Ζάκυνθος

Περιφερειακό Συμβούλιο στη Ζάκυνθο με πρώτο θέμα τους δασικούς χάρτες

Το πολύ σοβαρό θέμα με τους δασικούς χάρτες θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων πουα θα γίνει τα τέλη του μήνα στη Ζάκυνθο.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 25 και 26 Ιουνίου. Εκείνο που ενδιαφέρει τα Ιόνια και ειδικά τη Ζάκυνθο είναι η τύχη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί δασικά και ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου η Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων με αντιπροσωπεία του αγροτικού συνεταιρισμού ενημερώθηκε για το θέμα αυτό και ο Πρόεδρος του ΕΑΣΖ Δ. Βερτζάγιας έκανε γνωστό ότι κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους θεωρούνται δασικές.

Ένα δε από τα ζητήματα που τέθηκαν είναι η δημιουργία γραφείου για τους αγρότες στη Ζάκυνθο, κάτι που έχδει γίνει στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

Για τους δασωμένους αγρούς αναφέρθηκε ότι πρέπει να αποδε4ικνύεται ότι ήταν καλλιέργειες από χάρτες περασμένων δεκαετιών. Όμως εκτός από το Δασολόγιο εμπλέκεται και το Κτηματολόγιο, γι’ αυτό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση με πολιτική βοήληση.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού έθεσε και το ζήτημα του τεκμηρίου κυριόητας για τους δασωμένους αγρούς.

Υπενθυμίζεται  πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι: λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του Ελληνικού Κτηματολογίου,  χορηγεί παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 45 ημέρες. Η παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει στις 31 Μαΐου. Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 15η Ιουλίου 2022.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *