Ζάκυνθος

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου για πανδημία: Να μην ανησυχούμε υπερβολικά αλλά ούτε και να χαλαρώνουμε

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου μίλησε στον –Ε- για την περίοδο της πανδημίας και ζήτησε από τους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί χωρίς να κάνουν υπερβολές.

Ο κ. Παύλος Καψαμπέλης αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της υγείας την περίοδο του κορονοϊού και σημείωσε: «στα δημόσια νοσοκομεία συνέρρεε ένα μικρό μέρος των περιστατικών που αφορούσαν άτομα που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό και συγκεκριμένα τα πιο βαριά που ήθελαν νοσηλεία.  Αν συνέρρεαν όλα τα περιστατικά στα Νοσοκομεία, τότε θα είχε καταρρεύσει πλήρως το σύστημα. Η βοήθεια του ιδιωτικού τομέα ήταν πολύ σημαντική, ίσως και περισσότερο από αυτή των νοσοκομειακών συναδέλφων. Γι’ αυτό και η κατάσταση στη Ζάκυνθο ήταν διαχειρίσιμη. Επίσης ο κόσμος σε γενικές γραμμές συμπεριφέρθηκε καλά. Τα θύματα του κορονοϊού ήταν λίγα στο νησί μας».

Για τη λειτουργία της ΜΕΘ ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είπε: «Με δική μας πρόταση το Νοσοκομείο είχε δύο ξεχωριστά τμήματα  για την νοσηλεία των ασθενών που έπασχαν από Covid.   Θετικό ήταν ότι είχε αρχίσει τη λειτουργία της η ΜΕΘ γιατί έπαιξε ρόλο στην αντιμετώπιση και την έκβαση κάποιων περιστατικών. Βέβαια κάποιοι κατέληξαν αλλά στη Ζάκυνθο πήγαμε καλά συγκριτικά με το μέσο όρο της Ελλάδας. Στην ιατρική ισχύει ότι είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Επομένως όταν κάνουμε πρόληψη θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Για τη συμπεριφορά μας τώρα απέναντι στον κορονοϊό ο κ. Καψαμπέλης είπε ότι “δεν πρέπει να ανησυχούμε υπερβολικά αλλά ούτε και να χαλαρώνουμε. Μία σχετική προσοχή χρειάζεται. Τώρα είναι και η περίοδος με την εποχιακή γρίπη και χρειάζεται να γίνουν εμβολιασμοί. Ας κάνουμε λοιπόν το εμβόλιο της γρίπης και μετά οι ευπαθείς ομάδες ας κάνουν για τον κορονοϊό την αναμνηστική δόση η οποία είναι βελτιωμένη και σημειώνω πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία επιφύλαξη.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Καψαμπέλης έκανε γνωστό ότι: “Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουν εκτός από τους ηλικιωμένους και τα  άτομα που πάσχουν από ασθένειες, όπως καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, ζαχαροδιαβητικοί κλπ, δεν είναι μόνο ηλικιακό το θέμα.

Επίσης με τον κορονοϊό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και τη φετινή χρονιά. Δείχνει ότι έχει πέσει σε μία χρονιότητα αλλά δεν παύει να είναι απειλητικός, ιδίως αν συνδυαστεί με τη γρίπη. Μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο έχουμε απώλειες με τη γρίπη.  Κατά τα άλλα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να αποφεύγουμε το συνωστισμό και τους κλειστούς χώρους τώρα που μπαίνει ο χειμώνας. Φυσικά και τα εμβόλια μαζί με μία προσοχή που πρέπει να δείχνουμε. Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από γιατρούς και ασθενείς γιατί έτσι προφυλάσσουμε τον εαυτό μας και τους ασθενείς μας.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *