Ζάκυνθος

Ομαδικά πυρά από ΑΝΑΣΑ και ΛΑΣΥ για την έλλειψη ορθοπεδικών στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

Στο στόχαστρο των παρατάξεων της αυτοδιοίκησης ΑΝΑΣΑ και ΛΑΣΥ μπήκαν αυτοί που θέλησαν να δικαιολογήσουν την κατάσταση με την έλλειψη ορθοπεδικών στο Νοσοκομείο και οι ανακοινώσεις εκδίδονται η μία μετά την άλλη.

Η ΑΝΑΣΑ αναφέρει:

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Η διοίκηση του νοσοκομείου και η 6η ΥΠΕ «πανηγυρίζουν» γιατί η ορθοπεδική κλινική λειτούργησε με ιδιώτη γιατρό, με γενικούς χειρουργούς (!) και με τον βουλευτή κ. Ακτύπη!

Για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων της περιφέρειας μας προβάλλει με ένταση, αυτή την φορά στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Ζακύνθου που έκλεισε για τρείς ημέρες λόγω προβλήματος υγείας των δύο υπηρετούντων γιατρών.

Είναι γνωστό ότι στο νοσοκομείο Ζακύνθου υπηρετούν σήμερα μόνο 38 από τους 89 γιατρούς που προβλέπει ο οργανισμός του. Και είναι επίσης γνωστό ότι έξι από τις κλινικές του λειτουργούν με 2 γιατρούς αντί των 4 προβλεπόμενων.

Εν προκειμένω, στην ορθοπεδική κλινική υπηρετούν 2 γιατροί αντί των 6 προβλεπόμενων (4 μονίμων και 2 ειδικευομένων) και ενώ επανειλημμένα η ΕΝΙΖ έχει καταθέσει τις προτάσεις προς την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, ήτοι:

1.     Την άμεση προκήρυξη της 4ης θέσης του Ορθοπεδικού (την 3η την κατέχει ο τοπικός βουλευτής).

2.     Την προκήρυξη για μακρό χρόνο της θέσης του Επικουρικού ορθοπεδικού –με κίνητρα- μέχρι αυτή να καλυφθεί.

3.     Την τελική υπογραφή στο υπουργείο της απόφασης για τη θέση ειδικευόμενου που εγκρίθηκε από το ΚΕΣΥ αλλά, λόγω κωλυσιεργίας από το περασμένο φθινόπωρο, δεν δημοσιεύτηκε ακόμα σε ΦΕΚ.

4.     Την άμεση μετακίνηση -για λίγες εβδομάδες το φετινό καλοκαίρι– ορθοπεδικού γιατρού από όμορο νοσοκομείο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, να κερδίσουμε χρόνο μέχρι τον διορισμό ορθοπεδικού, και να μπορέσουν να δοθούν μέρος μόνο των οφειλόμενων αδειών στους υπάρχοντες ορθοπεδικούς που εκκρεμούν σχεδόν στο σύνολο τους για τα τελευταία τρία έτη.

Από τα  παραπάνω και ενώ από πενταμήνου είναι πλήρως ενήμεροι οι αρμόδιοι (διοίκηση, 6η ΥΠΕ, υπουργείο) ουδέν έπραξαν, αλλά ούτε και τώρα πράττουν.

Η ΑΝΑΣΑ, που σε επίσκεψή της στο νοσοκομείο είχε διαπιστώσει την προβληματική και οριακή κατάσταση λειτουργίας του, με λύπη διαπιστώνει ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και επιδεινώνεται, σαν αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ για την απαξίωση του συστήματος της δημόσιας υγείας και την ολοένα και περισσότερο παραχώρηση ζωτικού χώρου στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Γιατί, η κρίση στην ορθοπεδική κλινική δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ακολούθησε την επικίνδυνη αποδιοργάνωση της παθολογικής, της καρδιολογικής κλινικής και της μονάδας Τεχνητού Νεφρού, γεγονότα που όλα έχουν τα ίδια αίτια και υπονομεύουν την αξιοπιστία του νοσοκομείου και της δημόσιας υγείας.

Η ΑΝΑΣΑ καταγγέλλει την διοίκηση του νοσοκομείου για την παραπειστική και εμπρηστική ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά.

