Ζάκυνθος

Πρόεδρος ελαιοτριβέων: Μας “γονατίζει” η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και η μεταφορά του πυρήνα

Για τα αυξημένα κόστη που δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους ελαιοτριβείς μίλησε στον –Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου των ελαιοτριβέων Ζακύνθου Κωνσταντίνος Μπέτσης, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να διατηρήσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγει το νησί μας.

Αναφερόμενος ειδικά στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Μπέτσης είπε: «Το ελαιοτριβείο  για να λειτουργήσει θέλει από 15 έως 20 χιλιάδες κιλοβατώρες το μήνα. Πέρυσι η κιλοβατώρα είχε 0,27 και φέτος έχει 0,48, δηλαδή την διπλάσια τιμή κι αυτό μας προβληματίζει σοβαρά. Επίσης το πετρέλαιο που χρησιμοποιούμε στα τρακτέρ έχει ανέβει πολύ». 

Στα ζητήματα που ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας ενός ελαιοτριβείου είναι και η αναγκαία μεταφορά του πυρήνα εκτός νομού.

«Η μεταφορά του πυρήνα της ελιάς είναι ένα από τα προβλήματα που έχουμε και δεν ξέρουμε πώς να το λύσουμε. Φέτος ο τόνος θα είναι 10 με 15 λεπτά παραπάνω απ’ ότι κόστιζε πέρυσι. Δηλαδή για τη μεταφορά του πυρήνα θα πληρώνουμε 20 ευρώ τον τόνο. Βέβαια μπορεί ν’ ανέβει κι άλλο.  Ο πυρήνας είναι δύο φάσεων και περιέχει την υγρασία της ελιάς, το κουκούτσι και το πάχωμα.  Το λιόζουμο δεν είναι τόσο πολύ επιβλαβές για το περιβάλλον. Με τα υπόλοιπα απόβλητα όμως τι γίνεται; Κωφεύουμε σε όλα τα παραπάνω;» αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου.

Για την ποιότητα του λαδιού συνδυαστικά με την ξηρασία ο κ. Μπέτσης είπε ότι  το νερό είναι πολύ σημαντικό για το δέντρο και η λειψυδρία δημιούργησε ορατά προβλήματα στον ελαιόκαρπο αλλά και στα ελαιόδεντρα.

«Χωρίς νερό δεν δημιουργείται πάχωμα στην ελιά και δεν παράγεται ποιοτικό λάδι, αλλά ούτε και η ποσότητα που πρέπει. Η σάρκα της ελιάς είναι πολύ κοντά στο κουκούτσι και υποβαθμίζεται η ποιότητα ενώ η γεύση δεν είναι καλή.  Η βροχή που έπεσε τις τελευταίες ημέρες έπρεπε να είχε πέσει τα μέσα Σεπτεμβρίου και τότε θα είχαμε μία εξαίρετη παραγωγή» είπε ο κ. Μπέτσης.

Για τη ζημιά που έχει προκαλέσει η ξηρασία ο Πρόεδρος είπε ότι δεν είναι ίδια παντού. «Υπάρχουν σημεία που δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα και άλλα σημεία που υποφέρουν  τα δέντρα και κοντεύουν να ξεραθούν» εξήγησε ο κ. Κ. Μπέτσης.

Για το ενδεχόμενο η συγκομιδή να γίνει όψιμα ο κ. Μπέτσης είπε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να πέσουν οι ελιές από τον αέρα ή από χαλάζι. Επίσης υπάρχει θέμα προσβολής από το γλοιοσπόριο, ένα μύκητα που δημιουργείται από την μεγάλη υγρασία. Αυτός ο μύκητας προσβάλει τον καρπό και ανεβαίνουν τα οξέα. Επίσης έχουμε αρκετό δάκο αυτή τη χρονιά. Το πρόγραμμα δακοκτονίας δεν γίνεται σωστά και πρέπει να το δουν αυτό στη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης. Επίσης χρειάζεται ολικός ψεκασμός σε μία χρονιά με πολύ δάκο. Αυτό γίνεται από τον παραγωγό αλλά θέτουν το ερώτημα γιατί να πληρώνουν το 2% της επιδότησης και να χρειάζεται μετά να ξαναψεκάσουν. Κανονικά για να έχουμε αποτέλεσμα πρέπει να ψεκάσουμε σε όλο το νησί» εξήγησε ο Πρόεδρος.

Καθώς τα χρήματα για τη δακοκτονία που είναι η παρακράτηση του 2% της επιδότησης, τα κρατούν οι ελαιοτριβείς από τους παραγωγούς, ο κ. Μπέτσης είπε: «Το θέμα με τους ελαιοτριβείς είναι γιατί να γίνονται αυτοί εισπράκτορες για τη δακοκτονία, ενώ υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτό χωρίς να παρεμβαίνουμε εμείς».

Η ποιότητα

Το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια αφορά την ποιότητα του λαδιού που παράγει η Ζάκυνθος, θέμα για το οποίο ο κ. Μπέτσης είπε αναλυτικά τα εξής: «Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου με τα μηχανικά μέσα έχει βοηθήσει πολύ, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα ορυκτέλαια τα οποία χρησιμοποιούνται στα αλυσοπρίονα. Αυτό το έχουμε δει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια. Κόβονται τα κλαδιά με το αλυσοπρίονο την ώρα της συγκομιδής, αυτό γίνεται παράλληλα και πέφτουν τα λάδια πάνω στον ελαιόκαρπο. Αυτό που συμβαίνει με την ανάμειξη των ορυκτελαίων είναι ότι χειρότερο για την υποβάθμιση της ποιότητας του λαδιού. Αυτό το λάδι δεν το θέλουν οι έμποροι! Υπάρχει περιστατικό που γύρισαν το λάδι πίσω στον παραγωγό όταν βρήκαν στην ανάλυση ότι έχει μέσα ορυκτέλαιο. Και επρόκειτο για ολόκληρο βυτίο που θα γινόταν εξαγωγή. Το ελαιόλαδο μολύνεται. Υπάρχει λύση και μπορούν να βάζουν φυτικό λάδι για να λιπαίνουν την αλυσίδα» κατέληξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *