Ζάκυνθος

Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου: Οι κυνηγοί εκδίδουν γενικές άδειες για να ταξιδέψουν εκτός Ζακύνθου

Σειρά θεμάτων που αφορούν τους κυνηγούς με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, ανέπτυξε  ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζακύνθου Σπύρος Κωστής ο οποίος μίλησε στον –Ε- και εκτός των άλλων έκανε γνωστό πως από μέρα σε μέρα περιμένουμε το πέρασμα των τρυγονιών από το νησί μας.

Ειδικότερα ο κ. Κωστής δήλωσε: «Εύχομαι να έχουμε καλή κυνηγετική σεζόν στους συναδέλφους. Το κυνήγι άρχισε στις 20 Αυγούστου και θα τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου της επόμενης χρονιάς. Δεν έχουμε κάποια αλλαγή από πέρυσι. Οι άδειες εκδίδονται κανονικά και η τιμή είναι περίπου η ίδια καθώς έχουμε μία έκτακτη εισφορά 2 ευρώ και αυτή είναι η μόνη αλλαγή».

Για τα θηράματα ο κ. Κωστής είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο καιρός για να έλθουν καθώς στη Ζάκυνθο δεν έχουμε δικά μας θηράματα και οι κυνηγοί πηγαίνουν απέναντι για να βρουν. «Το 80% των αδειών είναι γενικές γι’ αυτό το λόγο καθώς οι κυνηγοί πρέπει να ταξιδέψουν για να βρουν θηράματα.

Στη Ζάκυνθο ενδημικό θήραμα είναι μόνο ο λαγός και προσπαθούμε να τον προστατέψουμε από τη λαθροθηρία» είπε ο Πρόεδρος.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον των κυνηγών να βγάλουν άδεια, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Τα χρόνια τα κρίσης έχουμε μία μείωση των κυνηγών, εκτιμώ στο 10% περίπου σύμφωνα με τις άδειες που εκδίδουμε εμείς. Αυτό γίνεται λόγω τα οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της πανδημίας γιατί κάποιοι φοβούνται να ταξιδέψουν. Όμως το ποσοστό είναι μικρό».

Για το Σκοπευτήριο του Κυνηγετικού Συλλόγου ο Πρόεδρος είπε ότι επαναλειτουργεί και βρίσκεται στο παλιό λατομείο ανάμεσα στους Αγίους Πάντες και την Αγία Μαρίνα. «Λειτουργεί την Τετάρτη, το Σαββάτο και την Κυριακή και είναι ανοιχτό για όλους, όχι μόνο για τα μέλη του Συλλόγου. Εδώ γίνεται προπόνηση και πιο σωστό είναι να το λέμε προπονητήριο και όχι σκοπευτήριο» είπε ο κ. Κωστής.

Ερωτηθείς για το πέρασμα των τρυγονιών ο κ. Κωστής είπε ότι μετά τις 5 Σεπτεμβρίου θα περάσουν από τη Ζάκυνθο και συμπλήρωσε πως χρειάζεται κακοκαιρία για να έλθουν, όχι ζέστη και καλός καιρός.

Υπενθυμίζεται πως οι ρυθμίσεις για το κυνήγι της περιόδου 2022-2023 έγιναν γνωστές μέσω απόφασης του αρμόδιου υπουργείου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2022 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023..

Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδο του, αναφέρονται στον «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ».

Οι κυνηγοί  πρέπει να γνωρίζουν ότι το κόστος για την τοπική άδεια είναι 122,70 ευρώ, για την περιφερειακή άδεια είναι 142,70 και για την γενική άδεια είναι 172,70 ευρώ.

Τι ισχύει για το τρυγόνι

Για το τρυγόνι η ημερήσια κάρπωση περιορίζεται στα 6 πουλιά ανά έξοδο και καθορίζεται συνολικά, ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 120.000 άτομα, μειωμένο δηλαδή πλέον του 50% σε σχέση με την μέση εθνική κάρπωση του είδους μεταξύ των ετών 2013-2018, καθώς για τις τρεις τελευταίες κυνηγετικές περιόδους. Κατά τη προηγούμενη κυνηγετική περίοδο το ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης ανέρχονταν στα 145.000 άτομα.

Μετά τη συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, παύει αυτόματα η θήρα του είδους. Η παρακολούθηση της κάρπωσης τόσο της ημερησίας, όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου, γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε). Η εφαρμογή θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά τη διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας θήρας, είτε μέσω των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικών Συλλόγων, είτε μέσω των Δασικών Υπηρεσιών από τις οποίες εκδίδουν άδεια θήρας οι μεμονωμένοι κυνηγοί. Ο κάθε κυνηγός κατά την έκδοση της άδειας θήρας του θα εφοδιάζεται με μοναδικό κωδικό (QR) που θα του δίνει αποκλειστική πρόσβαση μέσω του κινητού του τηλεφώνου στη χρήση της εφαρμογής.

Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν τρυγόνια υποχρεούνται:

1. Να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωση τους πριν την αναχώρηση τους από το χώρο κυνηγιού.

2. Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώριση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου. Μετά τη συμπλήρωση του ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, όλοι οι κυνηγοί θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την λήξη της θήρας του είδους.

3. Κυνηγοί που δεν είναι κάτοχοι συσκευής κινητού τύπου smartphone:

Για τους κυνηγούς αυτούς η δήλωση της κάρπωσης του τρυγονιού θα γίνεται με την αποστολή sms (τηλεφωνικού μηνύματος) στον αριθμό 6976580000, πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή άσκησης της θήρας.

Στο μήνυμα θα αναγράφονται με την κάτωθι σειρά: 1. Αριθμός κάρπωσης τρυγονιών 2. Ονοματεπώνυμο 3. Ο 12ψηφιος Αριθμός QR που παραλαμβάνει ο κυνηγός με την έκδοση άδειας θήρας 4. Περιφερειακή ενότητα στην οποία έγινε η κάρπωση.

Μοναδική πρόσβαση στη βάση δεδομένων της εθνικής κάρπωσης του είδους, που θα ενημερώνεται αυτόματα από τη χρήση της εφαρμογής από τους κυνηγούς (ημερήσιες καταχωρήσεις κάρπωσης τρυγονιού) θα έχει αποκλειστικά το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *