Ζάκυνθος

Πρόεδρος ΠΟΞ Γρ. Τάσιος: Η επέκταση της σεζόν χρειάζεται μία συνολική πολιτική προσέγγιση

Οι αυξήσεις που καλούνται να πληρώσουν στα λειτουργικά κόστη φέτος οι ξενοδόχοι  ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που μας έθεσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα θετικά της σεζόν που πηγαίνει πολύ καλά,αλλά και στο ζήτημα επέκτασης της τουριστικής περιόδου. 

Τα κόστη

«Το ζητούμενο είναι το λειτουργικό κόστος. Η σεζόν έχει μία πολύ καλύτερη προσέγγιση απ’ ότι το 2021 και σε κάποιες περιοχές φτάνει τα νούμερα του 2019. Έχουμε χρόνο για να δούμε αναλυτικά τα στοιχεία ανά περιοχές και χρονικό διάστημα αλλά το ζητούμενο είναι το αυξημένο κατά 30% λειτουργικό κόστος ανά διανυκτέρευση που θα το δούμε με χαρτί και με μολύβι τον Οκτώβριο μήνα. Αυτό θα μας καλύψει το λειτουργικό κέρδος, αλλά θα τα δούμε αργότερα και προς το παρόν κρατάμε τη μεγάλη εικόνα που είναι τα έσοδα του κράτους και η ανάκαμψη του προφίλ της χώρας στο τουριστικό γίγνεσθαι της Μεσογείου και της εμπιστοσύνης που δείχνει, κυρίως η Ευρώπη να ταξιδέψει σε μας, καθώς και οι ΗΠΑ με συγκεκριμένους προορισμούς όπως η Αθήνα κλπ. « είπε ο κ. Τάσιος.

Οι αφίξεις

Ερωτηθείς για την πορεία του τουρισμού είπε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά σε κάθε περιοχή και σημείωσε: «Κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα η Β. Ελλάδα ξεκίνησε από τον Ιούνιο και είχε καλή κίνηση και από τα Βαλκάνια με οδικό τουρισμό και με πρωταγωνίστρια τη Ρουμανία. Επίσης έπεται και  η Σερβία. Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ έχουν πολύ καλή παρουσία για πρώτη φορά  μετά από 50 χρόνια αλλά κατευθύνονται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλας» στην Αθήνα, γύρω από την Αθήνα και στις Κυκλάδες. Η Θεσσαλονίκη έχει κίνηση και από Αμερικανούς, όπως και το Ηράκλειο. Σαφέστατα υπάρχει ζήτημα με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς που δεν τους έχουμε. Αυτό αφορά συγκεκριμένες περιοχές όπως η Χαλκιδική και μέρη της Κρήτης. Σε ένα ποσοστό αυτές οι περιοχές αντικατέστησαν τους τουρίστες που έχασαν με επισκέπτες από άλλες χώρες. Βέβαια όπου υπάρχει μονοκαλλιέργεια του τουρισμού υπάρχει και πρόβλημα. Από την άλλη όμως βλέπουμε ότι έχουμε μία ελληνική αγορά πουν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει για διακοπές. Υπάρχει το κοινωνικό πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» χωρίς έλεγχο. Υπάρχει αγωνία γιατί η βραχυχρόνια μίσθωση είναι κι αυτή χωρίς κανέναν έλεγχο.  Αυτά θέλω να τα τονίσω» είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.

Οι αυξήσεις

Για τα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα αλλά και τις τιμές των δωματίων ο κ. Τάσιος είπε: «Επίσης έχουμε θέματα με την τιμολογιακή πολιτική στη διατροφική αλυσίδα και κάθε εβδομάδα έχουμε διαφορετικό κατάλογο.  Αυτή τη δύσκολη εξίσωση προσπαθούμε να την λύσουμε καθημερινά.

Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού είναι στα επίπεδα του 2019 με τα συμβόλαια των τουρ οπερέιτορς και υπάρχει μία προσέγγιση για νέα συμβόλαια με 7-10% αύξηση αλλά δυσκολεύονται οι Τ.Ο., ενώ οι πτήσεις είναι προβληματικές από τα αεροδρόμια του εξωτερικού. Σε αυτό πρέπει να τονίσουμε πως η Ελλάδα έχει ελάχιστα προβλήματα στα αεροδρόμιά της. Η προσπάθεια είναι συνεχής.

Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι τι θα γίνει με τα συνεχούς λειτουργίας το χειμώνα και γενικά πως θα πάει η σεζόν μετά τον Οκτώβριο».

Επιμήκυνση σεζόν

Για την επέκταση της σεζόν ο κ. Τάσιος είπε ότι «χρειάζεται μία συνολική πολιτική προσέγγιση που μπορεί να περιλαμβάνει επιδότηση εργασίας, μείωση των  δημοτικών τελών ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά δεν έγιναν ποτέ για να μπορούμε να μιλάμε επί της ουσίας».

Το προσωπικό

Για την έλλειψη προσωπικού ο Πρόεδρος της ΠΟΞ είπε ότι «πρέπει να ξεκινήσει διάλογος από το μηδέν. Η πληροφορία πρέπει να μπει στο χώρο της εκπαίδευσης και να χτιστεί το όραμα αυτού που θέλει να δουλέψει στον τουρισμό και να μην είναι μια απλή εποχιακή δουλειά. Τα άτομα ηλικίας από 25 έως 35 ετών δεν θέλουν να δουλέψουν στον τουρισμό σαν καμαριέρες, καθαρίστριες  και στην λάντζα.  Το ίδιο πρόβλημα είναι και στον πρωτογενή τομέα».

Η βραχυχρόνια μίσθωση

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Τάσιος στον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλείται από τη βραχυχρόνια μίσθωση που δουλεύει χωρίς έλεγχο. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε: «Η ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση έχει επιβαρύνει τη φέρουσα ικανότητα στα νησιά αυτή την περίοδο. Είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό που λέω. Κάθε σπίτι και τουρίστας! Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται, υπάρχει και όριο και ευθύνες τις οποίες έχει και η αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού που δεν βάζει φρένο για να μπει ένα πλαίσιο. Τα ξενοδοχεία δεν γίνεται να είναι συνέχεια ελεγχόμενα, να έχουν ΦΠΑ στην τιμή, να έχουν τέλος παρεπιδημούντων, να έχουμε απόδοση στο κράτος φόρου διαμονής και η βραχυχρόνια μίσθωση να μην έχει τίποτα! Δεν λέμε να μην υπάρχει γιατί αφήνει οικονομικό αποτύπωμα αλλά να μην λειτουργεί σε βάρος του άλλου κλάδου. Να βρούμε λοιπόν το πλαίσιο στο οποίο θα έχουμε ισονομία στα βασικά. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός».

Τέλος ο κ. Τάσιος σημείωσε: «στην επόμενη ημέρα του Covid ζητάμε τα συναρμόδια υπουργεία να λύσουν τα προβλήματα του τουρισμού όπως είναι το χωροταξικό», ενώ χαριτολογώντας αναρωτήθηκε τι κάνουμε στη Ζάκυνθο με το Ναυάγιο….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *