Ζάκυνθος

Ολοταχώς για το εμβόλιο της γρίπης, επισημαίνει ο γιατρός Αν. Προβής

Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνει άμεσα και αυτή την επισήμανση κάνουν οι γιατροί απευθυνόμενοι στις ευπαθείς ομάδες, καθώς η χρονική περίοδος που διανύουμε το επιβάλλει και μάλιστα συνδυαστικά με την πορεία του κορονοϊού.

Για το θέμα μίλησε ο ιατρός παθολόγος Αναστάσιος Προβής ο οποίος είπε ότι από τις δύο επόμενες εβδομάδες πρέπει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τη γρίπη και μάλιστα αν κάποιος δεν έχει κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού, μπορεί να το κάνει μαζί γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Μία ακόμα σημαντική επισήμανση που έκανε ο κ. Προβής αφορά τα κρυώματα και τις ιώσεις που αρχίζουν αυτή την εποχή και ζήτησε να γίνονται τεστ σε κάθε περίπτωση γιατί μπορεί να είναι κορονοϊός κι όχι απλό κρυολόγημα.

Ειδικότερα ο κ. Προβής επεσήμανε: «Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει μαζί με το εμβόλιο για τον κορονοϊό ή και αργότερα καθώς δεν επηρεάζει το ένα το άλλο.

Αυτή την εποχή έχουμε τα κοινά κρυολογήματα όμως λόγω του κορονοϊού υπάρχει μία ιδιαιτερότητα και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν είναι μία ιογενής λοίμωξη απλού κρυολογήματος ή αν είναι λοίμωξη από το νέο κορονοϊό. Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή ώστε και για ένα μικρό κρυολόγημα θα πρέπει να κάνουμε ένα τεστ για να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι κορονοϊός. Έτσι δεν θα βλάψουμε τον εαυτό μας ούτε και τους άλλους. Μπορεί να λένε όλοι ότι δεν έχουν κορονοϊό αλλά το ερώτημα είναι πως το γνωρίζουν».

Ερωτηθείς για τη γρίπη και την πανδημία ταυτόχρονα ο κ. Προβής ανέφερε τα ακόλουθα: «Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουν απαραίτητα φέτος γιατί η συνύπαρξη κορονοϊού και ιού της γρίπης δεν θα είναι καθόλου καλό.

Αν κάποιος είναι σε ανάρρωση από κορονοϊό και μετά κολλήσει τον ιό της γρίπης, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και το ανοσοποιητικό είναι πολύ ευάλωτο. Αλλά ισχύει και το αντίστροφο με άτομο που μπορεί να έχει γρίπη και να κολλήσει και κορονοϊό».

Αναφορικά με το ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη ο κ. Αναστάσιος Προβής είπε: «Τώρα έχουν προτεραιότητα για το εμβόλιο της γρίπης κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες και κατά τα γνώμη μου είναι λίγο ενωρίς για να γίνει. Πρέπει να περιμένουν 20 ημέρες ακόμα. Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να κάνουν όσοι είναι άνω των 60 ετών, οι παχύσαρκοι, αυτοί που έχουν προβλήματα ανοσοκαταστολής, αναπνευστικά, καρδιολογικά, ζαχαρώδη διαβήτη, χρόνιες παθήσεις του ήπατος, νευρολογικά-νευρομυικά, κακοήθειες, οι έγκυες ανεξάρτητα από το μήνα της κύησης, άτομα που προσέχουν γέροντες ή άτομα με κατάκλιση κλπ.

Πέρυσι δεν είχε γρίπες με τα lockdown αλλά φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν γνωρίζουμε με τι σφοδρότητα θα έλθει η γρίπη κι ακόμα δεν ξέρουμε ποια στελέχη της γρίπης θα επικρατήσουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *