Ζάκυνθος

Πάτρα: Μία τοιχογραφία για την εβραϊκή κοινότητα της Ζακύνθου – ΦΩΤΟ

Το ότι η Πάτρα είναι η πόλη με τις περισσότερες τοιχογραφίες είναι γνωστό. Ο Κλεομένης Κωστόπουλος και το Artwalk έχουν μετατρέψει την πόλη σε μια ανοικτή γκαλερί, κάτι που έχει προσελκύσει τα βλέμματα πολλών στην Πάτρα, αυτή τη φορά για τους σωστούς λόγους.

Και πολλές από αυτές τις τοιχογραφίες, εκτός από εικαστικό έχουν και ιστορικό ενδιαφέρον. Μία από αυτές είναι αυτή που δημιουργείται τώρα, στον αριθμό 36 της οδού Ζακύνθου και η οποία είναι αφιερωμένη στην Ζάκυνθο, το ολοκαύτωμα και την εκεί εβραϊκή κοινότητα.

Πάτρα: Ο Κλεομένης Κωστόπουλος σε νέα δημιουργία – Μία τοιχογραφία για την εβραϊκή κοινότητα της Ζακύνθου – ΦΩΤΟ

Όπως σημειώνει ο δημιουργός της συγκεκριμένης τοιχογραφίας Κλεομένης Κωστόπουλος (KLE), μιλώντας στο pelop.gr, το θέμα της συγκεκριμένα έχει να κάνει με την Ζάκυνθο και το Ολοκαύτωμα. Εκεί ο Μητροπολίτης και ο Δήμαρχος είχαν προστατεύσει όλη την εβραϊκή κοινότητα και μάλιστα όπως μας λέει είναι από τις λίγες περιπτώσεις στην Ευρώπη, που διασώθηκε όλη η εβραϊκή κοινότητα.

«Εμείς φέρνουμε το θέμα στο σήμερα. Περισσότερο έχει να κάνει με την αλληλεγγύη, την ιστορική μνήμη ενώ παράλληλα έχει και μια πολιτική χροιά και είναι επίκαιρη λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία από τη Ρωσία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κλεομένης Κωστόπουλος.

Οι εργασίες ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα ο Κλεομένης Κωστόπουλος αποφάσισε η συγκεκριμένη δημιουργία, μιας και αφορά την Ζάκυνθο, να φιλοξενηθεί σε ανάλογο τοίχο. Έτσι επέλεξε μία πολυκατοικία στην οδό Ζακύνθου της Πάτρας και συγκεκριμένα στον αριθμό 36.

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Artists 4 Israel, ένας φορέας από το Ισραήλ με έδρα της ΗΠΑ, οι οποίοι είδαν το έργο του Κλεομένη Κωστόπουλου, επικοινώνησαν μαζί του και εξέφρασαν την επιθυμία να δημιουργήσει για αυτούς μία τοιχογραφία.

Πάτρα: Ο Κλεομένης Κωστόπουλος σε νέα δημιουργία – Μία τοιχογραφία για την εβραϊκή κοινότητα της Ζακύνθου – ΦΩΤΟ

ΠΗΓΗ: pelop.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *