Ζάκυνθος

Πρόεδρος ΕΛΜΕΖ: Στα σχολεία της Ζακύνθου λείπουν 15 εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια

Σε φάση κινητοποιήσεων βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί για σειρά αιτημάτων που ζητούν να ικανοποιηθούν, με κυρίαρχο τα οικονομικά και την αύξηση των μισθών.

Στα θέματα για τα οποία υπάρχουν αντιδράσεις είναι τα κενά που έχουν μαθητές λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών και ήδη αυτή τη χρονική περίοδο έχουμε έλλειψη σε 15 καθηγητές στα σχολεία της δευτεροβάθμιας στη Ζάκυνθο.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ Φώτης Προβής δήλωσε στον –Ε-: «Αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και αυτό αφορά όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τοπικά.

Στη δευτεροβάθμια στη Ζάκυνθο λείπουν 15 εκπαιδευτικοί για να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά. Κενά υπάρχουν ακόμα και σήμερα στα σχολεία.

Κάποιοι καθηγητές, περίπου 20, θα μπορούσε να λείπουν στην αρχή της χρονιάς αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε 15 κενά. Το υπουργείο διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των κενών με τους αναπληρωτές, αλλά έστειλαν λιγότερους από τους μισούς που χρειαζόμασταν. Για παράδειγμα μέχρι αυτή τη στιγμή λείπουν 5 φιλόλογοι και σε μαθήματα κατεύθυνσης, δηλαδή για τα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές. Αυτά τα κενά δεν προέκυψαν ξαφνικά ένα πρωί».

Για τα επιχειρήματα του υπουργείου παιδείας και τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν ο κ. Προβής είπε: «Φέτος το υπουργείο προσέλαβε 40 χιλιάδες αναπληρωτές αλλά αυτοί οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν ουσιαστικά τον … εαυτό τους κι αυτό ισχύει διαχρονικά. Στη Ζάκυνθο φέτος θα χρειαστούμε συνολικά πάνω από 60 αναπληρωτές σε σύνολο 300 εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια. Η αναλογία είναι 1 στους 5 αναπληρωτής. Όμως αυτές είναι πάγιες ανάγκες και χρειάζονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Πρόκειται για ανάγκες που δεν προέκυψαν ξαφνικά. 

Δεν μπορεί να πανηγυρίζει η υπουργός παιδείας για τους διορισμούς όταν είχαν να διοριστούν εκπαιδευτικοί εδώ και 15 χρόνια, απλά τώρα κάλυψε τις συνταξιοδοτήσεις. Το ψέμα πρέπει να αποκαλύπτεται. Τα σχολεία δεν έχουν καλυφθεί ακόμα με μόνιμο προσωπικό».

Για τη στάση της ΕΛΜΕΖ ο Πρόεδρός της σημείωσε: «Εμείς ανασκευάζουμε τα απύθμενα ψεύδη του υπουργείου και απορούμε με τις θριαμβολογίες…».

Αναφορικά με τις επικείμενες κινητοποιήσεις ο κ. Προβής έκανε γνωστά τα ακόλουθα:

«Κάναμε κινητοποιήσεις για να πετύχει η πανελλαδική στις 9-11 που έχει κεντρικό οικονομικό χαρακτήρα. Οι ανάγκες φέρνουν αυτό το ζήτημα μπροστά. Ο νεοδιόριστος που φέτος δουλεύει για πρώτη χρονιά παίρνει καθαρό μισθό 737 ευρώ και αντιλαμβανόμαστε ότι με τα ενοίκια που υπάρχουν και τις οικογένειες που έχουν εκτός Ζακύνθου, δεν μπορούν να επιβιώσουν. Το κόστος ζωής ανεβαίνει συνέχεια, το κόστος των μετακινήσεων επίσης και οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα γι’ αυτό και φέτος είχαμε  πολλά αιτήματα για σίτιση των καθηγητών».

Ένα σχόλιο

  1. Επίσης θα πρέπει να βρεθεί λύση με τους χρονίως αποσπασμένους σε άλλους νομούς που κρατάνε θέση στη Ζάκυνθο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *