Ζάκυνθος

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου για συνεχές ωράριο από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα

Σήμερα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου θα ληφθεί απόφαση από τον Εμπορικό Σύλλογο Ζακύνθου για το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στη διάρκεια του χειμώνα, με δεδομένο ότι οι ανάγκες που δημιουργούνται περιορίζουν τις ώρες για το διάστημα που χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα.

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου προβλέπει συνεχές ωράριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, αλλάζοντας άρδην το γνωστό σκηνικό, αλλά με εναρμόνιση όσων φαίνεται να αποφασίζουν Εμπορικοί Σύλλογοι και σε άλλες περιοχές. Ωστόσο όλα θα κριθούν από την πορεία της εμπόλεμης κατάστασης και της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης.

Για τα θέματα αυτά ενημέρωσε ο Πρόεδρος tου Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου Αναστάσιος Τζίμης ο οποίος έκανε γνωστό ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν επισκέψεις σε πολλά καταστήματα και διάλογος   με τους εμπόρους, ώστε να ακουστούν οι απόψεις όλων. Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να ζητήσει αυτοσυγκράτηση για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, με έλεγχο των δαπανών.

«Προετοιμαζόμαστε για κάποιες καταστάσεις, σύμφωνα και με αυτά για τα οποία μας ενημερώνει η Ομοσπονδία με τα πορίσματα που έχει βγάλει. Το φετινό χειμώνα πρέπει να είμαστε μαζεμένοι γιατί θα είναι πολύ δύσκολος και θα δώσει μαθήματα στην ανθρωπότητα. Πρέπει να προβληματιστούμε και να δούμε πως θα πορευτούμε γιατί η ζωή μας θα αλλάξει.

Δεν θέλουμε να έχουμε χιλιάδες λουκέτα, όπως εκτιμά η Ομοσπονδία η οποία έχει κάνει επιστημονικό γκάλοπ. Κάνει λόγο για λουκέτα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα οποία θα τα δούμε την άνοιξη» είπε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης που έγινε ο κ. Τζίμης αναφέρθηκε στο πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση άλλες περιοχές και είπε: «Στην Κρήτη προετοιμάζονται και είπαν ότι θα κλείσουν τα μαγαζιά τους από το Νοέμβριο μέχρι και το Μάρτιο. Δεν θα τα κλείσουν για τις απογευματινές ώρες αλλά θα κλείσουν τελείως αυτούς τους μήνες. Εκεί ξεσηκώθηκαν οι ξενοδόχοι αλλά οι έμποροι τους είπαν ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους αν μείνουν ανοιχτά και τα ξενοδοχεία το χειμώνα».

Αναφερόμενος στην φθινοπωρινή εικόνα της όλης και ειδικά του κέντρου που είναι τα καταστήματα, ο κ. Τζίμης είπε: «Είδαμε λόγο κόσμο στην πόλη τις τελευταίες ημέρες που ήλθαν τα κρουαζιερόπλοια. Δεν κατέβηκε όλος ο κόσμος γιατί είχε κύμα και δυστυχώς εμείς τους βγάζουμε ακόμα με βάρκες το 2022, δεν έχουμε κάνει την προβλήτα.

Πριν από λίγες ημέρες πήγαμε στα μαγαζιά να τους ενημερώσουμε για το νέο ωράριο, όλοι έκαναν παράπονα. Λέμε λοιπόν για κάποια απογεύματα να μην ανοίγουν τα μαγαζιά. Βέβαια ορισμένοι αντιδρούν.

Στην περιοδεία που κάναμε μιλήσαμε με τους καταστηματάρχες, είδαμε πως η ένδυση και η υπόδηση θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλους τους προηγούμενους χειμώνες. Σε δεύτερη φάση θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Τα λεφτά που μαζέψαμε το καλοκαίρι να μην τα χαλάσουμε μέσα σε 2-3 μήνες αλλά να τα έχουμε μέχρι την ερχόμενη άνοιξη γιατί θα μας χρειαστούν. Να κάνουμε το σταυρό μας να έλθουν πάλι τουρίστες τον επόμενο χρόνο και να μην έχουμε γενικότερη σύρραξη και πόλεμο».

Το ωράριο

Για το ωράριο ο Πρόεδρος είπε ότι ο Σύλλογος πήγε σε 65 μαγαζιά για να γίνει ενημέρωση και έκανε γνωστό πως το αντιμετώπισαν οι καταστηματάρχες. «Από αυτούς οι 57 ήταν θετικοί και 2 είπαν όχι  ενώ 5-6 είπαν ότι θα λειτουργήσουν αν ανοίξουν άλλα μαγαζιά.

Το ωράριο που προτείναμε εμείς είναι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το αργότερο το απόγευμα. Τις εμπορικές ημέρες, δηλαδή Πέμπτη και Παρασκευή προτείνουμε να λειτουργούν τα μαγαζιά από τις 9 μέχρι τις 6. Τις άλλες ημέρες προτείνουμε να είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Αυτό θα το φέρουμε στο Συμβούλιο» σημείωσε ο κ. Τζίμης και καθώς υπήρξαν αντιδράσεις κατέθεσε και άλλη πρόταση. Σύμφωνα με αυτήν εισηγείται να είναι κλειστά τα μαγαζιά την Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σαββάτο το απόγευμα και τις υπόλοιπες ημέρες να είναι ανοιχτά.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου έκανε γνωστό πως «αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου και θα  βγει δελτίο τύπου. Δεν είναι κάτι υποχρεωτικό αλλά ότι γίνεται είναι για το καλό μας. Εγώ φοβάμαι πως θα τα κλείσουν μόνοι τα απογεύματα τα μαγαζιά τους γιατί δεν θα έχουν δουλειά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *