Ζάκυνθος

Ρόδη για τουρισμό: Η Ζάκυνθος έχει δυναμική και τη μεγαλύτερη αύξηση στα πεντάστερα ξενοδοχεία

Χρήσιμες πληροφορίες για τον τουρισμό έδωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου η οποία ανέφερε ότι γίνεται προετοιμασία για συμμετοχή σε νέα εκθέσεις όπως στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και έφερε έναν άνεμο αισιοδοξίας από την έκθεση του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδικά για το νησί μας η Περιφερειάρχης είπε πως η Ζάκυνθος έδειξε ότι έχει δυναμική και φέτος είχε τη μεγαλύτερη αύξηση από κάθε άλλο νησί των Ιονίων σε πεντάστερα  ξενοδοχεία.

«Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις και στην αξιοπιστία που εκπέμπει ως τουριστικός προορισμός. Αυτό το ωφελούμεθα όλοι και σε κάθε γωνιά της χώρας ωφελούμεθα την γενική καλή εικόνα που έχει η Ελλάδα.  Βέβαια η κάθε περιοχή έχει τα δικά της ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, το δικό της τουριστικό προϊόν μέσα στην παγκόσμια αγορά, το ίδιο συμβαίνει και με εμάς στα Ιόνια νησιά. Αποδείξαμε πως είμαστε ένας προορισμός καθιερωμένος και την εποχή του κορονοϊού αποδείξαμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε την κρίση, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο καλά. Η γενική μας εικόνα έδειχνε μια περιοχή που την διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση από κάθε άποψη, δηλαδή από  την εφαρμογή των μέτρων και από τις υγειονομικές δομές που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, τους εμβολισμούς, τα προστατευτικά μέτρα, την παραίνεση, την επίβλεψη για την εφαρμογή των μέτρων κλπ. Απέδωσαν αυτά στα οποία δώσαμε μεγάλη έμφαση» είπε η Περιφερειάρχης.

Το κλίμα και το περιβάλλον

Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε για τη συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον τομέα της καταγραφής στοιχείων και είπε για τις προκλήσεις που αφορούν το περιβάλλον. «Από την άλλη πλευρά είμαστε μία περιοχή που είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. Ο κόσμος είναι πολύ προβληματισμένος και ευαισθητοποιημένος και το ίδιο οι τουριστικοί πράκτορες οι οποίοι εξετάζουν πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα βίαια καιρικά φαινόμενα  μέσα στην τουριστική περίοδο. Εμείς ως Περιφέρεια αποδεικνύουμε και σε αυτόν τον τομέα και είναι προτεραιότητα για μας, πως η πρόληψη και η ετοιμότητά μας για την επούλωση των πληγών μιας φυσικής καταστροφής. Αυτό μπορεί να γίνει με στρατηγική, με την πολιτική μας βούληση αλλά και με πόρους που διαθέτουμε και έχουμε κάνει γενναίες αυξήσεις στους προϋπολογισμούς της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, καθώς αυτό είναι μία παράμετρος της ασφαλούς Περιφέρειας που θέλουμε να  υπηρετήσουμε.

Όλα αυτά δημιουργούν στο Ιόνιο ότι χρειαζόμαστε για να καθιερωθούμε ως προορισμός,   πέρα από τις φυσικές ομορφιές και τη φιλοξενία των κατοίκων, τον ήλιο και τη θάλασσα που άπλετα διαθέτουμε.

Αποδείξαμε πως με την επανεκκίνηση του τουρισμού μετά την πανδημία, τα Ιόνια νησιά ήταν από τους πρώτους προορισμούς που εισέπραξαν αυτήν την επανεκκίνηση.  Αυτό που μένει είναι να συνεχίσουμε να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι και να έχουμε παρουσία στις διεθνείς αγορές για να προσδιορίζουμε τα ανταγωνιστικά μας χαρακτηριστικά».

Επαφές στο Λονδίνο

Ενημερώνοντας για την παρουσία της ΠΙΝ στην  World Travel market η Περιφερειάρχης είπε: «Στην έκθεση του Λονδίνου που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και φέτος είχε πολύ ζωντάνια και θύμισε τα παλιά χρόνια, συναντήθηκα με συμπατριώτες μας επιχειρηματίες και τουριστικούς πράκτορες, εκεί πάμε για να κάνει ο καθένας τη δουλειά του. Οι πράκτορες έχουν την δική τους ατζέντα και προβάλλουν τα τουριστικά πακέτα, φροντίζουν να έχουν τις καλές ανταγωνιστικές τιμές για την αγορά και δείχνουν τα καινούργια που υπάρχουν. Εμείς έχουμε καθήκον να εγγυηθούμε ότι αντιμετωπίζουμε τις παθογένειες που πλήττουν τον τουρισμό όπως για παράδειγμα η οδοποιΐα. Τα νησιά πάσχουν από έλλειψη έργων οδοποιΐας και σήμερα έχουμε ένα ευρύ πρόγραμμα με νέους ασφαλτοτάπητες, μπάρες ασφαλείας, αντιπλημμυρικά κατά μήκος των δρόμων και όλα τα συνοδά έργα. Το άλλο θέμα είναι η διαχείριση απορριμμάτων και στα Ιόνια νησιά έχουμε στιγματιστεί με κορυφαία την Κέρκυρα και δευτερευόντως τη Ζάκυνθο.  Είναι απαράδεκτο για τη σημερινή εποχή και τα διεθνή πρότυπα του τουρισμού να συζητάμε ακόμα αυτά τα ζητήματα. Εμείς λοιπόν οι πολιτικοί και εγώ προσωπικά εγγυώμαι γιατί είναι και δικό μου καθήκον να πω ότι αναγνωρίζουμε και αντιμετωπίζουμε αυτές τις παθογένειες.

Την Παρασκευή παρουσιάζουμε τα εν εξελίξει έργα μας  και τη στρατηγική μας  και είναι σημαντικό για τους εταίρους μας, που είναι οι διεθνείς τουριστικοί παράγοντες, να ξέρουν πως όλα αυτά αντιμετωπίζονται».

Οι ακτές

Αναφερόμενη στο πρόβλημα με τη διάβρωση των ακτών η Περιφερειάρχης δήλωσε: «Ιδιαίτερα για τη Ζάκυνθο ασχολούμεθα με τη διάβρωση των ακτών. Έχουμε επενδύσει στις ακτές και τις αμμουδιές μας  που είναι το πλεονέκτημά μας και γνωρίζουμε πως πλήττονται σήμερα από την κλιματική αλλαγή.

 Έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  και παρατηρούμε το φαινόμενο της διάβρωσης και ετοιμαζόμαστε για μελέτες σε περιοχές που χρειάζονται άμεσα να γίνει παρέμβαση. Στις αρχές του επόμενου έτους θα παρουσιάσουμε τα πρώτα πορίσματα που αφορούν τις πιο γνωστές και εμβληματικές παραλίες των Ιονίων νήσων».

Οι εκθέσεις

Για τη συμμετοχή της ΠΙΝ  σε τουριστικές εκθέσεις η Περιφερειάρχης είπε: «τώρα ετοιμαζόμαστε για την έκθεση στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα γι’ αυτό το καλλιεργούμε. Επίσης ετοιμάζουμε άνοιγμα στη Σκανδιναβία καθώς και στη Γερμανία. Ιδιαίτερα καμπάνια γίνεται στη Γαλλία γιατί μέχρι τώρα είμαστε υποτονικοί. Στην έκθεση της Γαλλίας θα πάμε τον προσεχή Μάρτιο.  Η στρατηγική μας για τον τουρισμό θα παρουσιαστεί αύριο Παρασκευή στην Κέρκυρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *