Ζάκυνθος

Παιδίατρος Π. Διακάκης: Φέτος οι ιώσεις του αναπνευστικού εμφανίστηκαν πιο νωρίς και είναι σε έξαρση

Γ  ια την πορεία της πανδημίας και τα συμπτώματα στα παιδιά αλλά και τις προφυλάξεις που απαιτούνται από όλους μίλησε στον –Ε- ο παιδίατρος Παναγιώτης Διακάκης, ο οποίος συνέστησε να φοράμε μάσκες, να γίνουν εμβόλια στα παιδιά για τη γρίπη και να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα.

Για τα αυξημένα περιστατικά ιώσεων ο κ. Διακάκης είπε: «Οι ιώσεις του αναπνευστικού έχουν ξεκινήσει και μάλιστα ενωρίς φέτος, πιθανότατα επειδή εξασθένισε ο Covid και έχουν βγει οι μάσκες, ενώ τα παιδάκια είχαν και μειωμένη ανοσία λόγω του εγκλεισμού τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι γονείς πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να προσέχουν ώστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους, επίσης να προσέχουν τη διατροφή τους να είναι καλή καθώς αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να μην τα πηγαίνουν στο σχολείο όταν έχουν συμπτώματα για να μην κολλάνε τα άλλα παιδιά». 

Ερωτηθείς για τη χρήση της μάσκας ο κ. Διακάκης ανέφερε: «Για τη μάσκα η οποία είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική, θεωρώ ότι είναι καλό να την φοράνε και τα παιδάκια, ειδικά αν έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και με ευπαθείς ομάδες. Βέβαια να λάβουμε υπόψη ότι και τα παιδιά πρέπει να επανέλθουν στην κανονικότητα και να δούμε ότι τους έχει στοιχίσει όλο αυτό που συνέβη αναφορικά με την κοινωνικοποίηση κλπ.

Κάποια στιγμή η μάσκα μπορεί να ξαναγίνει υποχρεωτική και να σημειώσουμε πως είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο και μάλιστα χωρίς κόστος. Καλό είναι να φοράμε την Κ95 που είναι ενισχυμένη».

Για τα αυξημένα περιστατικά ιώσεων και για τη γρίπη ο παιδίατρος είπε τα εξής: «Οι ιώσεις που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, τώρα είναι σε έξαρση και αναφερόμαστε στις κοινές ιώσεις. Βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει και κορονοϊός, ενώ φέτος είχαμε ενωρίτερα κρούσματα γρίπης που εμφανίστηκαν από το καλοκαίρι. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει εμβολιασμός για τη γρίπη στα παιδάκια. Αν και δεν έχουν αλλάξει οι οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολισμών, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και η Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων συστήνει σε όλα τα παιδάκια άνω των 6 μηνών φέτος να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Αυτό γιατί αν συμπέσει με κορονοϊό δεν ξέρουμε τι επιπλοκές μπορεί να κάνει και να ταλαιπωρήσει το παιδί».

Για το γενικότερο πρόγραμμα των εμβολιασμών ο κ. Παναγιώτης Διακάκης είπε ότι έχει μείνει λίγο πίσω και συνέστησε την προσοχή των γονέων να τηρούν το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού για να μην έχουμε επανεμφάνιση ασθενειών που έχουν ξεχαστεί και είναι σοβαρές.

Για το όριο ηλικίας των εμβολιασμών για κορονοϊό (για τα παιδιά) ο κ. Διακάκης είπε ότι είναι για άνω των 12 ετών και για όσα παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τέλος για την εξασθένηση του κορονοϊού ο κ.  Διακάκης είπε ότι  με τις νέες μεταλλάξεις η νόσηση είναι πιο ελαφριά και γι’ αυτό δεν έχουμε υποχρεωτική καραντίνα για τα άτομα που έρχονται σε επαφή με κρούσμα, ενώ συμπλήρωσε ότι αλλάζει η διαχείριση της πανδημίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *