Ζάκυνθος

Πρόεδρος ξενοδόχων Αρκαδίων: Καμία τουριστική επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργεί με πληρότητα κάτω από το 50% γιατί τα λειτουργικά κόστη είναι υψηλά

Τον απολογισμό της τουριστικής σεζόν του 2022 έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων Νίκος Γκλαβάς που περιέγραψε μια πλούσια χρονιά σε άτομα αλλά ζήτησε να  έχουν όλοι σοβαρή και υπεύθυνη στάση και να παρέχουν ποιότητα.

«Η χρονιά φέτος ήταν ιδιαίτερη γιατί προερχόμαστε από δύο χρόνια απραξίας όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν, ενώ κάποιες δεν λειτούργησαν ποτέ. Έπρεπε λοιπόν να μπούμε σιγά-σιγά σε μια καινούργια κανονικότητα  στην εποχή μετά την πανδημία.

Είμαστε οριακά στο ποσοτικό ζήτημα του τουρισμού με την αύξηση των επισκεπτών όμως το νησί προσελκύει τουρίστες λόγω των κλασικών χαρακτηριστικών που έχει όπως είναι η φυσική του ομορφιά. Στον ιδιωτικό τομέα όλες οι επιχειρήσεις και όχι μόνο τα ξενοδοχεία, παρέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και έχουν γίνει υψηλού επιπέδου επενδύσεις, αλλά αυτό δεν φτάνει γιατί πρέπει να είναι συνολική  η ποιότητα του προϊόντος και για να εκτεθούμε όλοι, αρκεί ένας που δεν θα κάνει σωστά τη δουλειά του. Ένα γρανάζι της τουριστικής αλυσίδας στον ιδιωτικό τομέα ή στο δημόσιο αρκεί – αν προκύψει θέμα – να μας εκθέσει όλους» είπε ο κ. Γκλαβάς ο οποίος στη συνέχεια έδωσε τη θετική όψη των πραγμάτων.

«Για να μην είμαι όμως μεμψίμοιρος και όπως όλοι έχουν διαπιστώσει, ξεκινήσαμε τον Απρίλιο με μια απίστευτη έκρηξη ζήτησης από τους υποψήφιους τουρίστες που ήθελαν να επισκεφτούν το νησί μας. Καταφέραμε να ανταποκριθούμε και αυτό αφορά συνολικά την τουριστική βιομηχανία, με καθυστερήσεις  στα αεροδρόμια τις πρώτες εβδομάδες. Δουλέψαμε στα πρότυπα της προ κορονοϊού εποχής και το νησί μας είχε μεγάλη επισκεψιμότητα. Οι αριθμοί ήταν εξαιρετικοί αλλά το τελευταία 10ήμερο του Οκτωβρίου είχαμε μία απότομη πτώση που εξηγείται με το αυξημένο κόστος ε όλα τα είδη που επηρεάζει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά» είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου.

Αναλύοντας την κατάσταση με τον μήνα που διανύουμε ο κ. Γκλάβάς σημείωσε: «Ο Οκτώβριος μήνας απευθύνεται σε συνταξιούχους και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που έρχονται εδώ για να ηρεμήσουν, χωρίς να έχουν για πρώτο μέλημα το μπάνιο στη θάλασσα ή η διασκέδαση. Αυτές είναι και οι ηλικίες που προβληματίζονται για το πως θα αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα. Με αυτό το δεδομένο και καθώς καμία τουριστική επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργεί με πληρότητα κάτω από το 50% γιατί τα λειτουργικά κόστη  είναι υψηλά, οι επιχειρήσεις έκλεισαν και η σεζόν τελείωσε πιο νωρίς.

Φέτος ζορίστηκαν όλες οι υποδομές αλλά και οι δυνάμεις όλων μας».
Για τις κρατήσεις του 2023 ο κ. Γκλαβάς είπε ότι «υπάρχει στασιμότητα αυτή τη στιγμή και πρόκειται για τις κρατήσεις εκτός συμβολαίων. Τα ξενοδοχεία ζητούν αυξήσεις γιατί το λειτουργικό κόστος είναι μεγαλύτερο και  δεν αναφερόμαστε μόνο στην ενέργεια γιατί είναι τα αναλώσιμα, τα τρόφιμα, η μισθοδοσία, η συντήρηση κλπ.  Επίσης έχουμε την  έλλειψη προσωπικού και όποιος θέλει να κρατάει υψηλά το επίπεδο υπηρεσιών, πρέπει να πληρώσει το μισθολογικό αντίτιμο και να ζητά καταρτισμένο προσωπικό που δεν είναι εύκολο.

Αν δεν βρίσκεις προσωπικό βγαίνεις αρχικά εκτός νομού και αν είναι ανάγκη εκτός επικράτειας, κάποια στιγμή μπορεί να βγεις και εκτός ηπείρου. Είναι ξεκάθαρο πως τουριστικές βιομηχανίες  άλλων περιοχών έχουν εργαζόμενους από κράτη τρίτων χωρών. Αφού αλλάζουν ήπειρο για να πάνε να δουλέψουν σε συγκεκριμένο κλάδο, εξειδικεύονται και σε αυτό».

Τέλος για ζητήματα προετοιμασίας ο κ. Γκλαβάς είπε: « Εμείς ως Σύλλογοι προσπαθούμε να σχεδιάσουμε κάποιες δράσεις τώρα το χειμώνα με σεμινάρια κλπ., για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται. Έτσι θα δικαιολογηθεί και το υψηλότερο αντίτιμο που θα λαμβάνουν για τη δουλειά τους. Κάποια στιγμή π-ρέπει να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό για όσους θέλουν να κάνουν καριέρα στον κλάδο και να συνταξιοδοτηθούν από αυτόν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *