Ζάκυνθος

Πρόεδρος Συνεταιρισμού; Προσοχή στην παραγωγή ελαιολάδου από τα χωριά της Ρίζας λόγω του υδροφόρου ορίζοντα

Ενημέρωση για όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους αγρότες έκανε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Διονύσιος Βερτζάγιας, ο οποίος μίλησε για το λάδι, τη σταφίδα και την καταγραφή των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Η καταγραφή

Ειδικά για τις διορθώσεις στα εδάφη των αγροτών ο κ. Βερτζάγιας είπε: «Για το θέμα της καταγραφής των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σημειώνω πως το είχαμε πει προεκλογικά.  Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση στη Ζάκυνθο.  Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Το κτηματολόγιο έχει ξεκινήσει και θα καταγράψουμε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που παίρνουν επιδοτήσεις καθώς η νέα ΚΑΠ θα λειτουργήσει βάση δορυφόρου. Γι’ αυτό τα λάθη πρέπει να διορθωθούν. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν αρχίσουμε την ενεργοποίηση των νέων δικαιωμάτων.

Δεν γνωρίζουμε τι υπάρχει παραπάνω σε εκτάσεις, εκείνο που γνωρίζουμε και έχουμε εντοπίσει είναι ότι τα αγροκτήματα δεν είναι στις σωστές τοποθεσίες. Τώρα λοιπόν πρέπει να πάνε στη θέση τους γιατί οι επιδοτήσεις θα δοθούν σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείξει ο δορυφόρος».

Αναφορικά με την προετοιμασία που γίνεται στον ΕΑΣΖ ο Πρόεδρος είπε: «Στο Συνεταιρισμό έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με τον τοπογράφο μας, έχουμε βγάλει καινούργιες χάρτες και ο  κάθε παραγωγός θα πρέπει να δηλώσει το ακριβές σημείο που είναι η καλλιεργήσιμη έκτασή του.

Είμαστε στο τελικό στάδιο και εντός των ημερών θα βγάλουμε ανακοίνωση για να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους.

Θα ξεκινήσουμε από τα χωριά του κόλπου Λαγανά που υπάρχει κτηματολόγιο και μετά θα πάρουμε τα χωριά με τη σειρά. Θα χρειαστούμε τοπογραφικά και θα συνεργαστούμε με τους τοπογράφους τους που κατέθεσαν αυτά που έχουν στο κτηματολόγιο.

Δεν είναι ώρα να χάνονται επιδοτήσεις. Στη νέα ΚΑΠ θα δοθούν ενισχύσεις που μπορεί να είναι και καλύτερες από τις σημερινές  και πρέπει να τα δούμε με προσοχή.

Εμείς θα βάλουμε πάνω στο χάρτη τα αγροτεμάχια που έχουν τοπογραφικά με τις συντεταγμένες».

Οι αμπελουργοί

Για το θέμα με  την οικονομική ενίσχυση που έλαβαν οι αμπελοκαλλιεργητές ο κ. Βερτζάγιας είπε ότι μόνο το 20% πήρε τα χρήματα.  Το υπόλοιπο 80% των παραγωγών τα έχασαν τα χρήματα και πρόκειται για μια ενίσχυση που δόθηκε στα μικρά νησιά λόγω του πολέμου. Αυτή η οικονομική ενίσχυση δόθηκε και σε αμπελοκαλλιεργητές της Ζακύνθου.

Το ελαιόλαδο

Φέτος η χρονιά θα είναι καλή για το λάδι γιατί η τιμή του έχει ανέβει στην αγορά.  ‘Ομως στο νησί μας υπάρχει ένα πρόβλημα  που πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι, για να μην έχουν υποβάθμιση της ποιότητας και κατ’ επέκταση μείωση της τιμής. Το πρόβλημα σχετίζεται με τον υδροφόρο ορίζοντα συγκεκριμένης περιοχής, όπου υπάρχουν οι γεωτρήσεις άντλησης του νερού.

Ο Πρόεδρος του ΕΑΣΖ Δήλωσε για το θέμα αυτό: «Η τιμή του λαδιού έχει ανέβει και στη Ζάκυνθο είναι 4,30 € το κιλό, ενώ πέρα από την Κυλλήνη η τιμή είναι  υψηλότερη. Το πρόβλημα που υπάρχει αφορά την ποιότητα λόγω ξηρασίας και ασθενειών. Ειδικά τα χωριά της Ρίζας όπου υπάρχουν οι γεωτρήσεις και δουλεύουν συνέχεια, έχει στραγγίξει ο υδροφόρος ορίζοντας και αυτό  επηρεάζει την καλλιέργεια της ελιάς».

Η σταφίδα

Για τη σταφίδα ο κ. Βερτζάγιας είπε ότι φέτος έχουμε μία από τις χειρότερες χρονιές.  «Αυτό οφείλεται και στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Αγγλία γιατί το 50%  πηγαίνει στην αγγλική αγορά. Μέχρι τώρα έχουν γίνει ελάχιστα κλεισίματα.  Το πρόβλημα το έχουμε μεταφέρει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο υπουργός το αναγνωρίζει γι’ αυτό υποσχέθηκε ότι θα βγει κάποιο κονδύλι.  Θα έχουμε συνάντηση μαζί του το επόμενο διάστημα για να μας ενημερώσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *