Ζάκυνθος

Γ. Φιλιπποπολίτης: Οι προγραμματισμένες πτήσεις από το Κίεβο προς τη Ζάκυνθο έχουν “παγώσει”

Χρήσιμες πληροφορίες για τις εξελίξεις στον τουρισμό μετά την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε μιλώντας στον –Ε- ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης ο οποίος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακυρώσεις αλλά δεν έχουμε και κρατήσεις.

«Βλέπω μία στασιμότητα στις κρατήσεις που στην ουσία «πάγωσαν» από την επομένη ημέρα έναρξης του πολέμου. Κάποιοι περίμεναν πόλεμο 48 ωρών αλλά δυστυχώς τραβάει σε μάκρος. Μακάρι να φέρουν αποτέλεσμα οι ειρηνευτικές συνομιλίες αλλά βλέπω ότι είναι μακριά οι απόψεις των δύο πλευρών.

Νομίζω πως έχουμε όλοι στενοχώρια και θυμό με αυτό που συμβαίνει, δεν θα έπρεπε να είχαν φύγει τόσοι χιλιάδες μετανάστες μέσα στην Ευρώπη και να έχουν σκοτωθεί τόσα γυναικόπαιδα» ανέφερε ο κ. Φιλιπποπολίτης.

Για τις συζητήσεις με τουριστικούς παράγοντες στη Ρωσία αλλά και στην Ουκρανία ο κ. Φιλιπποπολίτης είπε τα εξής: «Συνομιλώ με συνεργάτες μας στην Ουκρανία στην οποία έχουν παγώσει τα πάντα και έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις.

Φέτος ήταν προγραμματισμένες πτήσεις από το Κίεβο προς τη Ζάκυνθο οι οποίες πέρυσι δεν έγιναν λόγω κορονοϊού, αλλά για το 2022 πήγαιναν πολύ καλά. Μάλιστα συζητούσαμε να μπει και δεύτερη πτήση γιατί πήγαιναν καλά οι κρατήσεις και ζητούσαν επιπλέον δωμάτια. Αυτά συνέβαιναν μέχρι πριν από 10 ημέρες. Κανένας δεν περίμενε πως θα γίνει τελικά ο πόλεμος και νομίζαμε ότι θα σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις, ούτε οι Ουκρανοί δεν το πίστευαν. Δυστυχώς φτάσαμε ως εδώ.

Συζητώ και με παλιούς συνεργάτες από τη Ρωσία και οι άνθρωποι του τουρισμού είναι όλοι εναντίον του πολέμου. Όλοι θεωρούν ότι είναι μεγάλο λάθος αυτό που έγινε. Θεωρούν ότι βρίσκονται απομονωμένοι από όλο τον κόσμο αλλά λένε πως ο λαός στη Ρωσία δεν φταίει γι’ αυτό που συνέβη. Ανησυχούν για τις καταθέσεις τους  (σε ευρώ και δολάριο) που τις έχουν μπλοκάρει».

Πολωνία και Ρουμανία

Η Ζάκυνθος κάθε χρόνο δέχεται πολλούς τουρίστες από την Πολωνία και τη Ρουμανία, χώρες που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει τις ροές τους προς εμάς.

Ο κ. Φιλιπποπολίτης είπε: «Η κατάσταση επηρεάζει και τις όμορες χώρες, ακόμα και με τους Πολωνούς περιμένουμε ότι θα έχουμε θέματα αλλά και τους Ρουμάνους, χώρες που έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους στους Ουκρανούς.

Τώρα έχουν παγώσει τα πάντα και αν δεν τελειώσει ο πόλεμος θα παραμείνει μία μεγάλη αβεβαιότητα. Φέτος περιμέναμε μία καλή σεζόν και ελπίζαμε ότι θα έχουμε μεγάλο ποσοστό αφίξεων συγκριτικά με το 2019, ελπίζαμε σε 600 με 650 χιλιάδες επισκέπτες. Το χρειαζόμαστε μετά από δύο χρόνια πανδημίας αλλά τώρα κανένας δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά και να προβλέψει. Στην Ουκρανία έχουν ξεχάσει τη λέξη διακοπές».

Τέλος αναφερόμενος αποκλειστικά στο νησί μας ο κ.Φιλιπποπολίτης εξήγησε ότι δεν έχουμε μεγάλη ζημιά καθώς ο κύριος όγκος των τουριστών μας είναι από άλλα κράτη, κι όχι από Ρωσία ή Ουκρανία.

«Στη Ζάκυνθο δεν επηρεαζόμαστε τόσο πολύ γιατί δεν έχουμε εξάρτηση από τη ρωσική και ουκρανική αγορά, όπως η Κρήτη που έχει πολύ μεγάλες απώλειες. Ευχόμαστε όλοι να τελειώσει ο πόλεμος και να μπούμε στην κανονικότητα» κατέληξε ο τουριστικός πράκτορας.

Α.Ξ.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *