Ζάκυνθος

Πρόεδρος ΔΣΖ Γ. Γιατράς: Η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων πέτυχε νέα παράταση για τις διορθώσεις στο Κτηματολόγιο

Παράταση για το κτηματολόγιο ζήτησε από την κυβέρνηση η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος και σύμφωνα με όσα δήλωσε στον –Ε- ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς, η παράταση αναμένεται να δοθεί και έτσι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το χρόνο χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους.


Ο κ. Γιατράς μίλησε για το θέμα της παράτασης των προθεσμιών για το κτηματολόγιο αναφορικά με τις διορθώσεις στις περιοχές όπου η κτηματογράφηση είχε ολοκληρωθεί σε Αργάσι, Βασιλικό, Καλαμάκι, Παντοκράτορα, δηλαδή στην πρώτη κτηματογράφηση που έγινε στη Ζάκυνθο.
«Σε αυτές που η προθεσμία διορθώσεων ήταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Μετά από έντονη πίεση και με απόφαση που έλαβε η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων στις 9 –9 στην Καβάλα, η εταιρεία του κτηματολογίου αποδέχτηκε να δώσει μία παράταση η οποία σίγουρα θα είναι για ένα χρόνο. Αφορά 330 Δήμους.
Η αρχική πρόταση της ολομέλειας ήταν να είναι 20 χρόνια από την ανάρτηση. Δηλαδή για τη Ζάκυνθο να είναι το 2025 και 2026 για τις κτηματογραφήσεις του κόλπου Λαγανά.
Το σκεπτικό των δικηγόρων είναι ότι θα πρέπει να αγγίξουμε το όριο της έκτακτης χρησικτησίας, την 20ετία και με αυτό το σκεπτικό καταθέσαμε την πρόταση. Αν υιοθετηθεί η πρόταση της ολομέλειας, καθώς είμαι σε άμεση επικοινωνία με του άλλους συλλόγους γιατί εμείς στο Ιόνιο ανοίξαμε το θέμα το 2018, θα δοθεί η παράταση. Πρέπει να βρουν μία νομοτεχνική διατύπωση για το πώς θα κλείσει το θέμα των 35 δήμων στην Ελλάδα που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφησή τους. Δεν έχουμε κάτι επίσημο αλλά οδεύουμε προς την εικοσαετή παράταση» είπε ο κ. Γιατράς.
Από τα μεγαλύτερα αγκάθια της κτηματογράφησης στη Ζάκυνθο είναι η περιοχή του Αργασίου που έχει πολλά λάθη και έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να γίνει η διαδικασία εκ νέου. Το αίτημα είχε κατατεθεί από τον δικηγορικό σύλλογο Ζακύνθου όπου μαζί με τον τότε βουλευτή Στ. Κοντονή πήγαν στον αρμόδιο υπουργό.
Ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου κ. Γιατράς δήλωσε: «Το Αργάσι εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω και από το 2018 είχαμε κάνει μία τιτάνια προσπάθεια και είχαμε εκθέσει το θέμα στην κυβέρνηση. Ο τρόπος αντιμετώπισης από τους ιδιώτες είναι μέσω δικαστηρίων με τη διαδικασία των αγωγών. Εγώ βλέπω και σύμφωνα με τη γενικότερη εικόνα που υπάρχει, πως οι ιδιώτες δεν πάνε στα δικαστήρια να διορθώσουν τις ιδιοκτησίες τους λόγω της οικονομικής δυσχέρειας. Ειδικά το θέμα του Αργασίου το έχω θέσει στην ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας. Όμως είναι πολλές περιοχές της χώρας που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Δηλαδή άκουσα για περιοχές που η καινούργια κτηματογράφηση μπαίνει μέσα στην παλιά. Έχουμε πολλά ευτράπελα. Οι πρώτες κτηματογραφήσεις έχουν γίνει με μεγάλη προχειρότητα».

Το Συνέδριο

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Ζακύνθου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου το επόμενο διάστημα και είπε: «Η κτηματογράφηση πρέπει να κλείσει κάποια ώρα από το κράτος, δεν μπορεί να μείνει εσαεί ανοιχτή. Οι πολίτες πρέπει μέσα στα χρονικά όρια να κάνουν όσα πρέπει.
Μέσα στο 2023 ο δικηγορικός σύλλογος Ζακύνθου θα κάνει ένα συνέδριο για τη χωροταξία και το περιβάλλον στο νησί μας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς για να έχουμε διαφώτιση της διοίκησης και της κοινωνίας. Έχω έλθει ήδη σε επαφή με καθηγητές συνταγματολόγους, με πολεοδόμους, με την ένωση δημοσιολόγων και στη συνέχεια με το ΤΕΕ Ιονίων για να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό θα είναι μία σημαντική συμβολή για να αντλήσουμε συμπεράσματα και να καθοδηγήσουμε τη διοίκηση στο πως θα λειτουργεί σε ζητήματα χωροταξίας και περιβάλλοντος».
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς ανέφερε στον –Ε- ότι για το Αργάσι χρειάζεται μία γρήγορη επαναχάραξη και υπάρχει η βάση δεδομένων με τα στοιχεία. Όμως όταν είχε επισκεφθεί μαζί με τον τότε βουλευτή, τον υπουργό κ. Σταθάκη του απάντησαν ότι δεν γίνεται και δεν το κάνει η εταιρεία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. «Υπάρχει φόβος ότι αν ξεκινήσουμε με το Αργάσι θα ζητηθεί και για άλλες περιοχές και θα προκύψουν ζητήματα….» εξήγησε ο κ. Γιατράς και κάλεσε τους συμπολίτες μας να κάνουν τις διορθώσεις μέσα στο χρόνο της παράτασης που θα δοθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *