Ζάκυνθος

Παρέμβαση στην κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια» του Συνεταιρισμού ζητήθηκε στη συνάντηση με την Περιφερειάρχη

Συζήτηση με όλα τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών και του Συνεταιρισμού στο τραπέζι, έγινε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 4-6-2022 στο Διοικητήριο, με την παρουσία της Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων και όλων των Αντιπεριφερειαρχών.

Ο Πρόεδρος, ο Διευθυντής και άλλα στελέχη του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού έβαλαν επί τάπητος τα ζητήματα και ζήτησαν την παρέμβαση της κ. Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου για την αντιμετώπισή τους. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης περιβλάλλοντος Σ. Ιωάννου που ήλθε από την Κέρκυρα στη Ζάκυνθο και μίλησε σε εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Τα δάνεια

Αρχικά ο Πρόεδρος του ΕΑΣΖ Διονύσης Βερτζάγιας μίλησε για τα δάνεια στην πρώην ΑΤΕ τα οποία πήρε ιδιωτική εταιρεία και τα έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Από την αρχική οφειλή των 2,9 εκ. ευρώ που είχε ο Συνεταιρισμός στην Αγροτική τράπεζα, το χρέος πήγε στα 8 εκ. ευρώ λόγω του ανατοκισμού που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Η Περιφερειάρχης είπε ότι θα γίνει παρέμβαση στον κεντρικό τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα για να υπάρξει πολιτική αντιμετωπιση του θέματος.

Σε παρέμβασή του ο κ. Ιωάννου που είναι και δικηγόρος, αφού έμαθε για τη δικαστική οδό που έχει ακολουθήσει ο Συνεταιρισμός, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα δικαιωθεί και θα υπάρξει μεγάλη μείωση του ποσού των 8 εκ. ευρώ που φαίνονται σαν οφειλή.

«Είστε σε καλό δρόμο» ανέφερε ο κ. Ιωάννου ενώ ο κ. Βερτζάγιας περιέγραψε αχαρακτήριστες ενέργειες, όπως η δέσμευση των λογαριασμών στους Προέδρους του Συνεταιρισμού.

Το κρασί

Το άλλο πολύ σοβαρό θέμα που τέθηκε στο τραπέζι είναι η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κρασιού από το εξωτερικό, που όμως έρχονται χωρίς τιμολόγια και με άγνωστη ποιότητα. Οι πληροφορίες θέλουν το κρασί αυτό να έρχεται από τη Χιλή. Στην υπόθεση αυτή, που δεν είναι καινούργια γιατί εδώ και αρκετά χρόνια εισάγονται κατεψυγμένα κρασιά από τρίτες χώρες, μάθαμε πως γίνεται όργιο φοροδιαφυγής και ουδείς γνωρίζει αν τα κρασιά αυτά έρχονται με τιμολόγια. Επιπλέον η τιμή πώλησής τους είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Ο ΕΛΓΑ

Μεταξύ αυτών που δημοσιοποιήθηκαν είναι ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει άλλες περιοχές για καύσωνα, όπως έγινε με την Κρήτη, αλλά στη Ζάκυνθο οι σταφιδοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν για την περσινή μειωμένη παραγωγή. Μάλιστα ομ ΕΛΓΑ ισχυρίστηκε πως η ζημιά στην παραγωγή σταφίδας πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήταν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες.

Τέλος για το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις που χάθηκαν επειδή δηλώθηκαν λάθος οι εκτάσεις που καλλιεργούνται, αναφέρθηκε πως λόγω των γνωστών προβλημάτων του παρελθόντος, θα γίνει προσπάθεια να διορθωθούν οι εκτάσεις και οι περιοχές στις οποίες πρέπει να βρίσκονται οι ιδιοκτησίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *