Ζάκυνθος

Πρόεδρος ξενοδόχων Γ. Μάργαρης: Αλματώδη ανάπτυξη γνωρίζουν οι βίλες και ο θαλάσσιος τουρισμός

Την εικόνα της τουριστικής Ζακύνθου το καλοκαίρι του 2022 περιέγραψε ο Πρόεδρος τoυ Συλλόγου ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων Γιώργος Μάργαρης, που κατέγραψε τα θετικά με τις μεγάλες πληρότητες και τα αρνητικά με τη μείωση των διανυκτερεύσεων.

Στα δεδομένα που παρουσίασε  ο κ.Μάργαρης είναι η μεγάλη ανάπτυξη στον θαλάσσιο τουρισμό, οι νέες βίλες που προστίθενται συνέχεια στο δυναμικό και η ανάγκη να στηριχθεί με έργα η πόλη.

 «Φέτος ήταν πολύς ο κόσμος που επισκέφθηκε το νησί μας και για το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου οι πληρότητες των καταλυμάτων έφτασαν στο 100% , αλλά και τον Ιούλιο γέμισαν σπίτια, βίλες και μάλιστα όλων των κατηγοριών, δηλαδή φθηνά και ακριβά. Δεν έμεινε αδιάθετο κατάλυμα!» είπε ο κ. Μάργαρης και συνέχισε με τα εξής στοιχεία: «Βέβαια πρέπει να κάνουμε και μία αποτίμηση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία ποικίλουν και δεν είναι ίδια για όλους. Τα ξενοδοχεία που δούλεψαν με συμβόλαια all inclusive πήγαν πολύ καλά και υπήρχε σταθερότητα σε έσοδα και έξοδα. Όμως η ελληνική αγορά δεν πήγε καλά.

Το βόρειο τμήμα της Ζακύνθου πήγε καλά γιατί έχει ξεφύγει από το μαζικό τουρισμό και πρόκειται για προορισμό που τον προτιμούν τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν απομόνωση για ιδιωτικές διακοπές και στο βόρειο τμήμα έχουμε ακριβά και φτηνά καταλύματα, δηλαδή οι τουρίστες βρίσκουν ότι θέλουν ανάλογα με τις ανάγκες τους».

Αναφορικά με τα πολλά σκάφη που δραστηριοποιούνται στο νησί για εκδρομές και περιήγηση ο κ. Μάργαρης είπε: «Βλέπουμε ακόμα ότι έχει αναπτυχθεί το θαλάσσιο τμήμα του τουρισμού δηλαδή ο τοπικός περιηγητικός τουρισμός. Υπάρχουν εκατοντάδες σκάφη που αναδεικνύουν τις θαλάσσιες ομορφιές της Ζακύνθου. Εδώ κερδίζουμε τις εντυπώσεις γιατί το νησί μας προσφέρεται γι΄ αυτό το είδος τουρισμού και έχει ήρεμες θάλασσες και πολλά μέρη να αναδείξει. Ακόμα και μόνος του μπορεί κάποιος να κάνει μία θαλάσσια κρουαζιέρα με ένα μικρό σκάφος. Αυτό είναι έντονο τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται να έχουμε οργάνωση και να εξασφαλίσουμε τα ζητήματα ασφάλειας των ανθρώπων με τα σκάφη».

Αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις ο Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων είπε πως «τώρα έχουν μειωθεί και από 7-8 ημέρες πήγαν στις 5-6 ημέρες. Γι’ αυτό τα χαμηλή περίοδο χρειαζόμαστε επιπλέον επισκέπτες».

Ο Πρόεδρος τoυ Συλλόγου ξενοδόχων της ΔΕ Ζακυνθίων Γ. Μάργαρης δήλωσε ακόμα στον –Ε- ότι πρέπει να δούμε τις υποδομές και κυρίως την πύλη εισόδου που είναι το λιμάνι.

«Υπάρχει το πρόβλημα με το λιμάνι, ενώ το αεροδρόμιο πηγαίνει πολύ καλά και με το ραντάρ θα έχουμε περισσότερα αεροπλάνα ανά ώρα. Θα έχουμε κι άλλη πρόοδο στο αεροδρόμιο.

Στο λιμάνι όμως χρειαζόμαστε καλύτερες συνθήκες επιβίβασης και αποβίβασης και πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα.

Ο κόσμος που μετακινήθηκε ακτοπλοϊκά ήταν αρκετός αν και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά δεν ήταν ιδιαίτερα καλά. Δεν μπορούσαν να καταναλώσουν με ευκολία και δεν είχαν γεμάτο πορτοφόλι. Πηγαίνουν σε airbnb και βιλίτσες, ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ και κάνουν οικονομικές διακοπές.

Στη Ζάκυνθο πρέπει κάποια στιγμή όλα αυτά να τα αναλύσουμε και να δούμε τι θέλουμε και να στοχεύσουμε κάπου».

Ο κ. Μάργαρης μίλησε ακόμα για την πόλη που υποδέχεται πολύ κόσμο το καλοκαίρι και ανέφερε: «Πολλά θέματα και προβλήματα έχει η πόλη  στην οποία οι τουρίστες δεν μπορούσαν να κινηθούν, δεν μπορούσαν να σταθμεύσουν και τις ημέρες του Αγίου ήταν πολύ άσχημα τα πράγματα με την εμποροπανήγυρη να δημιουργεί προβλήματα.

Επίσης δεν υπήρχαν ΤΑΞΙ  για να μετακινηθούν οι τουρίστες και κάποιοι πήγαιναν με τα πόδια μέσα στη νύχτα στις τουριστικές περιοχές. Αν και πρέπει να πούμε πως η πόλη δούλεψε καλά και είχε καλές πληρότητες».

Ερωτηθείς για την αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού από τις τουριστικές επιχειρήσεις ο κ. Μάργαρης είπε: «Φέτος ήταν πολύ διογκωμένο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Δεν καλύφθηκαν θέσεις σε εστιατόρια, σε ξενοδοχεία και η παροχή υπηρεσιών δεν ήταν σωστή ενώ δημιούργησε κόπωση στους υπόλοιπους εργαζομένους  που έπρεπε να καλύψουν τις θέσεις».

Μεγάλη σημασία έδωσε στο Ναυάγιο για το ποίο επεσήμανε: «Απαιτείται να προχωρήσει άμεσα η συντήρηση του πλοίου στο Ναυάγιο γιατί χωρίς αυτό  που είναι δώρο Θεού, δεν έχουμε τίποτα κι ας είμαστε πολύ όμορφο νησί.

Η Ζάκυνθος εξελίχθηκε πολύ με το Ναυάγιο και έχει προσφέρει πολλά στη διαφήμιση του νησιού μας».

Τέλος για την τουριστική κίνηση της επόμενης χρονιάς ο κ. Μάργαρης δήλωσε: «Προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε από τώρα για το 2023 και οι πρώτες εκτιμήσεις θα γίνουν το Νοέμβριο όπου θα δούμε τις τάσεις ειδικά από την αγγλική αγορά και τον Ιανουάριο θα δούμε τις άλλες αγορές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *