Ζάκυνθος

Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου: Την επόμενη χρονιά τα ημερόπλοια θα δραστηριοποιούνται στον τραπεζοειδή

Τα σχέδια για το λιμάνι και τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί παρουσίασε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αναστάσιος Πλέσσας, ο οποίος μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν, τη μεγάλη γραφειοκρατία και το κυκλοφοριακό του καλοκαιριού που μας πέρασε.

Για το φετινό καλοκαίρι ο κ. Πλέσσας είπε ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν είναι αυτά που γνωρίζουμε κάθε φορά, αλλά υπήρχε μεγαλύτερη πίεση γιατί είχαμε περισσότερους τουρίστες και η επισκεψιμότητα στο νησί μας ήταν μεγαλύτερη. «Αυτό αφορά τους ανθρώπους, τα οχήματα και τα σκάφη, κάτι που παρατηρείται ακόμα και σήμερα που βρισκόμαστε το Σεπτέμβριο που έχουμε πολλά ιστιοπλοϊκά και θαλαμηγούς. Γι’ αυτούς που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι θέλω να πω ότι ήταν ένα καλό καλοκαίρι. Από την μεγάλη κίνηση παρουσιάστηκαν βέβαια και κυκλοφοριακά προβλήματα» ανέφερε ο Πρόεδρος.

Ένα από τα θέματα που δείχνει ότι βαίνει προς το τέλος του είναι η ανέλκυση των ναυαγισμένων πλοίων από το λιμάνι της πόλης, θέμα για το οποίο ο κ. Πλέσσας δήλωσε: «Θα μου πείτε ότι έπρεπε να διαχειριστούμε καλύτερα τα προβλήματα. Εγώ σαν Λιμενικό ταμείο έχω  δουλέψει για να έχουμε αποτέλεσμα. Ο διαγωνισμός για την ανέλκυση των ναυαγίων έχει ευδοκιμήσει ώστε να απομακρυνθούν από το σημείο που είναι βυθισμένα και ημιβυθισμένα. Πετύχαμε σε αυτόν τον τομέα, ενώ οι προηγούμενοι το προσπαθούσαν 7-8 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Η ανέλκυση δεν έγινε μέσα στο καλοκαίρι γιατί, σύμφωνα με την άποψη του Λιμεναρχείου, ήταν θέμα ασφάλειας με τη χρήση φλόγας και οξυγόνου που χρειάζεται για να κοπούν τα πλοία σε κομμάτια. Εκτός από την ασφάλεια, χρειάζεται να δοθεί και μία άδεια από το υπουργείο η οποία απαιτεί να συγκεντρωθούν πολλά έγγραφα. Χρειαστήκαμε 2,5 μήνες για να ενημερωθούμε και τώρα αναμένω το τελευταίο έγγραφο. Μας ταλαιπωρεί το ελληνικό δημόσιο.

Η σύμβαση με τον ανάδοχο είναι τρεις μήνες και μέχρι το Δεκέμβριο μήνα πρέπει να απομακρυνθούν τα 3 πλοία για να έχουμε μία καθαρή τουριστική μαρίνα».

Τα έργα στο λιμάνι

Μία από τις πληροφορίες που έδωσε ο κ. Αναστάσιος Πλέσσας είναι ότι τελείωσαν τα έργα στο λιμάνι τα οποία αφορούσαν τις ζημιές από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό του 2018.

«Ολοκληρώθηκαν τα έργα στη χερσαία ζώνη του λιμανιού και η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο απομακρύνθηκε από τον τραπεζοειδή. Εδώ τα έργα ολοκληρώθηκαν οριστικά και έχουν παραδοθεί για διοικητική χρήση στο Λιμενικό Ταμείο πριν από τις γιορτές του Αγίου τον Αύγουστο.

Πέρυσι ολοκληρώθηκε το πεζοδρόμιο στη Λομβάρδου και ήδη έχει τελειώσει το τμήμα στο μόλο του Αγίου Νικολάου εκεί που είναι οι μικρές καμάρες. Έγινε η πλακόστρωση στο τέρμα του μόλου στην πλευρά προς την σιδερένια προβλήτα» είπε ο Πρόεδρος ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μεταφορά των ημεροπλοίων ε άλλο σημείο από αυτό που ελλιμενίζονται μέχρι τώρα.

«Αυτό το διάστημα το λιμάνι περιμετρικά ήταν σε αναβρασμό. Τώρα αναλάβαμε πρωτοβουλία ως Λιμενικό Ταμείο και γίνεται μία συζήτηση με την εταιρεία που έχει τα ημερόπλοια ώστε η δραστηριότητα να μεταφερθεί τον καινούργιο χρόνο και να πάει στον κορυφή του τραπεζοειδή. Εκεί θα μπουν pilar για παροχή ρεύματος και νερού, όπως είναι και περιμετρικά στο λιμάνι. Εκεί θα γίνεται και η πετρέλευση των σκαφών. Ο χώρος είναι επαρκής.

Πρέπει να πάρει ανάσα το λιμάνι και να τελειώνουμε με τις παθογένειες» σημείωσε ο κ. Πλέσσας.

Το κυκλοφοριακό

Το κυκλοφοριακό ήταν και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο λιμάνι. Για το θέμα ο κ. Πλέσσα δήλωσε: «Το Λιμεναρχείο Ζακύνθου είναι υποστελεχωμένο όλο το καλοκαίρι και ο Λιμενάρχης μου είπε ότι δεν έχει άτομα να διαθέσει για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στην παραλία. Μόνο το χρονικό διάστημα από της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο μέχρι του Αγίου Διονυσίου δόθηκε βοήθεια. Ελπίζω το επόμενο καλοκαίρι να είναι καλύτερα τα πράγματα».

Ο κ. Πλέσσας είπε ότι η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Ιανουάριο και δεν γνωρίζει αν θα ανανεωθεί. Όμως αν παραμείνει στη θέση του, τότε θα διευθετηθεί συνδυαστικά με άλλα ζητήματα το κυκλοφοριακό στην παραλία.

«Προσπάθησα να κάνω ένα κόμβο ανάμεσα στα φανάρια του Αγίου Χαραλάμπη και στη στρατιωτική γέφυρα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εκτός του master plan. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο του  master plan του λιμανιού» εξήγησε ο Πρόεδρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *