Ζάκυνθος

Παρατεταμένη ξηρασία απειλεί τις καλλιέργειες στο νησί μας

Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις αγροτικές καλλιέργειες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας περιέγραψε μιλώντας στον –Ε- ο Διευθυντής του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέτρος Βισβάρδης ο οποίος είπε ότι αν τα φαινόμενα συνεχιστούν θα έχουμε πρόβλημα.

Για τη σταφίδα ανέφερε ότι η ξηρασία οδηγεί τους παραγωγούς να κάνουν πιο γρήγορα τη συγκομιδή και άρα δεν μπορεί να έχει τα σάκχαρα που πρέπει.

Για τα αμπέλια ο κ. Βισβάρδης είπε ότι η ξηρασία θα επισπεύσει τη διαδικασία ωρίμανσης και αυτό δεν θα βοηθήσει στην ποιότητα .

Για τις ελιές ο Διευθυντής ανέφερε πως είναι πολύ μεγάλο το διάστημα που δεν έχει βρέξει κι αυτό είναι καταστροφικό. «Αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις, τότε δεν θα μαζέψουμε λάδι και επιπλέον θα καταστραφούν και τα δέντρα» είπε ο κ. Βισβάρδης που εξέφρασε την ανησυχία του γιατί χρόνο με το χρόνο η κατάσταση όχι μόνο δεν αλλάξει, αλλά επιδεινώνεται.

Η παρατεταμένη ξηρασία δεν είναι κάτι πρόσκαιρο και παροδικό. Τα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η παραγωγή τροφίμων θα μειωθεί λόγω έλλειψης νερού και οι τιμές θα ανέβουν.

Ας δούμε και την  εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη:

Σε χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, με τεράστια αγροτική παραγωγή και εξαγωγές, δεν απειλείται μόνο η επιβίωση δεκάδων επαγγελματικών ομάδων που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, αλλά και η ίδια η ασφάλεια των τροφίμων, μετά και την επισιτιστική κρίση που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αγρότες στη Γαλλία αναγκάζονται να δουλέψουν στα χωράφια τους από τις τρεις το πρωί ή αργά το βράδυ για να αποφεύγουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Όμως, ευαίσθητες καλλιέργειες, όπως τα αμπέλια, είναι «εύκολος στόχος».

Ιταλοί αγρότες επιστρατεύουν ακόμα και ντρόουν για να ελέγχουν τα ελαιόδεντρα, αν και όπως λένε έχει χαθεί το 40% με 50% της σοδειάς.

Η Ουγγαρία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 120 χρόνια, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η φετινή παραγωγή σε μία σειρά αγροτικών προϊόντων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο ή και περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *