Η ανάδειξη του πιο μεγάλου και καλοδιατηρημένου από τα καμίνια που βρίσκονται στην ομώνυμη γειτονιά της Πόλης μας συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό του Δήμου Ζακύνθου σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή ο αρχιτέκτονας μηχανικός και ειδικός συνεργάτης του Δήμου Ζακύνθου Δ. Κωνσταντόπουλος.
Με αφορμή μάλιστα την παρουσία του στην τελευταία συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Πόλης ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου αναφέρθηκε και στην ανάπλαση πλατειών του νησιού, όπως είναι η πλατεία Κάλβου και Αγίου Λουκά.
«Ο αρχικός μας σχεδιασμός άλλαξε ήδη τρεις φορές. Καθώς υπήρχε μια χρόνια εγκατάλειψη στους κοινόχρηστους χώρους και στα κτήρια που ανήκουν στο Δήμο, η προσέγγισή μας είναι να δώσουμε μια βαρύτητα ειδικά σε αυτές τις εποχές υγειονομικής κρίσης, οπότε και οι χώροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ελευθερία και ασφάλεια» ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας πως μια σημαντική παράμετρος για όλους τους κοινόχρηστους χώρους είναι να καταστούν προσβάσιμοι και για τα Άτομα με Αναπηρία.
Αναφερόμενος στα έργα στις πλατείες ο κ, Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως υπάρχει ένας περιορισμός με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και οι εργασίες που γίνονται αφορούν αποκαταστάσεις και αναπλάσεις. Στην πλατεία Αγίου Λουκά για παράδειγμα., όπου οι εργασίες αφορούσαν την επισκευή του κατεστραμμένου σιντριβανιού, οι εργασίες ανέδειξαν και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως τα σαθρά ρείθρα στα παρτέρια που έπρεπε άμεσα να αντικατασταθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, στόχος είναι εκτός από την επισκευή της πλατείας να τοποθετηθεί εκεί και ακόμη μια Παιδική Χαρά.
Στην πλατεία Κάλβου όπως έχει αναφέρει ήδη ο Ερμής, οι εργασίες του εργολάβου αποκάλυψαν στοιχεία από τον ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου σημείωσε πως στόχος είναι αυτά τα αρχιτεκτονικά μέλη να αναδειχθούν και να επιστρέψουν σύντομα στην πλατεία τοποθετημένα δε ειδικά βάθρα, μαζί με ενημερωτικές πινακίδες για την περιοχή αλλά και τα σημαντικά στοιχεία της Πόλης που μπορεί κάποιος να εντοπίσει στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος τέλος αποκάλυψε τον σχεδιασμό του Δήμου για τα Καμίνια, κάνοντας γνωστό πως στο επίκεντρο μιας ανάπλασης της περιοχής θα βρεθούν οι παλιές εγκαταστάσεις των καμινιών και ειδικά η πιο μεγάλη και καλοδιατηρημένη από αυτές.
«Χρειάζονται εργασίες καθαρισμού και αναστήλωσης στο μεγαλύτερο καμίνι. Πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε μια πλατεία πέριξ και να τοποθετηθούν ενημερωτικά στοιχεία για αυτόν τον βιοτεχνικό τομέα που εγκαταλείφθηκε» ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας πως είναι σημαντική η ανάδειξη πολιτισμικών στοιχείων του παρελθόντος ειδικά σε περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα όπως η συγκεκριμένη.