερειάρχης συμπλήρωσε ότι «αν το υπουργείο αναθέσει στην ΠΙΝ τη φύλαξη και παραχωρήσει τους οικονομικούς πόρους, τότε η Περιφέρεια θα το αναλάβει για να έχουμε σωστή φύλαξη. Θα εργάζεται μεγαλύτερη ομάδα ατόμων και για περισσότερες ώρες».
Για να εφαρμοστούν αυτά που πρέπει στο κάτω μέρος του ναυαγίου, η Περιφερειάρχης είπε ότι χρειάζεται να συνεργαστεί το Λιμεναρχείο και να υπάρχει σκάφος.