  • Αλήθεια, η διοίκηση αμφισβητεί τις αναρρωτικές άδειες των δύο γιατρών της ορθοπεδικής;
  • Αλήθεια, η διοίκηση παρουσιάζει ως επιτυχία της την λειτουργία της ορθοπεδικής με ιδιώτη γιατρό; Με γιατρούς άλλης ειδικότητας; Με την παρουσία του βουλευτή;
  • Γιατί δεν προκηρύσσει εκ νέου την κενή θέση ορθοπεδικού, αφού η παλαιότερη προκήρυξη του 2010 δεν απέδωσε λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων; Αλήθεια, από πού προκύπτει, όπως ισχυρίζεται ο κος διοικητής, ότι η προκήρυξη της 4ης θέσης «είναι σε εξέλιξη» και «δεν ενδιαφέρονται για αυτήν οι ορθοπεδικοί», όταν η θέση παραμένει από 11ετιας μπλοκαρισμένη και δεν έχει χαρακτηριστεί, πάντα με ευθύνη της Διοίκησης, σαν άγονη για να προκηρυχθεί στη συνέχεια με την διαδικασία που προβλέπεται;
  • Έχει σχέση αυτό με το γεγονός ότι η άλλη κενή θέση ανήκει στον τοπικό βουλευτή;
  • Ο ίδιος ο βουλευτής τι έχει πράξει για την κάλυψη της 4ης κενής θέσης μονίμου ιατρού;
  • Αλήθεια, το δελτίο τύπου που απαντά στην ΕΝΙΖ εξεδόθη από το νοσοκομείο, ή από το γραφείο του κ. Ακτύπη; Τόσες αναφορές στο πρόσωπο του βουλευτή δικαιολογούν την απορία μας.

Η ΑΝΑΣΑ καλεί τον  διοικητή του Νοσοκομείου Ζακύνθου να ανακαλέσει τις προσβλητικές δηλώσεις για τους δύο γιατρούς που έχουν δώσει δείγμα γραφής για το ποιόν και το έργο τους. Να μετακινήσει γιατρό από όμορο νοσοκομείο της 6ης ΥΠΕ για όσες ημέρες ακόμα χρειαστεί μέχρι να αναρρώσουν οι γιατροί και να επιστρέψουν πλήρως στα καθήκοντά τους. Αλλά και τον υπουργό Υγείας και την 6η ΥΠΕ να ακούσουν την αγωνία των γιατρών της ΕΝΙΖ και των κατοίκων του νησιού και να στηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το θέμα του Νοσοκομείου Ζακύνθου σημειώνει:

Το σοβαρότατο πρόβλημα του Νοσοκομείου Ζακύνθου, έφερε κατά την πρώτη μέρα συνεδρίασης του Π.Σ η Λαϊκή Συσπείρωση ζητώντας άμεση παρέμβαση και πίεση για να υπάρξει άμεσα λύση, από Κυβέρνηση και 6η ΥΠΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΕΝΙΖ) «Χωρίς ορθοπεδικούς ήταν η εφημερία του Νοσοκομείου Ζακύνθου για τρία 24ωρα εν μέσω μάλιστα κορύφωσης της τουριστικής περιόδου και με πάνω από 150.000 κόσμο στο νησί …». Η ανακοίνωση συνεχίζει «σήμερα και από την προηγούμενη Δευτέρα, με τους δύο ορθοπεδικούς να είναι ασθενείς και με αναρρωτική άδεια (ο ένας μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευτεί και ο δεύτερος ασθένησε μετά από πολυήμερη συνεχή εφημέρευση) παραμένει ακάλυπτη από ορθοπεδικό η καθημερινή και 24ωρη εφημερία στο νοσοκομείο…»

Για την Περιφερειακή Αρχή αυτό δεν ήταν άξιο λόγου, αφού στην ενημέρωση της κας Περιφερειάρχη πρωταγωνιστούσε ως σπουδαία και μοναδική διαπίστωση για την οποία έπρεπε να ενημερωθεί το Π.Σ « η λαμπερή τουριστική περίοδος της Ζακύνθου».

Παράλληλα, αναμάσησε την απάντηση του Διοικητή του Νοσοκομείου σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, με το πέρασμα του βουλευτή από τους ασθενείς (Ιατρός ορθοπαιδικός ο οποίος δεν εργάζεται λόγω της ιδιότητάς του, αλλά κρατάει τη θέση στο Νοσοκομείο), την επίσκεψη ιδιωτών γιατρών με αμοιβή ή από ιατρούς του Νοσοκομείου άλλων ειδικοτήτων. (το Νοσοκομείο λειτουργεί με το 1/3 του προβλεπόμενου συνολικού αριθμού γιατρών και μόνο 2 από τους 4 ορθοπαιδικούς) !!! Η δε προσωρινή μετακίνηση ενός ιατρού από την Πάτρα και άργησε και δεν μπορεί να διαρκέσει, αφού σε όλα τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζεται το ίδιο πρόβλημα της τραγικής υποστελέχωσης.

Η Περιφερειακή Αρχή παραμένει στρατευμένη στην πολιτική της συρρίκνωσης του Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος Υγείας και θιασώτης της αύξησης της επιχειρηματικής δράσης στον Τομέα της Υγείας γι αυτό κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Στα χέρια του λαού και της οργανωμένης δράσης του είναι η υπεράσπιση του δικαιώματός του στην Ενιαία Δωρεάν Δημόσια Υγεία, υψηλών παροχών. Χρειάζεται συστράτευση με τους αγώνες του Ιατρικού και νοσηλευτικού Προσωπικού. Καμία αυταπάτη από υποσχέσεις και κοκορομαχίες. Στην απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε στον τομέα της Υγείας στα νησιά μας, έχουν βάλει την υπογραφή τους όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα(ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) με την στήριξη των εκλεκτών τους σε δήμους και Περιφέρειες. Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *