Ζάκυνθος

Οι εξαγγελίες της αν. υπουργού Υγείας από τη Ζάκυνθο

Το νοσοκομείο ήταν ο πρώτος χώρος που επισκέφθηκε κατά την άφιξή της στη Ζάκυνθο η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όπου και περιόδευσε το9 κτίριο, τις κλινικές και τις μονάδες, ενώ μίλησε με τη διοίκηση τους γιατρούς και τους εργαζόμενους. 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας αλλά και την επομένη (μετά την παρέλαση) απάντησε στους δημοσιογράφους για τα καυτά θέματα στο χώρο της υγείας, με κυρίαρχο την έλλειψη γιατρών στο νοσοκομείο Ζακύνθου. 

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα είπε ότι θα προκηρυχθούν θέσεις γιατρών και ότι δίνονται ειδικά κίνητρα για να έλθουν στην Περιφέρεια, ανακοίνωσε νέο πλάνο λειτουργίας στο εθνικό σύστημα υγείας και εκπαίδευση για τα επείγοντα, ενώ έδωσε έμφαση στη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. 

Η η κ. Γκάγκα  ανέφερε: «Το πρώτο πράγμα που κάναμε με το Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας και εκπροσώπους του νομού ήταν να πάμε στο νοσοκομείο Ζακύνθου που είναι καινούργιο και αυτό είναι πολύ ευχάριστο και λειτουργεί καλά. Μίλησα με τους συναδέλφους από την ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία, από τη διοίκηση, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση για το τι χρειαζόμαστε  για το νοσοκομείο και τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε. 

Είναι εξαιρετικό το ότι ξεκίνησε η ΜΕΘ και δουλεύει καλά, ενώ έχουμε και πολύ καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς Covid και για τους ασθενείς non Covid. Η Μονάδα είναι πλήρης και τώρα  με ασθενείς αλλά έχουν καλή φροντίδα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.  

Μιλήσαμε και με τους γενικούς γιατρούς που καλύπτουν τα επείγοντα και θέλουμε πάρα πολύ να βοηθήσουμε από πλευράς υπουργείου υγείας, δηλαδή με εκπαίδευση στα επείγοντα για να λύνονται θέματα. Επίσης έχουμε ξεκινήσει τον προσωπικό γιατρό που σημαίνει ότι πολλά θα λύνονται πριν φτάσει στο νοσοκομείο και άρα το νοσοκομείο θα ασχολείται με τα δύσκολα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία και δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια φροντίδα».

Ο ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΝΕΦΡΟΣ

Για τα προβλήματα με την έλλειψη γιατρών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού την οποία και επισκέφθηκε, η κ. Γκάγκα είπε: «Είδα τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που επίσης γίνεται πολύ δουλειά, προκηρύσσουμε θέσεις για νεφρολόγους, ξεκινήσαμε για νοσηλευτικό προσωπικό και γενικά έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον διοικητή της ΥΠΕ και το διοικητή του νοσοκομείου.

Είμαστε κοντά και αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες και είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε τις συνθήκες και ο ασθενής να το καταλαβαίνει όταν παίρνει τις φροντίδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Θα προκηρύξουμε μόνιμες θέσεις αλλά υπάρχουν  θέματα που έχουν σχέση όχι μόνο με τον αριθμό των γιατρών ό που χρειάζεται μία κλινική αλλά και με τον αριθμό των περιστατικών που βλέπει μία κλινική σε ετήσια βάση. Στο νοσοκομείο συζητήσαμε με τους ορθοπεδικούς τον αριθμό των χειρουργείων και είπαν πως είναι 140 και είναι σχετικά λίγα. Μία πολύ καλή λύση που συζητήθηκε είναι να δουλέψει τομέας. Δηλαδή να υπάρχει πάντα κάλυψη από τον ειδικό αλλά  στα επείγοντα να είναι οι επειγοντολόγοι και ο ειδικός να έρχεται όταν χρειάζεται. Το καλοκαίρι σίγουρα θα χρειαστούν οι ειδικοί αλλά το χειμώνα τα περιστατικά είναι λιγότερα. Το θέμα είναι να κάνουμε τέτοιες υπηρεσίες υγείας στη χώρα που να μην χρειάζεται να έχουμε γιατρούς που να μην κάνουν τίποτα, ή νοσηλευτές που να μην κάνουν τίποτα κάποιες μέρες, αλλά να υπάρχει πάντα η κάλυψη για τον ασθενή, να είναι εκεί την ώρα που θα έχει ανάγκη ο ασθενής για να έχει τη φροντίδα που πρέπει. Αυτό είναι το σημαντικό. Αυτό είναι το στοίχημα που έχουμε».

Η αναπληρώτρια υπουργός μίλησε με θερμά λόγια για το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου και είπε: «Η Ζάκυνθος έχει νοσοκομείο αλλά το διπλανό νησί δεν έχει, άρα πρέπει να φροντίσουμε οι υπηρεσίες υγείας να είναι το ίδιο ασφαλείς, είτε ο  ασθενής μένει στην Αθήνα, είτε μένει στη Ζάκυνθο, είτε στις Οινούσες. Να αισθάνεται ο ασθενής ότι η φροντίδα θα είναι άμεση, θα είναι ουσιαστική  και αν χρειαστεί ακόμα και διακομιδή, θα την έχει! 

Είναι σημαντικό να υπάρχουν στο νοσοκομείο πάντα οι γιατροί που θα φροντίσουν τους ασθενείς. 

Εξετάζεται ένας διαφορετικός τρόπος εκπαίδευσης για τα επείγοντα που θα τον ξεκινήσουμε άμεσα, οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται  την κουβεντιάζουμε, αλλά στόχος μας είναι να υπάρχει και κάλυψη των νοσοκομείων και κάλυψη των ασθενών και των πολιτών που αισθάνονται πως έχουν δίπλα τους νοσοκομείο, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό».

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Απαντώντας σε ερώτημα για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν σε γιατρούς ώστε να μεταβούν στα νοσοκομεία τα ελληνικής περιφέρειας, η κ. Γκάγκα δήλωσε: «υπάρχει ειδική επιτροπή στη Βουλή αναφορικά με τα κίνητρα για να φέρουμε γιατρούς και νοσηλευτές το καλοκαίρι  που είναι αυξημένη η κίνηση, με επιπλέον αποδοχές, ώστε περιοχές με τετραπλάσιο πληθυσμό να έχουν περισσότερο προσωπικό γι’ αυτό το διάστημα. Αυτό είναι δίκαιο για όλους, για το προσωπικό που κουράζεται και για τους ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα. Θα δείτε τις αλλαγές πολύ γρήγορα». 

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *