Ζάκυνθος

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων

Από την Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου ανακοινώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 158ης επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Μητέρα Ελλάδα οι οποίες θα γίνουν αύριο 21 Μαΐου.  Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία απόψε θα βρίσκεται στη Ζάκυνθο.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Σαββάτο 21 Μαΐου 2022

Ώρα 10.30              Επίσημη δοξολογία

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα τελεστεί επίσημη δοξολογία για την Ένωση της Επτανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα,  στην οποία θα  χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κκ. Διονύσιος Δ΄ με το Ιερατείο του πόλης. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, καθηγητής του Γυμνασίου Μαχαιράδου Ζακύνθου .

Ώρα 11.00  Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στο Ηρώο των Πεσόντων και ακολούθως στην προτομή του Πρωτεργάτη της Ένωσης, Κωνσταντίνου Λομβάρδου (Διοικητήριο).

Ώρα 11.30  Στο χώρο μπροστά από το Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού και Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και πολιτιστικών συλλόγων. Στη συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Αικατερίνη Μοθωναίου θα δεχθεί στο Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου –  Διοικητήριο τις Πολιτικές και Διοικητικές Αρχές.

Ώρα 13.00  Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στο Μνημείο του Γιάννη Κλαυδιανού, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Φιολιτίου, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τον Ιωάννη Κλαυδιανό «Φιολιταίο» που κρεμάστηκε από τους Άγγλους προστάτες, μετά από τα γεγονότα του Υψόλιθου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές του Νομού.

Ώρα 19.00  Απόδοση φόρου τιμής.

Στο Ενετικό Κάστρο της πόλης, στα κελιά των φυλακών, θα τελεστεί και τρισάγιο. Με τη δύση του ηλίου θα γίνει υποστολή της σημαίας.

Στις παραπάνω εορταστικές εκδηλώσεις καλούνται να παρευρεθούν οι Πολιτικές και Διοικητικές  Αρχές, κατά την καθιερωμένη τάξη.

Παρακαλείται η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου να μεριμνήσει για την ιεροτελεστία, η Αστυνομική Δ/νση Ζακύνθου και το Λιμεναρχείο για την τάξη και ο Δήμος Ζακύνθου για τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής.         

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και στους άλλους χώρους των εκδηλώσεων καθώς και στο χώρο κατάθεσης στεφάνων, ορίζεται τελετάρχης ο κ. Ιωάννης Κλάδης – Μόρφης, υπάλληλος της Π.Ε. Ζακύνθου.

 Το γενικό πρόσταγμα των τμημάτων της παρέλασης θα έχει o κ. Κάρδαρης Παναγιώτης, υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής Σχολικού Αθλητισμού Δ.Δ.Ε. Ζακύνθου.

                Κατά την ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων, ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός σε όλο το νομό, από την όγδοη πρωινή ώρα της 21ης Μαΐου 2022 έως τη δύση του ηλίου της 21ης Μαΐου 2022. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων του νομού καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., των τραπεζών και του λιμανιού, κατά τις βραδινές ώρες  της 21ης Μαΐου 2022.

   Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με την καθιερωμένη τάξη, εφαρμόζοντας το σύνολο των μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτά προβλέπονται στις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, περί εκτάκτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, αλλά και οποιαδήποτε άλλη σχετική διάταξη ισχύει κατά την πραγματοποίηση των ανωτέρω εκδηλώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *