Αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση της περιοχής του ναυαγίου και τους κινδύνους που υπάρχουν έδωσε στη χθεσινή (28-3) έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος απάντησε σε σειρά ερωτημάτων που του τέθηκαν.
Η συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και ο κ. Λέκκας πήρε μέρος διαδικτυακά. Στην ενημέρωση που έκανε και κράτησε αρκετή ώρα, ο κ. Λέκκας έδωσε όλα τα επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι στο Ναυάγιο, ενώ έκανε γνωστό ότι κάνει την έρευνά του στο νησί μας εδώ και πολλά χρόνια και έχει εκπονήσει τον σεισμοτεκτονικό χάρτη της Ζακύνθου. Αναφέρθηκε στη φυσική ομορφιά του τοπίου και είπε ότι οφείλεται στις φυσικές διεργασίες καθώς τα κύματα, το τσουνάμι και τα γεωτεκτονικά έδωσαν αυτή την τρομερή ομορφιά στη Ζάκυνθο.
«Στο δυτικό τμήμα της Ζακύνθου εκτυλίσσονται φαινόμενα πολύ σημαντικά. Το ναυάγιο που είναι από τις πλέον πολυφωτογραφημένες περιοχές της Ελλάδας, διαμορφώθηκε από επικίνδυνα φαινόμενα όπως είναι οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις και οι διαβρώσεις» είπε ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε πως εκεί οι κίνδυνοι είναι από μεσαίοι έως μεγάλοι και επίσης είναι διαχρονικοί» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ζήτησε να εξετασθεί πόσος πληθυσμός και ποια εποχή του χρόνου συγκεντρώνεται στο ναυάγιο. Είπε ακόμα πως η έκθεση στον κίνδυνο έχει άμεση σχέση με αυτούς που συγκεντρώνονται στη βάση του πρανούς και για όσους έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας από τα βράχια είπε ότι δε γνώριζαν την περιοχή και τους κινδύνους της.
Ο κ. Λέκκας υπενθύμισε ότι πέρυσι στο ναυάγιο είχαμε σεισμό, κατάπτωση και τσουνάμι και για το λόγο αυτό αποφάσισαν να κάνουν επιτήρηση δύο φορές το χρόνο.
Για το αίτημα που έχουν προβάλλει κάποιοι να ληφθούν μέτρα για να μην πέφτουν τα βράχια, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως υπάρχουν τρόποι όπως αγκυρώσεις, δίχτυα και μπετόν, αλλά ο ίδιος δε συμφωνεί γιατί οι κατολισθήσεις θα είναι πολύ μεγάλες και ανεξάρτητες από τα σεισμικά φαινόμενα. Ζήτησε να ενισχυθεί η περίφραξη για να μην προσεγγίζουν τα άτομα καθώς στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς μπορεί να δρομολογηθούν κατολισθήσεις και γι’ αυτό κάποια τμήματα τα παρατηρούν συνέχεια επιστημονικά
Αναφορικά με την απόφαση του ΟΑΣΠ ο κ. Λέκκας είπε ότι σύμφωνα με αυτήν θα πρέπει να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής των τουριστών και τα πλοία να περνάνε από εκεί και να φεύγουν. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Λέκκας στην εξέδρα η οποία χρησιμοποιείται για να βγάζουν οι τουρίστες φωτογραφίες και είπε ότι είναι σε κακή κατάσταση μπορεί να είναι και επικίνδυνη ενώ δεν έχει γίνει μελέτη για την κατασκευή της. Πρότεινε να λειτουργήσει ένα κέντρο πληροφόρησης για τους επισκέπτες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κτίριο που είναι εκεί και βρίσκεται υπό κατάρρευση. «Όμως το τι θα γίνει στο πάνω και στο κάτω μέρος είναι θέμα πολιτικής απόφασης» εξήγησε ο κ . Λέκκας.
Ακολούθως ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ μετέφερε την εμπειρία του από τους σεισμούς στην Τουρκία και είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά κάθε στιγμή πρέπει να γίνεται επανεκτίμηση της κατάστασης.
Για τη δουλειά που έγινε στο ναυάγιο έκανε γνωστό πως υλοποιήθηκε στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος μαζί με τα πανεπιστήμια και την Περιφέρεια Ιονίων νήσων. Ακόμα διευκρίνισε ότι πρέπει να διαχωρίζεται η επιστημονική από την πολιτική άποψη και εξήγησε πως η απόφαση που ελήφθη είναι πολιτική και δεν είναι δική του.
Παρέμβαση έκανε μέσω της τηλεδιάσκεψης και ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πόλη της Ζακύνθου λόγω των κατολισθήσεων στα πρανή της Μπόχαλης και σημείωσε ότι υπάρχουν σχολεία και σπίτια, άρα το ζήτημα προέχει.
Ακολούθως ο Βουλευτής μίλησε για το ναυάγιο και είπε ότι δίνει προστιθέμενη αξία στον τόπο μας. Υποστήριξε πως το ναυάγιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και να έχουμε αυξημένα μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης ενώ ζήτησε να κατασκευαστούν σύγχρονες εξέδρες για να μπορούν να βγάζουν φωτογραφίες οι τουρίστες. Ζήτησε εφαρμογή της μελέτης που ετοίμασε το υπουργείο τουρισμού για το πλάτωμα με χρηματοδότηση από το Δήμο ή από την Περιφέρεια.
Τόσο ο Βουλευτής όσο και οι κοινοτάρχες υποστήριξαν ότι ο χώρος στο πάνω μέρος ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ακολούθησαν ερωτήματα και παρεμβάσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους που αναγνώρισαν την πολύχρονη αδράνεια στη διαχείριση του χώρου και η συνεδρίαση έκλεισε χωρίς να προκύψει κάποια μεγάλη ένταση ή διαφωνία.